Son dönemde yapılan araştırmaların ortaya koyduğu bulgulara göre,küçük ve orta ölçekli işletmeler gün geçtikçe daha da artan oranda, güçlü ve yaygın bir iş alanı aracı olarak Facebook, Linkedln ve diğer sosyal ağ oluşturma sitelerinde boy gösteriyor.
New-York merkezli AMI Partners Inc’de yayınlanan bir araştırmada yer alan öngörüye göre, sosyal ağ oluşturma sitelerini kullanan küçük ve orta ölçekli işletmelerin sayısının bu yıl ikiye katlanarak 300,000‘den 600,000‘e çıkması bekleniyor.
Şirket çalışanları meslektaşlarıyla tanışıp sosyal ağ sayesinde yeni iş fırsatları yakalamak istiyor. Sosyal ağ sitelerinin ücretsiz olması ise kurumların buraya yönelmesi için önemli bir etken oluşturuyor. Ancak firmanın araştırmasına göre, şirketlerin bu arayışları bazen felaketle bitebilir…
{pagebreak::Olası Riskler Neler?}
Olası Riskler Neler?
Bu tür sosyal ağ oluşturma sitelerini kullanıyor olmak, bir takım risklerle karşı karşıya kalmak durumunu da beraberinde getiriyor.
Symantec tarafından Mayıs ayında yayınlanan Internet Güvenliği Tehdit Raporu’na göre, internet üzerinden yürütülen zararlı kod aktiviteleri için bir numaralı araç webler iken en sık rastlanan saldırılar da web tabanlı ataklar olarak tanımlanıyor.
Rapora göre, hem Twitter hem de Facebook, phishing saldırılarının başlıca hedefleri oldukları için günümüz popüler medyasında sık sık güvenlik sorunları ile gündeme gelmeleri hiç de şaşırtıcı görünmüyor.
{pagebreak::Saldırganlar Nasıl Çalışıyor?}
Saldırganlar Nasıl Çalışıyor?
Saldırganlar öncelikle sahte bir Twitter hesabı oluşturuyor ve ardından meşru olarak tanımlanmış Twitter kullanıcılarını takip etmeye başlıyor. Twitter, yeni bir takipçisi olan kullanıcıları konu ile ilgili olarak bilgilendiriyor ve yeni takipçinin Twitter profilini ziyaret etmesi için kullanıcıya bir link gönderiyor.
Bu noktada kullanıcı, kendisini phishing sitesine yönlendirecek bir link ile karşılaşıyor. Böylelikle yeni takipçisi hakkında bilgi edinmek isteyen kullanıcı, kendisini farkında olmadan sahte bir sitenin içinde bularak, site tarafından istenen kullanıcı adı ve şifre bilgilerini giriyor.
Kullanıcının şifre ve kullanıcı bilgilerini ele geçiren saldırgan ise bir diğer saldırılar için bu bilgilerden faydalanmaya başlıyor.
{pagebreak::Facebook’daki Tehlikeler Neler?}
Facebook’daki Tehlikeler Neler?
Popüler sosyal ağ Facebook‘da bu saldırılardan nasibini alıyor. Hacker‘lar bir diğer yöntemlerinde Facebook kullanıcısının hesabı ele geçiriyor ve kişinin arkadaşlarına kendi yazmış gibi mesajlar yolluyor.
O mesajı kabul eden kullanıcı mesaj içindeki web sayfasında gezinmeye başladığı zaman zararlı kod da sızmak ve
yerleşmek için gerekli fırsatı yakalamış oluyor.
{pagebreak::Adult En Büyük Silah }
Adult En Büyük Silah
Antivirüs firmasının raporuna göre çeşitli sosyal ağ oluşturma sitelerinden geldiği farz edilen birçok spam saldırısı da tespit etmiş bulunuyor.
Oldukça sık kullanılan, popüler bir siteden geliyor gibi görünen bir e-posta, kullanıcıları, yeni bir “adult” videosunu izlemek üzere henüz videoyu izlemeden doğrudan bir video oynatıcı indirmeye yönlendiriyor.
İndirilen bu “video oynatıcı” ise aslında zararlı kodun ta kendisi oluşturuyor.
{pagebreak::Nelere Dikkat Etmeli?}
Nelere Dikkat Etmeli?
· Ünlü kişilerle ilgili Facebook ve Twitter mesajları (Michael Jackson’ın ölümünün ardında yatan “gizli” gerçeklere ilişkin mesajlar gibi.)
· Facebook’taki “arkadaşlardan” para yardımı için gelen mesajlar
· Online gruplara üye olmak için gelen, istenmeyen davet mesajları (okul, iş vs. yıllık, albüm üyelikleri gibi.)
:: Sosyal ağlardaki tehlikelere karşı kendinizi nasıl koruyorsunuz?