İnsanoğlu ilk çağlardan bu yana sahip olduğu teknoloji hep doğayla savaşmak için kullandı. Birçok bilimadamı ve mucit önemli buluşlarından sonra doğayı yendiklerini açıkladılar. Titanik denize açılırken bu büyülükte ve batmaz bir geminin doğaya meydan okuduğu açıklanmıştı.
Titanik’i tasarlayan Red Star firması bu gemiyle doğayı yendiklerini düşünüyordu. Ancak gemi daha ilk yolculuğunu bile tamamlayamadı.
İnsanın Doğaya Meydan Okuması Hüsranla Sonuçlandı
Ancak tüm insanın sahip olduğu tüm güce ve teknolojiye rağmen doğal felaketler gözde şehirleri ve binaları yok etmeye devam etti. Tek bir seferde onlarca insanın ölümüne neden olan felaketler insanlığın doğa karşısında ne kadar da aciz olduğunu gösteriyor.
Felaketlerden ders almayan insanlık bu kara günleri unutmak için elinden geleni yapıyor. İşte insanlığa gerçek yerini öğreten 10 büyük felaket.
{pagebreak::10. Tayfun Uyarıları}
10. Tayfun Uyarıları
Atlantik okyanusu her yıl onlarca tayfuna tanık oluyor. Bu bölgede yaşayanlar ve yolculuk yapanlar duruma iyice alışmış durumdalar. 12 Ekim 1979 yılında, meteoroloji uzmanları bölgede bulunanları tehlikeli bir tayfun konusunda uyardı. Ancak, bu fırtına normalden daha yavaş gözüktüğü için gemilerine güvenen kaptanları uyarıyı dikkate almadılar. Fırtına bitene kadar 99 kişi öldü ve 8 gemi hurdaya çıktı.
{pagebreak::9. Volkanik Göl}
9. Volkanik Göl
Kamerun’da yaşanan bu felaket güzel bir manzaranın bile yeri geldi mi ne kadar ölümcül olduğunu gösteriyor. Nyos bu gölün altında bulunan volkanik tabaka 1986 yılında harekete geçmişti. Fazla büyük ve derin olmayan göl içine salınan karbon dioksit gazın etkisiyle zehirlenmeye başladı. Bir süre sonra gölgedeki bu gazlar korbon dioksit bulutu oluşmasını neden oldu. Rüzgarla birlikte etrafa saçılan zehirli gazlar civar köylerdeki 1.800 kişinin hayatlarını karartı.
{pagebreak::8. Şili Depremi }
8. Şili Depremi
1960 yılında yaşanan bu deprem bölge halkı kadar dünya içinde büyük bir önem taşıyor. Rihter ölçeğine göre 9.5 olan bu deprem Şili’nin yüzde 40’nın yıkılmasını sağladı. Tusunami dalgalarıyla birlikte dümdüz olan Valdivia’da tahminen 3 binin üzerinde insan öldü. Deprem bölgedeki yer yüzü şekillerinin değişmesini sağladı.
{pagebreak::7. Avrupa Sıcaklık Dalgası }
7. Avrupa Sıcaklık Dalgası
Küresel ısınmanın gerçekliğinin tartışıldığı 2003 yılında tüm Avrupa büyük bir sıcaklık dalgasıyla kavrulmaya başladı. Avrupa’nın soğukluğuyla ünlü şehirlerin bile vuran bu dalga klima ve hava arıtma sistemi bulunmayan bölgelerde daha etkili oldu. Yaşlılar ve fakirleri daha çok etkileyen bu sıcaklık dalgası Fransa’da 14 bin kişi, Portekiz’de 2 bin, Almanya’da 300 ve Hollanda’da 2.300 kişi hayatını kaybetti.
{pagebreak::6.Buz Fırtınası }
6.Buz Fırtınası
1993 yılında Amerika’da yaşanan bu buz fırtınası modern zamanların en büyük doğal felaketlerinden biri. Fırtınalar ve gökten yağan buz yüzünden insanlar evlerinden dışarı çıkamadı. Fotoğrafta ani hava değişikliğini görebiliyorsunuz.
{pagebreak::5. Büyük Çin Seli }
5. Büyük Çin Seli
1931 yazı Çin için oldukça bereketli geçiyordu. Gelen yoğun yağmurlar sayesinde orta Çin’deki büyük göllerin hepsi fazlasıyla doldu. Yine bölgeyi çevreleyen dağlarda bulunan kar kütlelerinin de erimesiyle birlikte göllerin yükü artmaya başladı. Bu duruma fırtınaların eklmesiyle birlikte üç büyük göl taştı. Aniden yaşanan sel felaketi sonucunda ülkede 3 milyon kişi boğularak öldü.
{pagebreak::4. Tunguska Kelebeği }
4. Tunguska Kelebeği
1908 yılında yaşanan felaket dönemin en şaşırtıcı olaylarından birinin yaşanmasına neden olmuştu. Sibirya’da bulunan Tunguska bölgesinde birden büyük bir yangın ve sarsıntı yaşandı. Bölgede görülen mavi ışıkla birlikte civarda bulunan tüm evlerin camları parçalandı. Uzun süren yagın söndüğü zaman ise ormanın tutuşan kısmının kelebek şeklinde olduğu fark edilmişti. Daha sonralar yapılan araştırmalar Tunguska’ya bir meteor düştüğünü gösterdi. Günümüzde en güçlü bombalar bu felaketin yarattığı zarala karşılaştırılıyor.
{pagebreak::3. Dünyanın En güçlü Fırtınası }
3. Dünyanın En güçlü Fırtınası
1999 yılında Amerika’da yaşanan hortum felaketi tarihin en büyük fırtınası olarak kayıt edildi. 3 gün süren bu hortum saate 318 km hızla esiyordu. 8 bin evi ve hektarlarca ormanı yok eden F5 fırtınası 36 insanın ölümüne neden oldu.
{pagebreak::2. Tambora Volkanı}
2. Tambora Volkanı
Endenozya’da 1815 yılında yaşanan bu volkanik felaket tarihin akışını değiştirdi. Dünyanın en güçlü volkanik patlayışı olan Tambora dağı felaketi, 92 bin kişinin ölümüne neden oldu. Bölgenin yeryüzü şekilini değiştiren felaket Hiroşima’da atılan atom bombasından 52 bin kez daha güçlü bir patlamanın eseriydi.
{pagebreak::1. Mega Tusunami }
1. Mega Tusunami
Amerika’nın güneyinde bulunan Lituya Koyu balıkçılıkla geçinen insanların yaşadığı bir bölgeydi. 1958 yaşında bölgede yaşanan 7.7 büyüklüğünde bir deprem dağlardaki kayaların hızla göle düşmesine neden oldu. Yüzlerce kayanın düşüşüyle birlikte gölde kayıtlara göre gökdelen boyutunda bir tusunaminin yaşanmasına neden oldu. Bu tusunami hektarlarca ormanı sanki kürdanmış gibi paramparça etti.
bu büyük felaketler arasında adapazarı depremi, endonezya ve açe yi vuran büyük deprem ve yine en son şili depremleri kaydedilmeliydi.
Eline sağlık çok güzel bir çalışma olmuş.. böyle yazı yazan pek forum sitesi yok…
güzel yazı tebrikler. Allah daha beterlerinden korusun bizi.
süperrrrrrrrrrrrr
bennnnnnnnnnnn çk beyendim
elinize sağlık cok iyi bir calışma ama ne yazıkki bütün bu felaketlerde milyonlarca insan olmuş
Bu çinliler kalabalık millet. 3 fazla 3milyon eksik pek birşey farketmemiş.
En buyuk 10 ifadesi bence yanlis daha buyukleri var guzel ama eksik bir calisma
cok guzel olmus emeginize saglik bra, ama daha buyuk olaylar var tarihte
cok guzel olmus emeginize saglik bra, ama daha buyuk olaylar var tarihte
tarıhın en buyuk 10 felaketı
ÇeRnObİL !!!
hjç güzel deyil ıyyy
Sengal felaketi yaz madiniz
İdare eder
Merhaba ben bu bilglerle youtube için video hazırlamak istiyorum. Açıklamalarda Kaynak olarak bu sitenin linkini koyacağımdan emin ola bilirsiniz. Bilgiler için teşekkürler!