Kamuoyunda ‘sosyal medya vergisi’ olarak anılan vergi kanunu düzenlemesi Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yasama döneminin başlamasını takiben Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan düzenleme, 14 Ekim’de kabul edilmişti. Bugünden itibaren artık resmen hayatımızın bir parçası oldu.
YouTube gibi sosyal ağlar üzerinden gelir sağlayan vatandaşlardan ve mobil uygulama geliştiricilerinden yüzde 15 oranında stopaj vergisi kesilecek. Kanuna göre söz konusu vergi doğrudan ana kaynaktan yani banka hesaplarından alınacak. Ayrıca bu kişiler gelir vergisinden muaf tutulacaklar.
ABD’den Türkiye’nin dijital hizmet vergisine karşı yeni açıklama!
Yetkililer, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin uyguladığı Dijital Hizmet Vergisi için 'kaldırma' talebini yineledi.
ABD’den Türkiye’nin dijital hizmet vergisine karşı yeni açıklama!
Yetkililer, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin uyguladığı Dijital Hizmet Vergisi için 'kaldırma' talebini yineledi.Fenomenler ‘sosyal içerik üreticisi’ olarak tanımlandı
Halk dilinde Influencer, YouTuber, fenomen vb. adlarla tanımlanan kişiler 7338 No’lu kanun kapsamında ‘sosyal içerik üreticisi’ başlığı altına girdi. 193 sayılı Kanuna mükerrer 20’nci maddesinden sonra gelmek üzere “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” maddesi eklendi.
Bu kişilere yönelik gelir vergisi muafiyeti şöyle açıklandı:
“İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.”
Sosyal içerik üreticilerin ve mobil uygulama geliştiricilerinin, belirtilen istisnadan faydalanabilmeleri için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açmaları gerekiyor. Gelir faaliyetlerine ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi de zorunlu.
Kesinti doğrudan banka aracılığıyla yapılacak. Kanun’a göre; bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119’uncu maddeleri gereğince beyan edip ödemekle yükümlü.
640 bin TL’nin altındakileri kapsıyor
Yüzde 15 stopaj kesintisi, elde ettiği kazanç 640 bin TL’nin altında olan sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerini kapsıyor. 640 bin TL’nin üzerinde geliri olanlar ise bu kanun kapsamına girmiyor.
Peki ya siz sosyal medya vergisi hakkında neler düşünüyorsunuz? Sosyal medya fenomenleri vergilendirilmeli mi? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
çok kazanan vergi vermiyor yani, doğru mu anladım ???
“… Yüzde 15 stopaj kesintisi ve gelir vergisi muafiyeti, elde ettiği kazanç 640 bin TL’nin altında olan sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerini kapsıyor. 640 bin TL’nin üzerinde gelir elde edenler ise bu kanundan faydalanamıyorlar. …”
640 bin TL’nin üzerinde gelir elde eden, normal bir şekilde gelir vergisine muaf oluyor.
yüzde 15 nedir ayoll çok az. en az 40 olmalıydı bence.
Yanlış…. 640.000 tl ye kadar kazancı olan % 15 bankaya gelen paradan kesilecek. 640.000 tl üstü eski sistem… şirket değilsen artan oranlı, şirket isen % 20 sabit…
Yanlış anlamışsın.
Artık şirket fln kurmaya gerek kalmadı yani?
Evet gerek kalmadı çok şükür. Yoksa muhasebeci, damga vergisi, bağkur vs.’den haracayacak para kalmayacaktı.
Cok iyi oldu o zaman. Peki suanda bu sistem aktif oldumu? Hemen gidip bi hesap acabilirmiyim?
Şimdi bizim suçumuz asgari ücretli çalışmak mı toplasan yılda 100 bin etmiyor
Sen de içerik üret para kazan kardeşim. Bize serbest de sana mı yasak? Maaşlı iş dışında bir şey yapmayıp bir de ağlanıyorsunuz. Kendi gelirini arttırmayı öğrenmeyen, patron eline bakan fakir gelir fakir gider.
YouTube kanalında detaylı anlatır mısınız hakkı abe ve ekibi
Banka üzerinden YouTube gelirlerinin vergisini tamamı ordan mi kesilecek biz vergi bizim yerimize banka hesaplardan aktarılacak vergilerin hepsi
Kolaylık açısından aydinlatir misiniz bizi
Serdar Sezer kanalı detaylı açıklama yayınladı.
Bu 640’nin gelir yıllık mı yoksa toplam mı?
Asgari ücretliden vergi al, sosyal medya fenomeninden alma…. Bu ne adalet… % 35 yapsaydınız bari… 🙂
Hacım asgari ücretli hazır yiyor. İçerik üreticisi Google kazancından pay alıp ülkeye ekstra para sokuyor. Bırak da o kadar farkımız olsun. Ayrıca içerik üretmek sana yasak değil. Mesai dışında yatacağına az uyu içerik üret para kazan.
640binTL üzeri olanlar %25 kurumlar vergisi + %18 kdv + %15 stopaj ve diğer masrafları veriyor yani kazancın yarısı devlete gidiyor. Kuyumcudan, müteahhitden daha çok veriyor o yüzden en azından 640binTL ye kadarki kısmından sadece %15 stopaj alınıp artan kısımdan diğerleri alınması daha adil olurdu.
Mevcut banka hesabı olur mu? Yoksa sadece bu iş için bir hesap mı açmak gerek?
Kendi bloğu veya web sitesinden, reklam, sponsorluk, ücretli içerik geliri elde edenleri de kapsıyor mu acaba bu durum? Ayrıca ücretli içerikler kapsamında ödeme yapan kuruluş ve işletmeler bu durumda gider pusulası mı düzenleyecek?
Memurlar için durum nedir?