Türkiye, dijital ortamda sunulan ürünlere Dijital Hizmet Vergisi (DHV) uyguluyor. Oranı yüzde 7.5 olan DHV; bilgisayar programlarından reklamlara, oyunlara varana kadar her türlü görsel, işitsel ve/veya yazılı dijital içerikleri kapsıyor. Google, Facebook, Spotify, Netflix gibi şirketler bu verginin mükellefi konumunda.

Dijital Hizmet Vergisi konusunda sadece Türkiye adım atmadı. Geçtiğimiz günlerde OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) liderliğinde 136 ülke, yüzde 15’lik küresel vergi için mutabakata vardı. Teknoloji şirketleri vergi ödemek zorunda kalacak.

136 ülke anlaştı: Teknoloji şirketleri artık vergiden kaçamayacak!

136 ülke anlaştı: Teknoloji şirketleri artık vergiden kaçamayacak!

OECD önderliğinde 136 ülke arasında anlaşma sağlandı. Büyük teknoloji şirketleri artık vergiden kaçmak için farklı ülkeleri kullanamayacak.

ABD, Dijital Hizmet Vergisi’ne sıcak bakmıyor

ABD Hükümeti daha önce Türkiye dahil İngiltere, İtalya ve Brezilya gibi ülkelerin teknoloji şirketlerine uyguladığı dijital hizmet vergileri için inceleme başlatmıştı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada bu vergi ‘ayrımcılık’ olarak nitelendirildi. Reuters’ın haberine göre, ABD Hazine Bakanlığından konuyla alakalı yeni bir açıklama geldi.

Bakanlık, 136 ülkenin anlaşmaya vardığı küresel asgari kurumlar vergisinin ardından, dijital hizmet vergilerinin kaldırılması talebini bir kez daha yineledi. Yetkililerle bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü ifade eden makamlar, uzlaşmaya varılması durumunda ABD’nin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere ek gümrük vergisi uygulamayacağını dile getirdi.

Konuya hakim olmayanlar için; ABD, Dijital Hizmet Vergisi getiren ülkelere misilleme amacıyla ek gümrük vergisi uygulama kararı almıştı. Neticesinde, Türkiye ve diğer ülkeler ile Amerika arasındaki ticari gerilimlerin artacağı belirtiliyordu. Ancak ABD makamlarının ek gümrük vergisi uygulamasını bir süreliğine askıya aldığı bildirildi.

Görüşmeler halihazırda sürüyor. Vergiler kalkarsa ABD’nin misilleme yapmasına gerek kalmayacak.