Ünlü tren soyguncusu Jessie James‘in gerçek hikayeleriyle başlayan çizgi roman macerası, yüzlerce yıl içerisinde gelişip modern bir sanat halini aldı. Bir zamanlar sadece çocuklar için hazırlanan bu hikayeler günümüzde, ödüllü çizerler ve yazarların aylarca süren çalışmaları sonucunda ortaya çıkıyor.
Bu ilginç durum orjinal fikir arayışında olan Hollywood‘un da taze kan almasını sağladı. 90’lı yıllara kadar sadece para kazanma amacıyla hazırlanan çizgi roman filmleri, günümüzde ciddi ekiplerin elinde şekilleniyor. Üstelik bu filmlerin bütçeleri o kadar büyüdü ki, süper kahramanların karşısında beyazperdenin yıllanmış aksiyon oyuncuları bile ikinci planda kalıyor.
Sizin için yeri geldiğinde bizi bir insanın uçabileceğine bile inandıran çizgi roman filmlerini bir araya getirdik. En iyi 10 filmi yarıştırdık. İşte listemiz.
{pagebreak::10.Daredevil}
10.Daredevil
Normalde kör olan Matt Murdock‘un maceralarını anlatan Daredevil güçlü oyuncu kadrosu sayesinde büyük ilgi çekmişti.
Ben Affleck‘in oynadığı 2003 yapımı filmde Colin Farell ve Michael Clarke Duncan da yer aldı. Çizgi romanı mümkün olduğunca yansıtan bu film, hedef kitlesi çocuk olmayan ilk Marvel filmiydi.
Bir avukat olan Murdock, iç güdüleri ve özel olarak geliştirdiği duyu yeteneği sayesinde etrafı yarasalar gibi sonar yeteneğiyle görebliyordu. Karakterin hem süper kahraman hem de avukat olarak suçla verdiği savaş filmde iyi yansıtılmıştı.
{pagebreak::9.X-Men serisi}
9.X-Men Origins serisi
Bryan Singer‘ın elinde şekilde alan seri 2000‘li yılların çizgi roman filmi furyasını da başlattı. Karakter adları dışında çizgi roman serisiyle pek bir ilgisi olmayan bu filmler Batman & Robin filmiyle öldü denilen sektörü diriltiği için büyük bir önem taşıyor.
Bu seri sayesinde sıradan bir karakter olan Wolverine ise çizgi roman dünyasının en ünlü karakterlerinden biri oldu. Batman üzere olan Marvel firması bu serinin ivmesiyle büyük bir ciro elde etti.
{pagebreak::8. 300}
8. 300
Frank Miller‘ın ünlü 300 adlı eserinden uyarlanan bu film çizgi romanla neredeyse birebir yapıya sahip olması nedeniyle büyük ilgi görmüştü.
Kurgu ve sahne tasarımı konusunda çizgi romanı kaynak alan yapımcılar en ilgi çekici öykülerden birini yaratmıştı. Ancak normalde çizgi romanda bulunmayan Amerikan propagandası nedeniyle seyirci filmi geçici bir rüzgar olarak gördü.
{pagebreak::7. Watchmen}
7. Watchmen
Aygırı çizgi romancı Allan Moore‘un ünlü eseri Watchmen, altarnetif bir 1984 yılını anlatıyordu. Richard Nixon‘ın hala başkan olduğu bu zaman diliminde dünya nükleer savaş tehlikesiyle burun burunaydı.
Şimdiye kadar hep iyi niyetli ve insan üstü tasvir edilen çizgi roman karakterleri, ilk kez bu seride zaafları olan insanlar olarak tanıtıldı. Şiddet yanlısı ve öfke dolu olan bu süper kahramanları anlatan Watchmen filmi 1/1 çekilen ilk çizgi roman yapımıydı.
Karakterleri baştan yaratılan çizgi roman filmlerine inat Watchmen bu işin orjinale sadık kalınarak da yapılabileceğini tüm dünyaya gösterdi. Ancak yanlış pazarlama nedeniyle film The Dark Knight‘ın başarısı altında ezildi.
{pagebreak::6.The Crow}
6.The Crow
Çekimleri sırasında yaşanan bir kazayla başrol oyuncusu Brandon Lee‘nin öldüğü The Crow filmi, lanetli olarak da anılır. Serseriler tarafından kız arkadaşıyla birlikte öldürülen Eric Draven adlı karakter, olayın ardından intikamını alması için diriltilmiştir.
Bir karganın ruhsal rehberliğinde intikam arayan bu huzursuz ruh sinema tarihine iki şekilde geçti. Birincisi Eric Draven karakterinin çekimler sırasında öldüğü sahnede Bradon Lee kazayla vurulup hayata gözlerini yumdu. Diğer neden ise şeker kamışı gibi renkli çizgi roman uyarlamalarına inat The Crow karanlık bir filminde başarılı olabileceğini dünyaya kanıtladı.
{pagebreak::5. Sin City}
5. Sin City
Frank Miller‘ın beyazperdeyle buluşan ilk eseri olan Sin City dönemin en ünlü oyuncularını bir araya topladı. Bruce Wills‘den Jessica Alba‘ya birçok ünlü yıldızı bir araya getiren film sinemal olarak bir çığır açtı. Sin City için özel olarak tasarlanan çekim tekniği sayesinde yapım bir filmden çok çizgi romana benziyordu.
Çizim gibi duran oyuncular ve görsel efeftler sayesinde, seyirciler kendilerini bir çizgi romanın sayfalarını karıştırıyormuş gibi hisetti. Gişe ve sanatsal kaygıyla, gerçekçi yapılmaya çalışaln filmlere inat Sin City, seyircinin çizgi roman havasını da sevdiğini kanıtlamış oldu.
{pagebreak::4. Spider-Man serisi}
4. Spider-Man serisi
90’lı yıllarla birlikte ününü yavaş yavaş kaybetmeye başlayan Spider-Man usta yönetmen Sam Raimi‘nin elinde beyazperdeye taşınmıştı. Bu karakter 11 Eylül ile birlikte değişen süper kahraman tanımınında en büyük örneği. Hikayesi modernize edilen Peter Parker‘ın maceraları beklenmedik bir başarıyla dönemin en çok izlenilen filmi olmuştu.
2000‘li yılların umursamaz gençliğine büyük gücün büyük sorumluluk getirdiğini öğreten kahraman yapımcı firma Sony‘in para hırsı nedeniyle gelen iki devam filminde giderek orjinal yapısını değiştirmeye başladı. gösterdi. Çizgi romanlar düşmanlarını sinir krizine sokan epsriler yapan ele avuca sığmaz bir karakter olan Spider–Man filmlerinde 50 yaşında bir emeklinin olgunluğunu sergiliyordu.
Sinema tarihine yön veren görsel efektleri, akıllarda kalan macera sahneleriyle birlikte Spider-Man serisi çizgi roman tutkunları tarafından hem lanetlendi hem de çok sevildi.
{pagebreak::3. Iron Man 1-2 }
3. Iron Man 1-2
Yapımı neredeyse 10 yıl süren Iron Man filmi, karakterin pek ilgi çekmeyeceği nedeniyle defalarca ertelenmesiyle ünlü oldu. Tony Stark adlı sorumsuz bir zenginin hayatta kalmak için Iron Man’e dönüşmesini anlatan çizgi roman serisi aslında hiç bir zaman Spider-Man ve X-Men kadar popüler olamadı.
Aç gözlü yapımcıların değişikliklerinden bıkan çizgi roman firması Marvel‘ın kendi sinema stüdyosunu açmasını sağlayan Iron Man, gerçek ustaların elinde arka plandaki bir kahramanın bile nasılda gişe başarısına dönüşebileceğinin en büyük kanıttı.
Çizgi romanlarda iç savaş çıkartan mevki tutkunu Tony Stark, Robert Downey JR‘ın ellerinde sempatik ve sevilen ibr karaktere dönüştü. Iron Man hem karakterin hem de artık kariyeri bitti denilen Robert Downey JR‘ın yıldızının parlığı film oldu.
{pagebreak::2. Superman 1}
2. Superman 1
Seyircilere bir insanın uçabileceğini inandırması dışında Superman filmlerinin birçok önemli özelliği de var. 70‘li yılların ağır toplarla dolu sinema sektöründe çizgi roman filmleri sadece çocuklara hitap ediyordu. Eleştirmenlerin gözlerinde Superman gibi bir karakterin bile Tarzan‘dan farkı yoktu.
Ancak Superman filmi, The Godfather (Baba) kitabının yazarı Mario Puzzo tarafından senaryolaştırılıdı. Yine aynı filmin ve dönemin en büyük yıldızı olan Marlon Brando‘nun da oynadığı film insanların çizgi romanlara olan bakışını değiştirdi. Genç yetenek Christopher Reeve’in bir sinema efsanesi olmasını sağlayan Superman filmi aç gözlü yapımcılar yüzünden kendi yükseltiği çıtayı gelen 3 devam filmiyle giderek düşürdü.
{pagebreak:: 1. The Dark Knight}
1. The Dark Knight
Tim Burton‘ın çizgi romanlardan bağımsız olarak tekrar yarattığı Batman filmi 90‘lı yıllara damgasını vurmuştu. Ancak aynı Superman’in başına geldiği gibi aç gözlü yapımcıların elinde giderek değersizleşen filmler 97 yapımı yapımı Batman & Robin ile birlikte stüdyoyu iflasın eşiğine getirecek kadar düştü.
Kimsenin bir daha Batman filmi çekilmez dediği dönemde Christopher Nolan projeyi devralıp Batman Begins adlı farklı bir yapım üzerine çalışmaya başladı. Filmin yapımı sırasında hiç bir eleştirmenin hakkında iyi bir yazı kalema almadığı Batman Begins gösterime girdiği zaman ise kimsenin beklemediği bir başarı yakladı. Nolan‘ın çizgi romanlardaki temel unsurları alıp yeni baştan hazırladığı bu film sektörü değiştirecek nitelikteydi.
Bu başarı devam filmi olan The Dark Knight filmi için insanların beklentilerinin yükselmesine neden oldu. Ancak Kara Şövalye dünya çapında kimsenin beklemiyeceği bir gişe başarısı yakladı. Heath Ledger’ın karakteri yansıtmak için uyku sorunları yaşamasına neden olan Joker karakteri dünya gençliği için bir simge haline geldi.
Yapımda sadece Batman ve Joker‘in yaptığı sıradan savaş bulunmuyordu. Aynı zamanda bu iki karakterin çatışması sosyal yaşamı da etkileyen birçok olayın ortaya çıkmasına neden olmuştu. Namuslu insanların bile trajediler karşısında suçluya dönüşebileceğini anlatan The Dark Knight, Batman‘in gerçek süper gücü olan iradenin de ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir senaryoya sahipti.
Uykusuzluk sorunu nedeniyle aşırı dozda uyku ilacı kullanarak ölen Heath Ledger’ın en iyi yardımcı oyuncu seçildiği film çizgi roman yapımları için geçilmesi zor bir eşik haline geldi.
:: Sizin favori çizgi roman karakteriniz ve filmi hangisi?