Teknoloji dünyasının önde gelen firmaları, donanım bileşenlerini daha küçük bir yere sığdırıp, büyük olanlar kadar performans almak için uğraşıyorlar.
Bunun sonucu olarak, her geçen gün bileşenlerin ve cihazların küçüldüğünü görüyoruz. Bu küçülme her zaman gözle görebileceğimiz düzeyde olmayabiliyor. Örneğin işlemcilerde kullanılan transistor boyutları günümüzde 32 nm’ye geldi.
Clarkdale modellerinde tümleşik GPU bulunuyor
Transistor boyutundaki küçülme, işlemcilerin üzerine daha fazla şey yerleştirmekten, güç tasarrufu ve ısınma problemlerinin azaltılmasına kadar birçok şeye yarıyor. Dünyanın, 32 nm’lik ilk işlemcilerini üreten Intel, piyasaya çıkardığı bu modellerin üzerine bir de grafik işlemci ekledi.
{pagebreak::LGA 1156 soket}
LGA 1156 soket
Clarkdale adı verilen bu çift çekirdekli işlemciler, bünyesinde tümleşik grafik yongası bulunduruyor. Böylece tümleşik grafik işlemci anakartın üzerinde olmak yerine işlemcinin içine gömülmüş oluyor. Intel, bu yeni işlemcilerini kullanmak için H55 adını verdiği yeni bir yonga seti de piyasaya sürdü.
Bu yonga setinden kısaca bahsetmek gerekirse, bundan önce piyasaya sürülen P55 yonga setiyle önemli benzerlikler olduğu söylenebilir. LGA 1156 soketli işlemcilere destek veren H55 yonga seti, bünyesinde grafik işlemci barındıran Clarkdale işlemcilerin (Core i3 ve Core i5 600 serisi) yanı sıra Lynnfield (Core i5 700 ve Core i7 800 serisi) işlemcileri de destekliyor.
H55 yonga setinin şeması
P55 ile farkı ve benzerlikleri
Clarkdale ile Lynnfield modellerinin ortak özelliği ise tümleşik bellek kontrolcüsüne sahip olmaları. Bu da anakart üzerinde bir kuzey köprüsüne olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
H55 yonga setinin P55′ten farkı ise Core i3 ve Core i5 600 işlemcilerde bulunan grafik işlemciyi çalıştırabilmesi. Bunun için, H55 yonga setinde, P55′te de olan ve işlemci ile yonga seti arasında iletişimi sağlayan DMI bağlantısının dışında, grafik işlemcinin yonga setiyle iletişimini sağlayan FDI (Flexible Display Interface) adlı bir bağlantı daha bulunuyor.
{pagebreak::Zotac’ın hedefi}
Zotac’ın hedefi
Clarkdale modelleri ve H55 yonga setinin hedef kitlesi üst seviye kullanıcılar değil. Yani bu yonga seti ve işlemcilerle yüksek kalite oyun oynamanız mümkün değil. Daha çok, ekran kartı kullanmadan, küçük bir multimedya PC hazırlamak isteyenlere yönelik olan H55 yonga seti, bu amaca hizmet eden özelliklere sahip.
Daha çok, NVIDIA ekran kartlarıyla tanınan bir firma olan Zotac, aynı zamanda anakart da üretiyor. Zotac, anakart pazarında üst seviyeye oynamayan bir firma. Genelde piyasaya orta seviye ve küçük boyutlu modeller çıkararak, farklı bir kesimi hedefliyor.
Zotac’ın bu anakartı H55 yonga setli ilk mini-ITX kart olma özelliğine sahip
Intel H55 de Zotac’ın anakart planlarına tam olarak uyan bir yonga seti. Bu yonga setinin mini-ITX formundaki ilk üyesi olan Zotac H55-ITX WiFi, çok sayıda özelliği küçük bir alanda bir araya getirebilen bir model olmuş. Bu durum da küçük bir sistem oluşturmak isteyenler için bu anakartı cazip kılıyor.
{pagebreak::Küçük olduğuna bakmayın}
Küçük olduğuna bakmayın
Zotac, bu küçücük anakartın üzerine birçok şey yerleştirmeyi başarmış. H55 yonga seti aslen 12 adet USB 2.0 ve 6 adet SATA 3 Gbps portuna destek veriyor.
Zotac H55-ITX WiFi modeli çok ufak boyutlarda olmasına rağmen, yonga setinin destek verdiği altı adet SATA 3 Gbps portunun hepsine bir yer bulmayı başarmış.
Kartın üzerinde 10 adet USB 2.0 girişi yer alıyor
Ancak H55 yonga setinin bir eksiği olarak, bunların hepsini RAID olarak kullanamıyorsunuz. Öte yandan, anakartın üzerinde 10 adet de USB 2.0 girişi yer alıyor.
{pagebreak::Ekran kartı da takabilirsiniz}
Ekran kartı da takabilirsiniz
Zotac H55-ITX WiFi’ın üzerine sığanlar bu kadar değil. Core i3 ve Core i5 600 serisi bir işlemci kullanıyorsanız, bunların içindeki grafik işlemciden faydalanmanız için, kartın üzerinde bir adet DVI ve bir adet de HDMI çıkışı yer alıyor.
Eğer işlemcinin üzerindeki grafik işlemci yetmezse, Zotac H55-ITX WiFi’ın üzerinde bir adet de PCI-Express x16 slotu yer alıyor.
PCI Express x16 slotuna ekran kartı takabilirsiniz
Buraya bir ekran kartı taktığınızda, sisteminiz görüntüyü buradan alabiliyor. Ancak ekran kartı taktığınız zaman, anakartın biraz komik gözüktüğünü söylemek gerek, çünkü boyutlar arasında büyük bir orantısızlık ortaya çıkıyor.
Görünüt çıkışı olarak DVI ve HDMI mevcut
WiFi da içinde
Anakartın adının içinde geçen WiFi ibaresi ise, cihazın içine yerleştirilen WiFi kartından ileri geliyor. Zotac, bu mini-ITX formundaki anakartın üzerine WiFi kartı da yerleştirerek, kullanıcıları memnun ediyor. Bu kartı verimli kullanabilmek için, anakartla beraber iki de anten geliyor.
Şimdi de Zotac’ın bu minik anakartının nasıl performans gösterdiğini görelim.
{pagebreak::Test sistemi}
Test sistemi
İşlemci: Intel Core i5 670
Bellek: Kingston 1600 MHz DDR3 1×2 GB
Ekran kartı: Yok
Güç kaynağı: Cooler Master 1000 W
Sabit disk: Western Digital 320 GB
{pagebreak::PCMark Vantage}
{GRAPH::605}
{GRAPH::606}
{GRAPH::607}
{GRAPH::608}
{GRAPH::609}
{GRAPH::610}
{GRAPH::611}
{GRAPH::612}
{pagebreak::SiSoft Sandra}
{GRAPH::613}
{GRAPH::614}
{GRAPH::615}
{GRAPH::616}
{GRAPH::617}
{GRAPH::618}
{pagebreak::Everest}
{GRAPH::619}
{GRAPH::620}
{GRAPH::621}
{GRAPH::622}
{pagebreak::Cinebench}
{GRAPH::623}
{GRAPH::624}
{pagebreak::WinRAR ve DivX Converter}
{GRAPH::625}
{GRAPH::626}
{pagebreak::Sonuç}
Sonuç
Sonuç olarak, Zotac bu modelle, evinde küçük boyutlarda bir multimedya PC kurmak isteyenler için çok güzel bir anakart yapmış.
Zotac, anakartın üzerine WiFi kartı sığdırmış
Kartın küçük olmasının özelliklerde eksikliğe yol açmamış olması da bu ürünü daha bir uygun kılıyor. Ürünün gösterdiği performans da aynı yonga setli fakat daha geniş modellere göre geride değil.
Eğer, H55 yonga setli bir anakart arıyorsanız Zotac H55-ITX WiFi’ı bir düşünmenizde fayda var.
:: Zotac’ın bu modelinin özellikleri ve performansı hakkında ne düşünüyorsunuz?