Foxconn, üretim bantlarına 40 bin robot yerleştirildiğini ve ileride tamamen otomasyona geçmiş bir fabrika olma hedefinde olduklarını açıkladı. Peki, şirketin bu hedefinin etkileri neler olacak?
Foxconn tamamen otomasyona geçecek!
iPhone akıllı telefonların ana montaj şirketi Tayvan merkezli Foxconn, iPhone 6 modelinin çıkışından bu yana iş gücünün yarısını robotlara emanet etmiş durumda ve gidişat robotların insanları işsiz bırakacağı şekilde ilerliyor.
Foxconn Otomasyon Teknolojisi Geliştirme Komitesi genel müdürü Dai Jia-peng, üç aşamalı bir plan başlattıklarını ifade ediyor. Buna göre ilk aşama çalışan pozisyonlarını otomatikleştirilmiş iş istasyonları ile değiştirmek. Bu aşamada tehlikeli ve hoşa gitmeyen işler öncelikli olarak ele alınmış. Şirketin bu aşamada iş kazalarının da önüne geçmek istediği açık.
İkinci aşamada ise tüm ürün bantları tamamen otomasyona geçirilmek isteniyor. Bu aşamada, robot ve insan çalışanların bir arada yer aldığı üretim bantlarının da değiştirilmesi planlanıyor. Şirket bu aşamayı şimdiden Apple ürünlerinin olmadığı; hepsi bir arada bilgisayar, LCD monitör üreten bazı fabrikalarının bantlarında gerçekleştirmiş durumda.
Üçüncü aşamadaysa, tüm fabrikaların üretim, lojistik, test ve inceleme süreçleriyle görevlendirilmiş en az sayıda çalışanla tamamen otomasyona geçmesi nihai hedef olarak gösteriliyor. Bu noktada altını çizelim: sadece üretim bantlarından değil, fabrikaların tamamından bahsediliyor. Eğer şirket bu planlarını tamamlarsa binlerce çalışanın işsiz kalacak olması ise sürecin üzücü yanı olacak.
Öte yandan ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, Apple’ın üretimini ABD’ye taşımasını istemişti. Apple CEO’su Tim Cook’un ise, Foxconn ve Pegatron’a iPhone üretimini ABD’ye taşıma olasılığını araştırmalarını istediği ileri sürülmüştü ki Foxconn bu istekle ilgili görüşüldüğünü kabul etti. Cook’un bu isteği uygulamanın pratik olmadığı görüşünde olduğu söyleniyor.
:: Foxconn gibi dev fabrikaların tamamen robotlara yönelmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Apple da bu robotlardan yapıp iphone üretimini amerkia ya kendi taşıyabilir. Bi zahmet fabrika yapsın yani dünyanın en değerli şirketi konumunda. Ya da samsung a ürettirsin.
insanlar çalışamazsa para kazanamaz bu robotların ürettiğini kim alıcak uzaylılar
La liseli, cinde fabrika acmanin sartlari vardir. Bunlardan birincisi belirli bir metrekarede en az calistirman gereken iscidir. Aksi takdirde fabrikana hukumet el koyar. Yani her seyi robotlastiramazlar, yada calisanlari baska bir is dalina kaydiracaklar. Yoksa fabrika elden gider :))