Ünlü yazılım firması Microsoft, her yıl 9.5 milyon dolarlık bir bütçeyi AR-GE (Araştırma Geliştirme) grupları için ayırıyor. Bu sayede, şirket dünya çapında araştırma konusunda en çok yatırım yapan firmalardan biri. Proje kapsamında firma, dünyanın 6 şehrinde kurduğu araştırma merkezlerinde, başarılı bulduğu öğrencilere eğitim ve staj da veriyor.
Microsoft tarihinde ise ilk kez, bir Türk öğrenci proje kapsamında seçilip, firmanın ana merkezinde staj yapma hakkı kazandı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Softlab Araştırma Laboratuvarı‘nda doktora yapan, Ayşe Tosun 5 haftalık stajı için firmanın İngiltere, Cambridge‘de bulunan ana merkezine davet edildi.
Microsoft stajyerlerini uzun araştırmalar sonucunda seçiyor
Microsoft Research Center adlı bu departmanda, 46 farklı araştırma grubunda çalışan 800 uzman bulunuyor. Türk öğrenciyse, bu birimler arasında toplam 6 araştırmanın yürütüldüğü Yazılım Güvenilirliği (Software Reliability) departmanında görev aldı.
Kritik bir hatanın düzeltilmesinde yardımcı oldu
Ayşe Tosun‘un stajı sırasında içinde bulunduğu proje tamamlanamadı. Ancak, üstleri Türk öğrencinin performansından memnun oldukları için görevi bitmesine rağmen, onunla bilgileri paylaşmayı devam etme kararı aldılar. Tosun, bu tecrübenin hem doktorası hem de gelecekteki kariyeri için büyük bir şans olduğunu söyledi.
Ayşe Tosun’un performansı üstleri tarafından çok beğenildi
5 hafta gibi kısa bir sürede orada bulunmasına rağmen, doktora öğrencisi yazılım konusunda birçok yeni dil ve bilgi öğrenmeyi başarmış. Anlaşılan firma, stajeriyle bağlantısını koparmayı hiç düşünmüyor. Microsoft, hala devam eden bazı projelerine uzaktan yardımda bulunması için Ayşe Tosun’a teklif götürdü. Öğrencinin stajı sırasında, içinde bulunduğu grup bir programın üzerinde çalışıyorlardı.
Ancak yazılımda ortaya çıkan üç kritik hata nedeniyle, Tosun’un stajı oldukça hareketli geçti. Doktora öğrencisi, Microsoft çalışanlarına bu hataların düzetilmesi konusunda yardımda bulundu. Microsoft’un araştırma merkezi stajyer alımı konusunda çok sıkı kurallara sahip bir departman. 2005’den bu yana, bu merkezde sadece 6 doktora öğrencisi ve 1 doktora sonrası stajyer çalışabildi.
:: Türk öğrencinin bu başarısıyla gurur duydunuz mu? Onun yerinde olmak ister miydiniz?
Türkiye için güzel bir gurur örneği.Hem kendisi açısından hemde gelecekte Türkiye’deki üniversitelerden mezun olacak mühendisler ve yazılım uzmanları açısından.Kimbilir belkide ileride Türk markası altında bi yazılım firması microsoft gibi dünyaya hükmeder…
helal olsun
bayan olduğu için şaşrdım..şapka çıkarıyorum
Bayanların akılları konusunda ön yargılar değişiyor galiba. Bravo.
onun yerinde kim olmak istemezki
Bu kız hacker nikide buzuL:D
Oncelikle arkadasi tebrik ederim, ancak Microsoftun genel merkezi İngiltere’de degil, Amerika Seattle’dadir. Microsoftun ana merkezi olan Seattle’da bir cok Türk çalışmaktadır.
Haberi okumadınız sanırım. Microsoft’un Cambridge’deki araştırma merkezinde ilk kez bir Türk staj yapmış. Haber bununla ilgili. Microsoft’un kendisinden gelen bir basın bültenini konu olarak yaptık bu haberi. Kısacası firmanın resmi açıklamasıdır bu.
Yazılım devi Microsoft’un tarihinde ilk kez bir Türk doktora öğrencisini İngiltere’deki araştırma merkezine kabul etmesi= İŞTE ŞAPKA ÇIKARTAN BAŞARI !!!
2010’a henüz yeni adım attığımız, şu önemli zaman diliminde ülkemize umut aşılayan, cesaret veren, yüreğimizi şenlendiren, göğsümüzü kabarta kabarta yürümemize vesile olan, uluşlararası bilim ufkumuzu genişletecek, böylesine büyük bir başarıdan dolayı adımızı dünyaya bir kez daha duyuran, başarısıyla yüz akımız olan, bizi böyle bir kuruluşta temsil eden, medarı iftiharımız, cevherimiz, sevgili bilim insanı Ayşe TOSUN ve ailesi; sizleri tebrik ederiz..
Büyük insanlar olmadan büyük işler başarılamaz.