Microsoft‘un merakla beklenen program paketi Office 2010 Beta olarak yayınlanmaya başladı. Test süreci sırasında, programı kullanıp fikirlerinizi firmaya aktarıyorsunuz. Bu şekilde, esas sürümün gelişmesine yardımcı olacaksınız. Sizin için bu ofis paketinin içerdiği programları inceledik.
Windows 7‘ye benzerliğiyle dikkat çeken Office 2010’un en büyük özelliği, geliştirilmiş menüleri ve her programın farklı bir renkte çalışması. Mesela Word’ün dosya menüsü maviyken, Excel’in ki yeşil. İşte merak edenler için programın Professional Plus sürümüyle ilgili detaylar.
{pagebreak::2}
Word 2010
İşi yazıyla ilgili herkesin mutlaka kullandığı Word, Office uygulamaları içerisinde en popüler olanı. Programda ilk dikkat çeken şey, Windows 7’yi daha çok andıran Ribbon menü sistemi. Bir önceki sürümde de bulunan bu sistem, şimdi daha geliştirilmiş ve görsel olarak zenginleştirilmiş. Dosyalar başlığı altında bulunan menüler artık tam sayfa. Burada üzerinizde çalıştığınız yazının bir özetiyle karşılaşıyorsunuz. Ne kadar sürede yazdığınız, yazarın adı gibi bilgiler bulunuyor.
Yeni Baskı (Print) menüsü sayesinde, çıkartacağınız sayfanın özelliklerini düzenleyebiliyorsunuz. Bir yanda, baskı yapacağınız sayfanın önizlemesini görüyorsunuz. Yaptığınız ayarlar buradan izlenebiliyor.
Recent sekmesi altında ise, daha önce hazırladığınız yazılara ulaşabiliyorsunuz. Tıkladığınız yazılar özel bir pencerede açılıyor.
Share (Paylaş) kısmına tıklarsanız, Microsoft’un sosyal platformlarda daha etkili olmak için attığı adımları göreceksiniz. Bu menüden, yazdığınız dosyayı hemen mail olarak yollayabiliyorsunuz. Dosyaları, PDF, XPF olarak da kaydedebiliyorsunuz. Ayrıca, blog’unuza, SkyDrive ve SharePoint hesaplarınızı da dosyaya kolayca yükleyebiliyorsunuz.
{pagebreak::3}
Klasik “Kopyala/Yapıştır” özellikleri de yeniliklerden nasibini almış. Word‘ün üzerinde sağ tıkladığınız zaman, açılan “Yapıştır” sekmesinde, resim ve yazıları programa aktarabiliyorsunuz. Bu bölüm altında çıkan, simgelerin üzerine geldiğiniz zaman yapıştırma işleminin nasıl olacağına dair ufak bir önizleme izliyorsunuz.
Web sitelerinden bilgi kopyaladığınız zaman, Keep Source Formating (Kaynağın Düzenini Koru), Merge Formating (Sayfayı Olduğu Gibi Kopyala), Keep Text Only (Sadece Yazıyı Koru) seçenekleriyle karşılaşıyorsunuz.
Yeni eklenen Text Effects (Metin Efektleri) özelliği, yazılarında rutini kırmak isteyenlerin ilgisini çekecek. Bu sekmeye tıkladığınız zaman, yazdığınız cümleleri farklı renklerde ve efektlerde düzenleyebilirsiniz.
Daha önce bulunan resimleri düzenleme özelliği geliştirilmiş. Artık eklediğiniz fotoğraflara, farklı efektler verebiliyorsunuz.
{pagebreak::4}
Power Point 2010
Sunum hazırlamak isteyen öğrenciler ve çalışanların sık kullandığı Power Point‘de bazı yenilikler mevcut. Screenshot (Ekran görüntüsü) menüsü normalde başka programlarla yapılan bir özelliği aktif ediyor. Masaüstünde o an açık olan program ve sayfaları sunumunuza ekleyebiliyorsunuz.
Yaptığınız sunumları, Share (Paylaş) menüsündeki Broadcast Slide Show (Slide Gösterinizi Yayınlayın) seçeneğiyle, Microsoft server’larına yükleyebiliyorsunuz. Windows Live kullanıcı adı olanlar, verdiğiniz link’i girip Web tarayıcılarından sunumlarınızı o anda izleyebiliyor. Tabii bu yenilik için güçlü bir internet bağlantısı da gerekli.
{pagebreak::5}
Outlook 2010
Özellikle iş yerlerinde çok tercih edilen bu programın en ilgi çekici özelliği sosyal ağlara entegre olması. Şu anda beta sürümünde çalışmıyor olsa da, esas program piyasada olduğunda, elektronik postalarda gelen içerikleri kolayca Facebook ve Twitter hesabınıza aktarabileceksiniz. Posta yollayan kişileri ya da mail’de gelen adresleri de, hemen sosyal ağ hesabınıza ekleyebileceksiniz.
Posta atarken, kazayla rezil olduğunuz durumlar olmuştur. Microsoft çalışanları da bu durumdan ağızları çok yanmış olacak ki, artık Mail Tip (Posta Tüyoları) özelliği var. Postaya cevap verirken ya da onu başkasını yollarken, Outlook sizi uyarıyor. Özellikle çok yüklü bir dosya yolluyorsanız ya da patron gibi daha önceden belirttiğiniz kişilere mail atıyorsanız, program tekrar düşünmenizi söylüyor.
MSN‘deki profil penceresi gibi detaylı hale getirilmiş kişi bilgileri sayesinde, listenizdeki insanlar hakkında detaylı içeriklere ulaşıyorsunuz. Bu eski özellik, MSN yöntemiyle daha ilginç bir hale gelmiş. Gelen postanın üzerine çıkan kutucu kullanıcı profilini varsa resmini görmenizi sağlıyor.
Buradan, kişinin sosyal ağ profilinde yaptığı yenilikleri de görebileceksiniz. Ayrıca o kişiyle yaptığınız yazışmalar da bu kutucuktan ulaşabiliyorsunuz.
Exchange Server 2010 özellikleri sayesinde, sesli mesaj yollama ve alma gibi nitelikler de Outlook’a eklenmiş.
{pagebreak::6}
Excel 2010
Hesap dosyaları için kullanılan program, rakibi muhasebe yazılımlarıyla yarışmayı hedefliyor. Programın en ilgi çekici özelliği PowerPivot adını taşıyor. Buradan birçok farklı iş yaparken, bunların hepsini ayrı potalar halinde ayırabiliyorsunuz. Ayrıca network’ünüzde bulunan ya da daha önceden hazırlamış olduğunuz hesap bilgilerine de bu sistemle ulaşabiliyorsunuz.
Sparklings denilen özellikler sayesinde girdiğiniz bilgileri kısa yoldan tablolar haline getirebiliyorsunuz. Önce hangi hücrelerdeki bilgilerin bir tablo olması gerektiğini seçiyorsunuz. Daha sonra ise, bunların gösterilmesini istediğiniz hücreyi ve ne tarz bir tablo olması gerektiğini belirliyorsunuz. Sistem otomatik olarak onları toparlıyor ve size özel tablolar hazırlıyor.
Slicer adlı özellik, hazırladığınız pota tablolarını daha gösterişli ve yararlı hale getirmenizi sağlıyor. Buradan tasarladığınız hesapları, ana başlıklar altında toparlayabiliyorsunuz. Hazırladığınız dosyaları online olarak yayınlayabiliyorsunuz.
Office 2010 içerdiği online özelliklerle dikkat çekiyor. Ama tüm programlara tek tek baktığımız zaman, süslenmiş efektler ve dikkat çekici yenilikler dışında gerçekten devrim niteliği taşıyan bir şey göremiyoruz. Bazıları sadece, rakiplerinin önünü kesip Office’in çok daha yaygın bir program yapılması için hazırlanmış.
:: Office 2010 sizce Windows 7 kadar başarılı olacak mı?
Daha çok özellik daha büyük ve daha yavaş.Olacağı bu