Elektrikli otomobiller hem Türkiye’de hem de dünyada yaygınlaşmaya başladı. Türkiye’de elektrikli araç sahipleri evden de aracını şarj edebilecek aparatlar satın alıyor. Ancak 1 Ocak 2025 ile evden yüksek miktarda elektrik kullanımı için sınır oldukça aşağı çekildi. Bu anlamda evde elektrikli otomobil şarj etmek de hayal oldu.
Yeni düzenleme ile evde elektrikli otomobil şarj maliyetleri yükselecek
Elektrikli otomobiller yaygınlaşmış olsa da şarj noktası bulmak her zaman kolay değil. Bu da araç sahiplerini evde otomobil şarj etmeye yönlendiriyor. Ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu toplantısında alınan kararla bu durumda sona erecek.
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre 1 Ocak 2025’ten itibaren mevcut yıllık 1 milyon kWh olan harcama sınırı 5 bin kWh seviyesine çekildi. Bu da aylık 417 kWh elektrik harcaması yapan hanelerin daha yüksek fatura ödemesi anlamına geliyor. Elektrikli otomobiller genel olarak 100 km yol için 18 kWh elektrik harcıyor. Bu anlamda yaklaşık 500 km menzile sahip ortalama bir otomobil 80 kWh batarya kapasitesine sahip.
Evden bir elektrikli otomobili üç ya da dört kere şarj ettiğinizde ise 250-300 kWh saat harcama yapmanız gerekiyor. Enerji uzmanları ise aylık buzdolabı, TV, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi temel elektrikli araçların 200-230 kWh arasında harcayacağını söylüyor. Bu anlamda evden şarj etmek yıllık 5000 kWh sınırını aşmanıza neden olacak.
Eski tip ehliyete sahip sürücüler dikkat: Süre uzatıldı!
Eski tip ehliyetler için son tarih resmen uzatıldı. Son gelişmeyle birlikte, eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için son tarih ne zaman?Yaklaşık 40 milyon kullanıcıyı ilgilendiren düzenlemeyle yıllık 5 bin kWh saat harcama limitini geçen haneler, gerçek elektrik maliyetleri üzerinden fatura ödeyecek. Bu maliyetler ise sabit değil ve borsada sürekli değişen bir yapıya sahip. Bu anlamda evden elektrikli otomobil şarj etmek oldukça maliyetli hale gelebilir.
Yeni EPDK düzenlemesi ile 1 milyon kWh saat olan harcama sınırının 5 bin kWh sınıra çekilmesi konusunda yorumlarınızı bekliyoruz. Sizce bu durum elektrikli otomobil satışlarını da etkiler mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Neden bu hükümet halkın ve ülkenin geleceği için faydalı bir şeyler yapmak yerine hep tersini yapıyor.
Ahahahahahh her gün “daha saçma ne olabilir” dedikçe hükümet bizi şaşırtmamaya devam ediyor 😀
Yurtdışında devlet destek verir bizde durum ortada.
Memleket ne Hale geldi hakki beye sorun o iyi Bilir.
Suyunu çıkarıyorlar bu ne y
Acıma rte, vur geç.En iyisini sen yaptın bu ülke insanına.
Neden? Evden şarj etmeyip de şarj istasyonlarında fazladan para verip şarj ettigimiz zaman elektrik harcanmayacakmı? Orda kullanılan elektrik kendi kendine mi oluşuyor.ben bu yöneticilerin hangi kafa ile bu kararı aldıklarını anlamıyorum.hem teşvik ediyorsun fosil yakıt kullanmayın elektrikli araç kullanın diye.insanlar geçmeye başladıgında da pişman ettiriyorsunuz.ne degişiyor bu işte kazan kim.halkın kazanmadıgı kesin gözüküyor da Allah sonumuzu hayreylesin.(bu arada elektrikli aracım yok).
Şarj istasyonlarında kullanılan elektrik sanayi tarifesinden satılıyor, yani daha pahalı. İkincisi, devlet hem elektrik dağıtan şirketten, hem de şarj istasyonu işleten şirketten vergi alıyor. Vatandaştan da KDV alıyor. Daha pahalı olması ve daha çok aracı şirket olması daha fazla vergi demek. Elektrik aynı elektrik ama vatandaş daha fazla para ödedikçe hem şirketler, hem de devlet daha fazla kazanıyor.
Sübvanse edilen ücretleri zenginler fakir mi ki ödemek istemiyor.
elenktrik sizin neyinize eyyy anadolu buharlı devam
Otomobille ne ilgisi var, benim normal kullanımım zaten limite geliyor, bilgisayar klima vs var araba falan yok
yenilenebilir enerjiye Türkiyenin yılda 40 milyar dolar yatırım yapması gerekiyor minumum, yapılıyor mu hayır onun yerine suriyeli ve afganlara yılda 11 milyar dolar harcıyoruz hiçbir işe yaramayan muhtarlara 5 yılda 4 milyar dolar maaş ödüyoruz diyanette herkesin altına s serisi çekiyoruz bravo hükümet sana, erken seçim istiyoruz.
Elektirik faturalarını zaten büyük kısmını devlet sübvanse ediyor. Adam milyon milyon para verip araba alacak bi de elektrik faturasını devlet mi ödeyecek?
2-3 milyon verip araba alacak adam bi zahmet faturasını da ödesin.