Masaüstü sistemlerde en performanslı işlemcisi olmaya aday olan Gulftown ile yakında tanışacağız. Altı çekirdek ve HT teknolojisini destekleyen bu işlemci 32 nm mimarisi ile ilgi çekiyor. Öyle ki X58 yonga setli anakartlarda çalışacak olan bu işlemci yüksek performans isteyen kişilere hitap ediyor.
Clarkdale işlemcisi hem fiyat/performans oranı hem de entegre grafik işlemcisi sayesinde kendisinden çok söz ettirecek.
Bu işlemci elbette önemli. Fakat masaüstü sistemler için tasarlanan ve fiyat/performans oranı ile dikkat toplayacak olan Clarkdale, çok daha büyük bir öneme sahip. 32 nm mimari ve 2 çekirdekli bir yapıya sahip olan bu işlemci, üzerinde bulunan grafik yongası ile ilgi çekiyor. Bu ürüne sahip olacak kişiler grafik işlemciye de sahip olacak. Durum böyle olunca Clarkdale‘in test sonuçları büyük bir önem kazanıyor.
Clarkdale işlemcisi P55 yonga setli anakartlarda çalışacak.
Shiftdelete okuyucuları işte burada büyük bir avantaj yakalıyorlar. Çünkü SDN, Intel’in gizli odalarında bu ürünü gördü ve Intel’in mühendisleriyle bu ürünün bulunduğu sistemi test etme şansına sahip oldu.
Clarkdale işlemcisini test etme şansını IDF 2009’da yakaladık.
{pagebreak::Clarkdale Hepsinden Üstün}
Clarkdale Hepsinden Üstün
Belirli kişilerin giriş yapabildiği bu odalara girdik ve toplantılarda tanıtılan Clarkdale sistemlerle karşı karşıya kaldık. Intel’in mühendisleriyle yaptığımız kısa bir brifingden sonra Clarkdale işlemcisinin test sonuçları açıklandı.
Toplam dört adet işlem birimini çalıştırabilen Clarkdale, oldukça üstün bir mültimedya performansına sahip.
3.33 GHz Clakdale işlemcisi (2 gerçek+2 sanal çekirdek) dört çekirdekli Core 2 Quad Q9400 (2.66 GHz) ve iki çekirdekli Core 2 Duo E8500 (3.16 GHz) işlemcilerle kapıştırıldı. 3D Mark Vantage testinde elde edilen %50’lik fark herkesi şaşırttı. Testin ayrıntısına baktığımızda farka neden olan işlemciden çok grafik yongası oluşturdu. Bu grafik yongası toplamda Clarkdale’e mutlak bir zafer kazandırdı.
Bu işlemcinin grafik performansı, bazı anakartlarda bulunan dahili grafik yongalarının grafik performanslarından çok daha iyi.
Grafik performansından sonra sıra geldi bellek performansına. Yani daha doğrusu bu yeni işlemcinin DDR belleklerle ne kadar iyi anlaştığına. Clarkdale sistemde 2×2 Gbyte 1333 MHz DDR3 bellekler (P55 yonga setli Ibex Peak anakart) kullanıldı. Diğer iki sistemde DG45ID anakart’a 2×2 Gbyte 800 MHz DDR2 bellekler kullanıldı.
Sandra test programı ile yapılan sonuçlara göre Clarkdale %70 fark atmasını bildi.
{pagebreak::Düşük Güç Tüketimi Yüksek Performans}
Düşük Güç Tüketimi Yüksek Performans
Grafik ve bellek performansından sonra sistem performansının ölçümüne geldik. PC Mark Vantage adlı test programı fakın yine fazla olduğunu gördük. Clarkdale, dört çekirdekli Q9400’den %35 daha performanslı, E8500’den de %43 daha iyi olduğunu gördük.
Clarkdale toplam sistem performansında fark atıyor.
Clarkdale işlemcisi düşük güç tüketiminde de önde olduğunu bize gösterdi. Normal kullanımda yaklaşık 25 Watt güç tüketen Clarkdale, aşırı yük konumunda 70 Watt‘a kadar yükselebiliyor. Cinebench testinde gördüğümüz bu değer normal karşılanmalı.
Normal çalışmada 25 Watt güç tüketiyor. Yük durumda güç tüketimi 70 Watt’ın üzerine çıkıyor.
Daha fazlasını isteyen Spec CPU testine de bakabilirler. İşlemcinin performansını ölçen bu test programı Clarkdale işlemcisinin gerçekte ne kadar iyi olduğunu gösteriyor. Clarkdale işlemcisi tüm iki çekirdekli işlemcilerden daha iyi. Dört çekirdekli işlemcilerle da kafa kafaya kapışıyor. Tabi bu üst seviye dört çekirdekli işlemciler için geçerli değil.
Bu işlemci tüm çift çekirdekli işlemcilerden daha iyi.
:: Intel Clarkdale işlemcisinin performansını beğendiniz mi?
maalesef
Özür :)) maalesef Clarkdale işlemcinin sorunları var.yalnızca hız testlerindeki başarımı işlemcinin aslında başarılı olduğu anlamına gelmiyor.Şu anda P55 chipsetli anakartların yerine H55 anakart kullanılması bu işlemciyle tabiri caizse mecburi hale gelecek.Çünkü p55’in dezavantajı görüntüyü işlemciden alıp direkt olarak çıkışlara götürememesi.H55 ise bu işlemcide bunu yapacak.AMAAA (ın ın ınnnnn….)HTPC sistemler için çok avantajlı ama oyun performansı yok. Yeni oyunları 1024 x 768 piksel çözünürlük ve düşük detayla bile akıcı biçimde oynatamıyor. NVIDIA ION’da yer alan GeForce 9400 IGP’den zayıf.
Yani şimdi ŞAM’ın şekeri mi, arabın yüzü mü?
32nm teknolojisi yine de çoook ileriye atılmış bir adım gibi sunuluyor, bekleyip gelişmeleri görmek lazım.Henüz iyidir veya kötüdür demek için daha çok erken.kuzey köprüsü yok, işlemci içinde görüntü birimi var…Du bakali…daha neler olacak? Belki de yakında (2-3 yıl gibi) ekran kartı bile satın almayacak hale geleceğiz.Tabiiki üreticiler taş koymazsa :))))
anlaşılan yorum yapılmıyor sizin sayfanıza.konuyla ilgili yorumumu yayınlamamışsınız.mersi