Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılımıyla, Türkiye, İtalya ve İngiltere Savunma Bakanlarının gerçekleştireceği üçlü toplantı öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere tarafından ülkemize uygulanan askeri ambargoların kaldırıldığını duyurdu. Yakın zamanda Kanada ve ABD tarafından da benzer adımların atılması bekleniyor.
Askeri ambargolar kaldırılıyor: ABD, F-16’ları vermek için kongreye gitti!
İngiltere ile Türkiye arasında Savunma Sanayii tarafındaki işbirlikleri giderek güçleniyor. İlk olarak TUSAŞ öz kaynaklarıyla yürütülen bir çalışma olan MMU (Milli Muharip Uçak) yapımına teknolojik ve mühendis desteği sağlayacağını duyuran İngiltere tarafı, bu projeye ortak olmak istiyor olabilir.
Zira motor ve diğer teknolojiler tarafında da İngiltere’nin en büyük Savunma Sanayi şirketi BAE Systems ile TUSAŞ, 2017 yılında imzalanan anlaşmadan beri birlikte çalışılıyor. Hatta belli bir düzeyde teknoloji transferini de içeren bu ortaklıkta çok sayıda mühendis birlikte çalışıyor.
Buna ek olarak gelecek yıllarda yerli motor teknolojilerinin hem HÜRJET hem de MMU’da kullanılması hedefleniyor olsa da ilk adımda Rolls Royce’un da adının geçtiği bir takım söylentiler mevcut. Benzer bir şekilde ABD’li Lockheed Martin’in de ismi sıkça zikrediliyor.
Fakat ABD tarafından Türkiye’ye S400 alımı bahane edilerek uygulanan ambargolar sebebiyle Lockheed Martin ismi bir süredir rafa atılmıştı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna tarafından kullanılan Türk SİHA’ları TB-2’lerin de etkisiyle ortam biraz daha yumuşamış gibi gözüküyor.
Üstelik Türkiye’nin İtalya ve Fransa ile birlikte dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemleri arasında bulunan SAMP-T’yi üretme konusundaki isteği, ABD’de de büyük ses getirdi. Hatta bu sistemin Türkiye topraklarında üretiminin yapılabileceğine yönelik haberler yapıldı.
Bunun ardından ABD, her ne kadar F-35 projesinden bizi tamamen çıkartmış olsa da F-16 isteğimizi geri çevirmeyecek gibi gözüküyor. Geçtiğimiz günlerde kongrenin onayına bu konuyla ilgili bir dosya gittiği ve Türkiye’nin son dönemde Rusya’ya karşı durabilen bölgedeki en büyük güçlerden biri olduğu bu sebeple F-16’ların verilmesinin önemli bir adım olacağı iletildi.
Bu gelişmelerin ardından Kanada’nın da Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ savaşı sonrası Türkiye’ye getirdiği CATS -TB-2’lerde kullanılan elektrooptik keşif, gözetleme ve hedef sistemi- ambargosunu kaldırması bekleniyor. Fakat Aselsan’ın da bu cihaza teknolojik anlamda oldukça yakın bir alternatif geliştirdiğini ve şu anda aktif bir şekilde de kullanılmaya başlandığını belirtelim.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Bundan sora kendin yap kendin kulllan donemi baslamali. Kritik stratejik urunleri bati vermez. Gozunun uzerinde kasin var misali. Bir S-400 aldik diye yapmadiklari kalmadi. Ben olsam daha cok rus silahi alirdim dabi teknolojileri ile birlikte. S-400 fuzelerinin motorlari roketsan tarafindan inceleniyordur. Ilerde ruslarin iskender fuzeleri gibi bizde cek birbucuk iskender yapariz.
Parasını ödediğimiz F-35’i alamadıktan sonra 40 tane F-16 verseler ne olur.
eski bitik teknolojiyi iteleyecekler işte.
Aynen bizi hep yem olarak kullanıyorlar işleri bittimi abbargoya devam
önemli olan paramızı kurtarmak
Bence bu gavurların hiçbirine güvenmemek lazım.Başta İngiltereye..Herşeyi bizim yapmamız kimseye bağımlı olmamız lazım..biz yapalım biz geliştirelim..
Yerli aselsanı devam
“Ambargolar kaldırılıyor” demek hayal düzeyinde bir iyimserlik taşıyor. S-400 almak, aklı başında bir ülkenin yapmaması gereken bir hamleydi. Çünkü bizim ortakların roketlerini/uçaklarını vurmaya yönelik bir savunma sistemi. Sonu belliydi. O yüzden bu, yani S-400 almamız, onlar tarafından kullanıla bir bahane değil, malesef elimizle verdiğimiz bir fırsat. Parsını takır takır ödediğimiz ve üstelik kurucu kadrosunda yer aldığımız F-35 projesinden “atılmamız” en hafif tabiriyle onur kırıcı ve hukuksuzdur. “Gık” çıkarmamamız ayrı bir onur kırıcı durum. Vatandaş olarak içe sindirilecek bir şey değil. Son konu ise artık hurda teknolojiye sahip F-16’ları çöpe atmak yerine para ile bir de lütuf yapar gibi bize kakalamaları ve korkak ortamlarda bunun alkışlanması dehşet verici.
heleşükür şu f16 lar konusunda aynı fikirde olduğum birilerini gördüm.
f16 lar meclisi bombalamsin diye s400 ler alindi
Herhangi bir şey yaparsak veya ortak olursak bu teklonoji işleri turkiyede yapılsın ikitarafada yapilsinH
Yakında F35 projesine dönüş daveti alabiliriz 🙄
Yorumlar kısmında gerçekten komedi yorumlar var. F-16 sistemlerine çöp diyenler vb. Arkadaşlar F-16 sistemleri çöp değil en az 15-20 yıl daha kullanabilecek düzeyde. Dünya da bir çok ülke F-4 modernize edip kullanmaya dahi çalışıyor. Ayrıca Türkiyenin S-400 alımına hata diyenlerde olmuş. Türkiye bu alımı mecburi yaptı Türkiye gibi bir ülkeye hava savunma sistemi satmadıkları için. Sınırda gerçekleşen olaylarda ortada. F-35 konusuna gelince F-35 çokta iyi bir uçak değil fakat bizim projenin başlangıcından bu yana çabamızın olduğu bir uçak bize hiç vermeseler bile parasını ödediğimiz 6 tane uçağı verecekler. Vermezlerse de Türkiye kendi savaş uçağını üretiyor bu ambargolar sayesinde bu konuda Amerikaya teşekkür etmek lazım onlar ambargo koymasa bizim uçak yapmak aklımıza gelmezdi. İlla uçak alacaksakta Eurofighter Typhoon Fransız Rafal savaş uçağı gibi alternatifler var.
Adamlar baktı ambargo koyuyoruz altı ay sonra bunlar daha iyisini yapıyor. Ben yapıyorum ama ambargo yüzünden satamıyorum zararını ben çekiyorum demişlerdir. Kanadalı firmanın nerdeyse tek müşterisi Türkiyeydi adamlar kanada hükümetinin ambargosu yüzünden battılar
Rusya’ya karşı yapılan hareketler bunlar…
Gelişmeleri yakından takip ediyoruz ,özellikle son yıllarda kültür merkezlerinde verilen robotik kodla ve yazılım kurslarından çok memnunuz,gelecek Türk neslinin bilimle daha sıkı bağlar kuracagindan eminim, dünyaya barışı getlrme ve biyolojik ekosistemi destekleyici yaşam protokolleri geliştirme konusunda üzerimize düşen görevleri yapacağız .Çabalarimizin Hayırlara vesile olması dileğiyle
Köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyeceksin. İlim öğrenmek olmalı maksat. Mesela o ise sorun yoktur.
Bence dünya devletleri ambargolarini asla kaldırmasınlar onlar ambargolarina devam ettikçe bizim pirlantalar daha iyisini yapiyor
Gavurlar birbirleriyle uğraşırken, ülkemiz inşallah durumdan faydalanacak.. Allah yöneticilerimizin ufuk genişliğini iradesini artırsın, milletimizin yardımcısı olsun
İçimdeki ses İngiltere bize ortak oluyorsa mutlaka altından kirli bi tezgah çikabilir
Bunlar bizi kalkan olarak kullanıyor yetmezmi GT sıkışınca türkiyem aşkım benim diyorlar canları sıkılır abbargo işleri biter abbargo bizi şamar oğlanı çevirdiler
Baktılar Türkiye ye ambargo koyduk kendi silahlarını kendileri üretmeye başladı 1970 model tanklar tüfekler elde kaldı tekrar eski Türkiye gelsin diye ambargoları kaldırıyorlar bu saatten sonra ihtiyaç yok nasipse 1-2 seneye kadar herşeyimiz olacak bu saatten sonra ne yapalım eski f16 lari
Karabağ Suriye Libya’da gücünüzü test ettiler ve sonunda pes etmek zorunda kaldılar.Teknolojide ülkemiz çag atlamış durumda bu gördüklerimiz dağın görünen yüzü kimbilir açıklanmayan gizli tutulan ne projelerimiz var .Exclusive byork gibi e bükemediğin bileği öpücem demişler hepsi tıpış tıpış geliyor öpmeye vesselam
Abi elin ABD’lisi ve İngilizi ile uğraşacağına, Ukrayna daki bombalanan motor fabrikasındaki mühendisleri Türkiye’ye getir, vatandaşlik ver, projenin bitmesi az 2 yıl kısalır, hem de ABD nin ve İngiltere nin içine motorun içine ne koyacağının şüphesinden kurtulursun, tabi kısa vadede, uzun vadede kendi motorumuza ulasmaliyiz.
Osman abi cümlelerin sozlerin doğru katılıyorum ve takdir ediyorum.hic bir barca veya savunma sistemi ortaklık veya dışarıdan ihracat faz geçilmeli bütün barcalar milli olmalı uzun vade surerbilir ama bir ambargo durumu ilerde yanabilir cunku yunanistan gibi bir yan ülke var ilerleyen yıllarda yunanistan avruba destek verecek biz bu savunma sanayi barcalar yuzunden sikinti çekmeyelim diye düşünüyorum bırakın artık ihracat yabarak barca almayı….
bizim olabildigince destek almadan. Bu işie devam etmemiz gerekli. çünkü Arjantin İngiltere falkland adaları exoset füzeleri. Bu 4kelime çok şey anlatıyor. ignesinden ipliğine savunma sanayi yerli olmali
Zaten 250 den fazla f16miz var 80 tanesi egitim için kullanılıyor e 170 tane yetmiyormu hem eskisi gibi her göreve gitmiyorlar sihalar neredeyse görevlerini yarı yarıya azalttı ona rağmen hala ihtiyacımız varmı ya
1. Inşallah ambargolar kalkmaz. Ambargolar sayesinde bu gün savunma sanayisinde bu haldeyiz.
2. İngilizlerle iş tutmak büyük hata. Dünyadaki en sinsi millet ingilizler dir. Heryeri onlar karıştırır ama hiç isimleri geçmez.
1. Inşallah ambargolar kalkmaz. Ambargolar sayesinde bu gün savunma sanayisinde bu haldeyiz.
2. İngilizlerle iş tutmak büyük hata. Dünyadaki en sinsi millet ingilizler dir. Heryeri onlar karıştırır ama hiç isimleri geçmez.
Ambargolar kalkmadı çok kötü bir durum. Çünkü biz zorda kalmadığınız sürece üreten bir ülke değiliz onun ambargo ülkemiz için bir fırsat batı birşeyler ürettiğimizi görünce hemen durdurmak için ambargoyu kaldırıyor. ve yeni yapılan sözleşmelerde uluslar arası sözleşme yapılması lazım kim sözleşmeyi durdurursa çok yüklü bir şekilde tazminat ödemesi lazım. Yoksa keyifleri bozulunca vermiyorum diyemezler.
Açıkçası f35 uçağına ben pek güvenmiyorum. Nedeni şu ki ABD den bu uçak satın alınsa bile Türkiye bu uçağı istediği yerde kafasına göre kullanamaz. Tamamen elektronik sistemleri abd nin elinde istediği an uçağı kilitler kapısını bile açtırmaz. Bize f35 uçağını vermiyorlar diyelim tamam ama bizimkiler ne kadar istiyor bu uçağı onu da düşünmek lazım zamanında atılmış imzalar bu güne gelmiş ama bu uçak abd ye kölelik gibi bir anlama sahip. Ve uçak alımı kadar bakımı için ödenecek ücret de bir hayli fazla. Yerli üretim Tfx desteklenmeli diye düşünüyorum.