Geçtiğimiz günlerde manşetlerde yer alan “ABD, İnternet Komutanlığı Kuruyor” haberi, epey ilgi gördü. İlginin bu denli büyük olmasının nedeni, yüzlerce yıldır devletlerarası dengelerde üstü olanı belirleyen insan gücünün yerini tamamen bilgiye, zeki sistemlere ve teknolojiye bırakıyor olması muhtemel.
Geleceğimizin Terminator‘deki gibi makinelerin yönettiği bir dünyaya doğru ilerliyor olması ihtimali de buna destek olabilir.
Geleceğimizi, makinelerin yönettiği bir sistem mi oluşturacak?
Çağların değişimini yakından incelediğinizde, gelişmelerin doğal bir süreç olduğunu görmek mümkün. Malzeme teknolojisinin gelişip metallerin kullanılması bir devri kapatıp diğerini açarken, geçtiğimiz günlerde coşkuyla kutlanan İstanbul’un Fethi‘nin gerçekleşmesinde, o zamana göre yeni nesil silahların birinci derecede etkili olması, değişimin gücünü teknolojiden aldığı gerçeğinin çok eskilere dayandığını ortaya koyuyor.
Bilgi Çağının Farkı
Son değişimin diğerlerinden en önemli farkı, gerçekleşme sürecinin diğer değişimlere göre çok daha kısa zamanda gerçekleşmesi.
Ülkeler, bu değişime ayak uydurabilmek ve kuralları değişen yeni dünyada güçlü kalabilmek için stratejilerini sürekli yenileyerek kısa ve uzun vadeli planlar yapıyorlar. Süper güçler, bu hazırlıkların en yoğun yaşandığı ülkelere örnek gösterilebilir.
Şartların değiştiği bu ortamda, Türkiye‘nin izlediği politikayı da ortaya koymakta fayda var.
Bilgi teknolojileri denildiğinde akla gelen ilk terimlerden biri “internet” oluyor. İletişimin, kontrolün ve sunulan hizmetlerin temelini oluşturan bu devasa ağın, en iyi şartlarda yapılandırıp, geleceğe hazırlamanın yanı sıra güvenliğini de sağlamak gerekiyor.
{pagebreak::Türkiye Hazır mı?}
Hazırlığımız Ne Derecede?
Geçtiğimiz yıl yaşanan, Türk Telekom çalışanlarının grevi sürecinde birkaç parmak kalınlığındaki fiber kabloların sabote edilerek kesilmesinin nelere mal olduğunu hatırlarsınız. Cep telefonlarımız sustu, bankalar çalışmadı, internet siteleri açılmadı, vs…
Günlük hayatı felç eden sabotaj, bu kabloların kopmasıyla gerçekleşti.
Bu felaketin başımıza gelme nedeni; sadece işçilerin grev sürecinde ellerinin güçlü olması için gerçekleştirdikleri ufak bir saldırı. Günlük hayatın devamını sağlayan bu ağların bu kadar savunmasız ve alternatifsiz olması, aynı saldırının devletlerarası güç savaşlarında gerçekleştirilmesi halinde, nelerle karşılaşılabileceğimiz konusunda kafa yoranları umutsuz bırakabiliyor.
Politikamız Belli Değil
Türkiye‘yi yönetenler, ülkeyi her türlü tehdide karşı korumak için bu gelişmeleri yakından takip ediyor olmalılar. Alınan tedbirlerin, kısa ve uzun dönemli planların neler olduğu açıklanmadığı için dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen teknoloji kullanıcılarının tedirginliği de devam ediyor.
:: Türkiye’nin internet politikasını forumda tartışıyoruz. Tıklayın, paylaşın.
bizim daha bir fırın ekmek yememiz lazım
Değerli Ãœstad, seni bu yazından dolayı tebrik ediyorum. Buna benzer ülke bilişimimizin geleceği konusunda daha fazla konular açarsanız minnettar kalırım. Saygılar..
Bilişim bakanlığı kurulması gerekmez mi?