Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, yağışları artırmak için bulut tohumlama tekniğine yönelmeye başladı. Orta Doğu ülkesi, üç şehirde bulut tohumlama operasyonu başlattığını duyurdu. Peki bulut tohumlama operasyonu nedir?
Dünyanın en kurak ülkelerinden olan Arabistan, yağış miktarını artırmak amacıyla yapay tohumlama projesini onayladı. Riyad, Qassim ve Hail şehirlerinde yapılacak bulut tohumlama operasyonunun ilk aşaması, Çevre, Su ve Tarım Bakanı ve Ulusal Meteoroloji Merkezi Başkanı Abdulrahman Al-Fadhli tarafından başlatıldı.
Suudi Arabistan’dan bulut tohumlama operasyonu
Bulut tohumlama programının yöneticisi Ayman Ghulam, operasyonun Riyad’dan yönetildiğini ve başkent çevresindeki bölgede ilk uçuşların başarıyla gerçekleştiğini söyledi. Tohumlama operasyonlarının sonuçları ve zamanlaması konusunda hedeflerine ulaştıklarını ve periyodik uçuşlar yapacaklarını da aktardı.
Bulut tohumlamanın yöneticisi Ayman Ghulam, gelişmiş meteorolojik ekipman ve teknikler kullandıklarını ifade etti. Uluslararası bulut tohumlama uzmanlarının görev aldığı operasyon, hedeflenen alanlarda yağışı teşvik etmek istiyor. Çevre dostu malzemeler kullandığını söyleyen Arabistan, tohumlamanın en verimli yerlerini belirlemek için bulut oluşumlarını takip edecek.
Güvenli ve uygun maliyetli teknolojilerin kullanıldığı projenin, Suudi Arabistan’daki su dengesinin korunmasına yardımcı olacağı düşünülüyor. İkinci aşama operasyon ise Asir, Al-Baha ve Taif bölgelerini kapsayacak.
Dünyanın en kurak ülkelerinden olan Arabistan’ın Veliahtı Prens Muhammed bin Salman, Orta Doğu Yeşil Girişimi Zirvesi’nde bulut tohumlama operasyonunu başlattı. Proje, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 kalkınma planını dahilinde çölleşmeyi azaltmak ve yeşil alanları artırmak için gerçekleştiriliyor.
Bulut tohumlama nedir?
Bulut tohumlama, bulutlardaki yağış verimliliğini ve yağışı artırmayı amaçlayan hava modifikasyon tekniğidir. Yere ulaşan yağmur miktarı ile buluta giren su buharı miktarı oranını artırarak, susuzluğun önüne geçmeyi amaçlamaktadır.
Peki siz Suudi Arabistan tarafından gelen bulut tohumlama operasyonuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.
Baktılar yağmur duası işe yaramıyor bilime yönelmişler sonunda
Yağmur duası ile, çalışarak elde edilecek sonuçlar arasında çok fark vardır. Yağmur duası yağmuru getirmek için değildir. Yağmur duası vakti olduğu için yapılır. Sadece maddi getiri düşüncesinde kalıp ahireti aksiyonlara dahil etmemenin neticesi çok vahimdir.
Dua müminin en önemli silahıdır. Bunlar ancak doğal dengeyi bozar. Teknoloji ilahi düzenle yarışamaz nokta
Dubai yapti aynisini cok yagmur yagdi alt yapi olmayinca yollar göle döndü
Allah akıl fikir versin sana dunyanin hangi çölünde yağmur yağıyor
Allah akıl fikir verdi ki bu yolu deniyorlar. Hikmeti ilahiye ihsan ederse olur.
Tabiki
Bilimi fark etmeleri bile bir ilerleme 🙂
Sen bilimi ne kadar fark ettin ki
Bence sonuç fiyasko alacak.
Arabistanin baskenti Riyadda yasiyorum. 2023 yilinda ortalama bir Turk sehri kadar yagmur yagdi buraya.
super bisey basarili olurlar herseyi deniyorlar ve basriyorlar
Allah’ın işine karışmak İslam’a aykırı! Ho capito 😜
Tum dunyadaki iklim dengelerini bozacak bir uygulama… ruzgarlarla hava akimlari ile yogunlasarak toplanarak dunya genelinde yagislar yasanmakta…ancak dusununki suudi arabistanin komsusu iraka veya yemene katara dusecek olan havadaki nem arabistanin mudahalesi ile erken yogunlasmakt ve bulutlar yagmur olarak arabistana yagarken kuru hava komsularina kalmaktadir..bu ise uluslar arasi iklim dengelerini alt ust edecek bir uygulama olcaktir…guclu devletlerin yGislari kontrolu neticesi..pek cok ulke kurakluk susuzluk tehlikesi yasayacak su savaslarina yol acacaktir…butun bir dunya havaya mudahale etmenin bedelini öder..oderiz