Fosil yakıtlara veda edilirken insanlık yavaş yavaş yenilenebilir enerjiyi benimsemeye başlıyor. Yenilenebilir enerjinin merkezinde ise güneş ve rüzgar yer alıyor. Bu iki enerji türünün verimi şimdilik sınırlı olsa da uzmanlar bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor.
Küçük bir değişiklik ile rüzgar çiftliği verimliliği önemli oranda artabilir
Bilim insanları, rüzgar çiftliklerini daha verimli hale getirmenin bir yolunu bulduklarını açıkladılar. Bu yöntem ile rüzgar çiftliklerinin verimi artarken fazladan bir yatırıma gerek duyulmuyor olması ise en büyük avantaj olarak öne çıkıyor.
Rüzgar türbinleri bağımsız birimler olarak kontrol çalışır. Sistemler yalnızca kendi güç üretimlerini maksimize ederler. Çalışan bir rüzgar türbini ise oluşturduğu türbülans ile diğerlerine etki ederek verimlerinin düşmesine neden olabilir. Rüzgar türbinlerini birbirlerinden uzak konumlandırmak bir çözüm olsa, bu durum maliyetleri artıracağı gibi pratik olmaktan da uzak.
MIT’den İnşaat ve Çevre mühendisliği yardımcı doçent Michael F. Howland, rüzgar türbinlerini bireysel yerine toplu olarak optimize etmeyi savunuyor. Hindistan’da yapılan gerçek dünya testlerine dayanarak konuşan bilim insanı, bireysel türbinler optimize edilip, rüzgar akışı toplu olarak modellenirse bir rüzgar çiftliğinin enerji üretiminin artırılabileceğini ortaya koyuyor.
Howland birlikte çalışan türbinlerin çok daha verimli çalışacağını ve bu sayede daha verimli bir şekilde enerji üretilebileceğini düşünüyor. Yapılan çalışmalar sonucunda merkezi bir kontrol sistemi ile uygun koşullar altında rüzgar çiftliğini veriminin yüzde 32’ye kadar artacağı ifade ediliyor.
Diğer yandan, dünyanın mevcut rüzgar türbinleri bu sistemle çalıştırıldığında, yüzde 1.2’lik bir genel enerji iyileştirmesinin bile yılda 31 terawatt-saatten fazla ek elektrik üreteceğini tahmin ediliyor. Bu miktar yaklaşık olarak 3 bin 600 rüzgar türbininin çalışmasına eş değer. İşin maddi boyutuna bakıldığında ise rüzgar santralleri için yaklaşık 950 milyon dolarlık ekstra gelir anlamına geliyor.
Ortaya konan sistem, her türlü coğrafi konumda faydalı olma potansiyeline sahip. Bu çalışma için yazılım değişikliği dışında herhangi farklı bir sisteme gerek duyulmuyor olmayışı ise bir diğer avantaj olarak öne çıkıyor. Ayrıca daha sık olarak konumlandırılacak rüzgar türbinleri ile alandan da tasarruf sağlanması da bir diğer önemli nokta.
Ortaya konulan bu çalışma doğrultusunda şimdiden çalışmalar başlamış durumda. Peki siz rügar çiflikleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
1 tane ama cok guclu ama cokta saglam ve guvenkikli nukleer reaktor yapip buralardan enerji kullanmak daha mantikli geliyor. dunya gelisiyor. iot sistemler gelisiyor. hersey elektrige baglaniyor. sadece bilgisayarlar bile 5 yil oncesine cok ve cok daha powrr a ihtiyac duyuyor. gelecekte bu kadar enerjiruzgar panellerinden kolay kolay kazanilamaz . ama nukleer enerji bunu rahatlikla kaldirabilir. bilgisayar olmadan yorum yapacak hersey muhendislerine diyorum nukleer enerjinin kulllanimi ve saglanmasi konusundaki risk guvenlik saglik ve bircok konuda yeterli bilgim var . bos bos kontrol edemezsen diye vakit harcamayin