Hayvanlardan elde edilen jelatin, gıda ve sağlık sektörü olmak üzere birçok farklı alanda kullanılıyor. Bilim insanları, domuz derisinden elde ettikleri kolajan ile kornea implantı üretti. Kornea nakli sorununu ortadan kaldıracağı belirtilen implantın denemeleri başarıyla sonuçlandı.
14’ü deneysel prosedürden önce tamamen kör olan 20 gönüllüde implantı test eden bir pilot denemenin sonuçları Nature Biotechnology’de yayınlandı. 20 gönüllünün tümünün görüşlerini tamamen geri kazandığı ve ameliyattan sonra hiçbir yan etki yaşamadığı açıklandı.
Kolajenden kornea implantı üretildi
Her yıl bir milyondan fazla kişinin kornea nedeniyle görme bozukluğu yaşadığı biliniyor. Gözü çevreleyen ve oldukça ince olan kornea, ne yazık ki kendini yenileyemiyor.
Kornea nedeniyle görme sorunu yaşayan kişiler, donörlerden alınan kornealar ile tekrar sağlığına kavuşabiliyor. Bununla birlikte, 70 kişiden sadece birinin kornea nakli için donör bulabiliyor. Kornea nakli bekleyen milyonlarca kişi, geliştirilen yeni tedavi yöntemi sayesinde görme yetilerini tekrar kazanabilecek.
Çalışmanın yaklaşık 10 yıldır devam ettiğini belirten bilim insanları, biyosentetik korneaların dönor kornealarının yerine geçebileceğini kanıtladı. Daha önce insanlardan elde edilen kolajenler ile deneme yapan ekip, domuzdan elde edilen implantın daha kolay üretildiğini açıkladı.
Biyosentetik kornealar, dönorlardan alınanların aksine neredeyse iki yıl boyunca güvenli bir şekilde saklanabiliyor. Araştırmacılar, üretilen implantların insan korneasına oldukça yakın olduğunu belirtiyor.
Konu hakkında açıklama yapan Neail Lagali, “Seri üretime uygun, iki yıla kadar saklanabilen bir implant geliştirdiğimiz için mutluyuz. Bu sayede daha fazla kişinin görme sorunu biyomateryal ile ortadan kalkacak. Kornea dokusu bulma sorunu ve diğer göz rahatsızlıkları için önemli bir adım attığımızı düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.
Kornea ameliyatı sonrası doku uyuşmazlığından dolayı korneayı vücut ret ediyordu. Peki bu biyosentetik kornea implantının ret etme olasılığı nedir? Ne olursa olsun harika bir gelişme.
Bildiğim kadarıyla bu tür yapay implantlarda vücut implantı reddedemiyor. Tehlike olarak görmüyor
Kornea naklinde doku uyuşmazlığı olduğunu hiç duymadım
Glokom icinde bir umut mudur bu
malesef. o çok başka bir hastalık. sinir hücresi kaybı geri döndürülemez bununla. glokomda erken teşhis ve önleyici tedavi tek çözüm şu şartlarda.
malesef. göz sinirlerindeki hücre kaybına yol açan glokom (göz tansiyonu) hastalığında bu implant işe yaramayacaktır. çünkü glokom korneayı değil göz sinirlerini etkiler. glokomda erken teşhis ve koruyucu tedaviden başka imkan yok şu zamanda.
devrim niteliğinde muhteşem bir gelişme. Artık dünyada görmeyen insan kalmaz umarım ve bu şekilde engelleri aşarız çok sevindirici haber ❤️
Göz tansiyonu hasarı kaynaklı görme sinirlerini kısmen kaybetmiş bir abim var bu haberi okuduğumda uzun süre sonra sevinçten ağladım bilime güvenim ve inancım her geçen gün artıyor inanın cok mutluluk veren bir haber bu. Bu haberdeki derginin sitesine bakıyorum bu haberi göremedim ama lütfen bulan bu makaleyi yazıyı benimle paylaşabilir mi? Çok önemli
Afferin 10 puan 5 yıldız. Domuz ne mübarek bir hayvan her derde deva.
AAAAAAĞA Domuz Derisi Haraam (!)
Hadi inşallah. Lütfen bu projenin devamı gelsin! Bilime inancımız tam.
biyosentetik kornea nakli doğuştan sarı nokta hastalığı olan hastalar için de çözüm olabilecek mi ?
Kardeşim onu bunu bırakın, Kornea nakli olduğumuzda korneanın ömrü 10 yıl bunun 50-60 yıla uzatılması lazım yada bu sürenin ortadan kalkması lazım sınırsız olmalı
Bu domuz derisi kolajeninden üretilen sentetik kornea başka bir hayvanın dersinden elde edilen kolajenden üretilemiyor mu ? (İnek, Koyun, Keçi, Deve vs vs) neden domuz ??? Ayrıca bu üretilen korneanın bir ömrü var mı ? Nakledilen insanın ömrü boyunca sorun çıkarmadan kulanabilecek mi ? Bunlar önemli konular…