Avrupa Birliği (AB), teknolojinin geleceğini şekillendirecek yeni adımlar atmaya devam ediyor. Daha öncesinde tüm cihazlarda USB-C kullanımını zorunlu tutan Avrupa Birliği, şimdi de pil dünyası için hazırlık yapıyor. Bunun sonucunda ise akıllı telefon üreticileri, çıkarılabilir pilleri geri getirmek zorunda kalabilir.
Avrupa Birliği çıkarılabilen piller için yeni yasa üzerinde anlaştı
Daha öncesinde Avrupa Birliği, tüm akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlarda USB-C şarj bağlantı noktalarını zorunlu hale getirdi. Bunun ardından ise yeni rotası pil dünyasına çevirdi. Çıkan haberlere göre AB, pillerin daha sürdürülebilir ve tekrar kullanılabilir olmasını amaçlayan yeni yasa üzerinde anlaştı.
Yeni yönetmelik, tüm pil ömrünü kapsıyor. Bunun içerisinde malzemelerin çıkarılmasından endüstriyel üretime ve imhaya kadar pek çok konu yer alıyor. Ayrıca yeni kurallar, elektronik cihazlardaki kullanılan taşınabilir piller, SLI piller ve endüstriyel piller de için de geçerli. Bunların dışında iki tekerlekli araçlar ve elektrikli araçlarda kullanılan piller için de geçerli olacak
Motorola Moto G Play (2023), 3 gün pil ömrü vadediyor!
ABD'nin sevilen telefon markası Motorola, yakın zamanda 3 gün pil ömrü vadeden telefonu Moto G Play (2023) ile karşımıza çıkacak.
Motorola Moto G Play (2023), 3 gün pil ömrü vadediyor!
ABD'nin sevilen telefon markası Motorola, yakın zamanda 3 gün pil ömrü vadeden telefonu Moto G Play (2023) ile karşımıza çıkacak.Tüm bunlarla birlikte 2024’ün başından itibaren AB’deki pil üreticileri için bir zorunluluk olacak. Yeni kurallarla birlikte AB pazarındaki şirketler, ham maddelerin tedariği, işlenmesi ve ticareti ile bağlantılı riskleri gösteren “özen politikası” uygulamak zorunda.
Ayrıca şirketlerin geri dönüştürülebilen malzemeler de kullanması gerekiyor. Sırasıyla bunlar yüzde 16 kobalt, yüzde 85 kurşun, yüzde 6 lityum ve yüzde 6 nikel için geçerli olacak. Avrupa Birliği, geri dönüştürülmüş olan malzemelerin güvenliği için toplam hedefini de belirledi. Elektronik cihazlar için hedefler, 2023’e kadar yüzde 45 olarak yer alıyor. 2030’a kadar ise yüzde 73 şeklinde belirtiliyor.
Sürecin ise küresel otomotiv üreticileri ve pil üreticileri için zorlayıcı olacak gibi duruyor. Bunun nedeni de geri dönüşümcülerle stratejik ortaklıklar kurmak ve yeni gereksinimlere hazırlanmak oluyor. Bunun dışında elektronik cihazlardaki piller için de bazı gereklilikler var. O da tüketicilerin kolay bir şekilde çıkarıp değiştirecekleri tasarıma sahip pilleri ortaya koymak.
Peki, siz Avrupa Birliği pil kuralları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Çok yerinde bir karar
Doğayı korumak için geri dönüşüm şart tüketim kısıtlama dahil her türlü önlem alınmalı telefonlar içinde yasa çıkarılmalı bence güncellemek adı altında milleti skmek ayıp yaa benim bildiğim bir cihazın ömrü kirilincaya kadar olmalı tamiri olmalı hafıza yetersiz at çöpe böyle saçmalık tüketim çılgınlığı kartelleri zengin etme olmamalı
Bence cikarilabilir pil olmasi daha güzel böylece telefon degistirmek azalır ve daha ucuz pillere kavusuruz
AB yetkilileri hem cevreyi hem tuketiciyi koruyor. Bizimkilerle yetkilerle aralarinda daglar var.
Çok iyi olur. Sabit bataryayı oldum olası sevmem zaten.
Bir kerede bizim boş gezen politikacılar düşünsün böyle şeyleri
Doğayı korumak için geri dönüşüm şart tüketim kısıtlama dahil her türlü önlem alınmalı telefonlar içinde yasa çıkarılmalı bence güncellemek adı altında milleti skmek ayıp yaa benim bildiğim bir cihazın ömrü kirilincaya kadar olmalı tamiri olmalı hafıza yetersiz at çöpe böyle saçmalık tüketim çılgınlığı kartelleri zengin etme olmamalı
Boş yapma tr de çöpe tel atan gördünmü sen:)
Zaten olması gerek birşeydi bu.
Çıkarılabilir batarya iyiydi geri gelsin ve kalıcı olsun mümkünse noteboklar içinde aynısı olur inş.
Bence çok saçma bir karar arakası açılan telefonların saglamlı tartışılır çevreyi korumak gibi bir amacları olduğunu düşünmüyorum
3310 un da arkası açılıyordu. Batarya yüzünden telefonların ömrü azaldı. Sabit batarya değişimi için cihazın orijinalliği bozuluyor. Eskiden batarya için cihazı açmak zorunda kalmıyorduk. iPhone çok zorlanacak gibi ama Android zaten bu alt yapıdan geldi.
Aynı şeyi düşündüm ve estetik sorunlarda çıkar
Çok iyi olur en azından telefonculara batarya değiştirme ücreti odmeeyiz bedava işçilik parası alıyorlar.
Merhaba, bende telefon ve bilgisayar teknikeriyim, bahsettiğiniz iş bedava olacak cinsten değildir, çünkü arada büyük bir emek var özellikle işini titiz ve sağlam yapanlar için bu cümle doğru olmamış, çünkü cihazın arka cam kapağını sıcak hava tabancası ile ısıt, çıkar. bataryaya ulaş, batarya koruma bantlarını sök, sonra bataryayı değiştir, yeni bantları pile yada kasaya tak, bataryayı yerine oturt, arka cam kapağı tekrar yerine yeni sıvı bantlar ile geri tak derken uğraştıran ve vakit harcayan bir iştir, tabiki kolaylığı cihaz modeline göre değişir.
SD kart gibi sökülüp takılabilir ve kredi kartı boyutlarında telefona uygun olmalı, ayrıca çıkarıldıktan sonra sadece pil olarak kablosuz şekilde şarj edilebilir olmalı bence.
Harika fikir
ülkeyi yöneten hırsızlar kendi menfaatlerine görürlerse hemen türkiyede de zorunlu yaparlar yoksa umurlarında olmaz
AB,ni örnek alalım. Bataryalar ve pillerin üzerinde barkod olsun,,Zorunlu olarak atık pil kutularına atılması sağlansın
Üretim ve malzeme seçiminde tekdüzenin sağlanması, çıkarılabilir olması ile bakım ve yenilemenin daha kolay ve ucuz olması sağlanabilir. Bence başarılı
Kesinlikle doğru yerinde bir karar üstelik teknolojik ürünlerin daha uzun süre kullanilmasına imkan sağlıyor
Çok yerinde bir uygulama istediğim xaman bataryayı biz çıkartırız.bir para veriyoruz tabircilere