Türkiye’de son birkaç yıldır Türk Lirası’nda yaşanan düşüş, yüzde 80’leri aşan enflasyon ve elektronik cihazlardan alınan yüksek vergi nedeniyle insanlar yurt dışından cihaz temin etmeye başladı. Tabii Ticaret Bakanlığı ekim ayında bir düzenleme yayınlayarak bu konuda belli başlı kurallar getirdi. Fakat bunun sonucunda IMEI zammı gelmeden telefon almak isteyenler sınırda izdihama yol açtı.
Vatandaşlar IMEI zammı gelmeden yurt dışına koşuyor!
Ticaret Bakanlığı tarafından 20 Ekim’de yapılan açıklamada yurt dışından telefon getirme şartı üzerinde değişikliğe gidildiğini duyuruldu. Bunun ardından 1 Kasım itibariyle denetimler ve yasal sınır dışı kalan ürünlere el konulmaya başlandı.
Buna göre, yurt dışından daha önce 1 kez akıllı telefon getiren kişiler -pasaportlarına kaydettirmişlerse- 3 yıl içerisinde 2. bir cihazı ülkeye sokamıyor. Ayrıca yurt dışından gelen vatandaşların yanlarında veya çantalarında 2 veya daha fazla sayıda telefon bulunuyorsa BTK ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan sistem üzerinden kontrolü sağlanıyor.
Yani eşe, dosta, akrabaya veya satma amacıyla 2. bir cihaz getirmek yasak. Bu nedenle yurt dışından akıllı telefon almak isteyen herkesin kendinin giderek bu ürünü temin etmesi ve pasaport IMEI kaydını yaptırması gerekiyor.
Fakat bu durumun beklenmedik olumsuz bir yanı ortaya çıktı. Önümüzdeki 1 Ocak itibariyle IMEI kayıt ücreti zammı yürürlüğe girecek. Mevcutta 2 bin 732 TL olan bu meblağ 6 bin 90 TL’ye yükselecek. Bu nedenle binlerce insan yeni yıla 5 gün kala Gürcistan’a gidip telefon almaya çalıştığı için Sarp Sınır Kapısı’nda izdihama yol açtı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Bu kuyruk başlıkta yer alan “Bir iPhone için!” değil, fahiş vergi ödemek istemeyen vatandaşın çabası. Kimse zevkine gidip telefon almak için kuyrukta beklemiyor, vatandaşın canı fahiş vergilerden bıktı artık. Kapağı da kınıyorum.
Ben tüp kuyruğu zannetmiştim iphone kuyruğuymuş nereden nereye oraya yol masrafı nereden baksan en az 5 bin tl telefonla kayır ücretini hesapla max 10bin kar edersin bir telefona o kadar parayı yani 35 bin tl yi vermek almak refah sevyesinin ne kadar yükseldiğini gösterir artıştan etkilenmemek içinmiş gülelim bari
Bitmedi şu tüp kuyruğu tantananız. 73’te Arap Petrol Krizi ve üstüne Kıbrıs’da sergilediğimiz dik duruş sonrası gelen ambargo ile kasıtlı yaşatılan ekonomik kırılmayı nasıl bir tutar bir zihin anlamak güç. Tüp almak için Kıbrıs’ı da verirsin sen. Birinde ambargo uygulanıyor, diğerinde yöneticilerin aldıkları yanlış ekonomik kararlar nedeniyle alım gücün kasıtlı olarak düşürülüyor. Sen git kendi zekan ile alay et bi köşede.
senin tüp kuyrukları için yaşın yetmiyor bence, o dönemlerde kısa pantolonla dolaştığın için yaşananları, çektiklerimizi bilemezsin. 35 Bin TL verip telefon alman şart mı? Sizi tüketim canavarları siz, sizin yüzünüzden toplum bu halde
Yapıcı eleştiri için teşekkür ederim
Ben de senin güzel yazıların için tebrik ediyorum. Daima okuması keyifli ve detaylı yazılar hazırlıyorsun. Eline sağlık.
Sen en pahalı telefonu alacaksan o vergiyi vermelisin.
Alma ozaman kardeşim iPhone normal bir telefon al madem vergiden dertlisin alma 60 binlik telefonu
yapıcı eleştiri bu mu. millet vergiden bıktı diyorsunuz ama 35bin lik telefon almak için kuyruk var. oraya turla gidiyorlar üstüne bide kayıt ücreti verecekler. vergiler çok yüksek diyorsunuz ama türkiyede ortalama vergi %25 tir avrupada ortalama %35 tir. hatta isviçrede vs %50lerde. bir ülkenin çarkı vergilerle döner. ayrıca ötv vergisi insan üretmediğini bu kadar ucuza kullanamasın diye var. araba telefon vs. gibi. burada %25 te olsa yüksek vergiyi desteklemiyorum tabii. ama kalkınmaya çalışan bir ülkede bu şekilde olmazsa tüketici toplumu olmanın önünü alamazsın. bütün devlet daireleri yenileniyor, bütün alt ve üst yapı yatırımları yapılıyor. savunma sanayi yatırımları devam ediyor. ordumuz üç cephede savaşta. yıllardır terörle uğraşıyor. yunanı amerikalısı rusu avrupası iranı bitmiyor. bu değirmenin suyu nerden gelicek. askerin polisin öğretmenin, yapılan okulların, verilen eğitim, sanayi, teşvik, kosgeb desteklerinin kaynağı nedir. şuan verilen doğalgaz süpvansiyonundan çoğu kişinin haberi bile yok. vergisiz bir devlet istiyorsan fantastik ütopik dünyalara dalabilirsiniz öyle bir yer yok çünkü. hepimiz aynı gemideyiz ve vergilerle dönüyor bur çarklar. keşke az olsa ama geçmişte yapmadıklarımızı şimdide yapmazsak geçmişte yaşatırlar. yine cuntacılara kalırsın 10 yılda bir hazineyi boşaltırlar. amerikadaki tek affı olmayan suç vergi kaçırmaktır. bizde kaçıranlarında haddi hesabı yok. ve öyle bir yasa çıkmalı ki 20 yıl geriye dönük kaçırılan vergilere mahkum edilmeli kaçıranlar. eninde sonunda bu vergi düzeni kurulmak zorunda ve devlet gelirini düzeltmek zorunda. bu vatanda suya sabuna dokunmadan yaşayacaksın sonra klavye başından vergilerden bıktık beaa diye sitem ediceksin.
ama ilk başta dediğim gibi ucuz diye 38 bine maal olan telefona bu şekilde hücum eden birisi 45 binlik telefonu her türlü alır kafanı yorma. vergiden bıkmışmış bizim millette vergi kaçırmak alışkanlık olmuş demiyorda. şu kalabalık orda 38 bini verip yılbaşından sonra 4bin daha vermemek için olan kalabalık. sanıyormusunki yılbaşından sonra yurtdışından telefon getirmek bitecek, yine getirecek herkes ve 6bin TL vermeye devam edecekler. bu defada daha az vergi kaçırmış olacaklar.
Bu ne perhiz, bu ne lahana tuşusu…
Hadise oradan be kardeşim 30binlik telefon mu ihtiyaç mağdur edebiyatı yapmayın sürekli. 2 milyona araba alır vergisi çokmuşmuş , iPhone ister canı vergisi çokmuş, yabancı marka o ürüne o kadar çok isterken sesi çıkmaz ama sadece vergiyi takar kafasına
gardaş 30.000 tl lik dediğin telefonu adamlar 15 gün çalışarak alıyor. Sana 30.000 tl o… Onlara çerez parası. Ek olarak adamlar 1000 euroya alıyor orada vergileri de ödeyerek. Kur çevirisi yapsan bile senden ucuza geliyor. 19.000 tl ye denk geliyor orada…KDV de dahil. öğretilen bişey var hepinize o yolda devam ediyorsunuz.
Milletimizi bu hale sokan zat cikmis ekranlara sunu yaptik bunu yaptik lafonten den masallar anlatiyor. Secim aksami uzun adami yolcu edecegiz sonra oturup ulkemizi tamir edicez. Kirilan onurlari, fakirligi, herseyi duzeltecegiz. Analar tekrar ana babalar tekrar baba olacak yarinlara guvenle bakacak. Taslar yerine oturacak dayanin ey halkim bu capsizlardan kurtulus yakindir.
Rüyadan uyanacaksınız, çapsız, belediye yönetemeyen bu insanları halk asla devletin başına getirmeyecek.. Ekran görüntüsü al, seçim akşamı bakar ağlarsın..
Bak sen. Irakida suriyeyide tamir ettikleri gibi dimi.
Admin hükümeti destekleyen biri olarak söyliyim başlık çok yanlış vergi oranın düzeltilmesi gerekirken bir iphone için demek pek doğru olmuyor
Yapıcı eleştiri için teşekkür ederim
Günümüz teknolojisi kullanmayı bilen kişiye 10 yıl bile yeter, yeni cihaz almak saçmalık.
10 yıl belki biraz abartı ama 5 yıl bence de bir bilgisayar veya telefon için rahat bir kullanım ömrü. Elbette insanların işlerine göre yeni teknolojiye olan ihtiyacı artıyor. Yeni çıkan bir işlemci daha hızlı render süresi veriyorsa ve sahibine zamandan tasarruf ettirip daha fazla üretkenlik ortaya koymasını sağlıyorsa bu ekstra gelir demektir. Her zaman ürünün 10 veya 5 yıl kullanılabileceği ille de kullanılması gerektiği anlamına gelmiyor işte. İhtiyaçsa alınabilmesi lazım. Ama kasıtlı olarak alamamamız için bir gayret var ortada.
Sizi bu hale düşürenler utansın
Asil milletim!!!
Halbuki vergi biraz daha az olsa bunca döviz yurtdışına gitmeyecekti
Gürcistan ihya oldu resmen
Mevzu tamamen vergi ile alakalı o parayı vereceğime gider o parayı da orada harcar gezer tozarım telefonumu da alırım gelirim diyor normal.
Tüp kuyruklarından ayfon kuyruklarına. Helal be reis. Gürcüleri uyandırdınız adamlar fiyatları kitler şimdi. Düstüğümüz duruma bak. Düşürenler utansın mı denir ne denir bilemedim.
Mate50 pro, pixel 7 varken millet hala ayfonenun derdinde. Komik. Otobuste benim xxx var demek icin aliyor millet. Aska biraey icin degil
İnsanları bu hale düşürenler düşünsünler biraz
Ben hafta içi sabah 9.30 da sarp kapısından 5 dk. Da geçtim keza tekrar dönerken de 5 dk da geçtim.