Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremin üzerinden 4 gün geçti. Kısa süre önce açıklanan son veriler deprem kaynaklı 12 bin 873 ölü ve 62 bin 937 yaralının olduğunu gözler önüne seriyor. Bunun dışında arama kurtarma çalışmalarında görevlilerin işini kolaylaştıracak ve enkaz altında kalan vatandaşların yerlerini daha kolay tespit edebilecek teknolojiler de gündeme geliyor. Bu noktada öne çıkan cihazlardan biri de kalp atışından enkaz altındaki insanları tespit edebilen cihaz: FINDER MK4!

FINDER MK4 neler sunuyor?

NASA-JPL tarafından geliştirilen FINDER MK4 aslında yeni bir ürün değil. Zira yıllar öncesinde Meksika ve Nepal‘deki afetlerde kullanıldı. Bu noktada ilgili teknolojinin gerçek dünyadaki ilk kullanımının 2015 yılı olduğu belirtiliyor.

NASA

FINDER MK4; yaklaşık bir el çantası büyüklüğünde ve bir lityum pile sahip. Düşük güçlü mikrodalgalar göndererek kalp atışını ortaya çıkaran hafif titreşimlerle enkaz altında kalan depremzedeyi tespit ediyor. Ayrıca yaklaşık 30 fit (9 metre) moloz yığınlarına veya 20 fit (6 metre) katı betona nüfuz etme özelliğine sahip.

Deprem raporu: Ölü, yaralı, kurtarılan, personel ve yıkılan bina sayısı [Güncel]

Deprem raporu: Ölü, yaralı, kurtarılan, personel ve yıkılan bina sayısı [Güncel]

Güneydoğu Anadolu depremi sonucunda açıklanan ölü, yaralı ve yıkılan bina sayısını güncelleyerek paylaşıyoruz.

Cihazın geleneksel arama kurtarma araçlarına göre en büyük avantajlarından birisi de bir depremzedeyi tespit edebilmesi için bilincinin açık olup olmamasına ihtiyaç duymamasıdır. Sadece kalp atışı üzerinden insanları tespit edebiliyor.

https://twitter.com/hakki_alkan/status/1623575093870833667?s=12&t=Ysr9-sZkRJcTUjNhz9l6rg

Ürünün fiyatı ise 25 bin dolar seviyelerinde. Ancak Türkiye’ye yardım için 15 bin dolara gönderebileceği ifade ediliyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu cihazın arama kurtarma çalışmalarına etkisi ne seviyede olabilir? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!