Gündelik hayatta artık hepimiz yanımızda bilgisayarlarımız ile geziyoruz. Özellikle beyaz yakalı çalışan kesim neredeyse bilgisayarlarını yanından hiç ayırmıyor diyebiliriz. Tabii bununla birlikte tüm kullanıcılar daha hızlı açılan ve işlerini daha hızlı halledebilecekleri bilgisayarların peşinde. Bu listemizle birlikte artık sizin de saniyeler içinde açılan bir bilgisayarınız olacak. İşte 5 adımda bilgisayar açılış hızı arttırma listemizin detayları…
5 bilgisayar açılış hızı arttırma!
Bilgisayarınızın power tuşuna bastığınız anda anakarta ilk elektrik akımı gidiyor ve bilgisayar açılmaya başlıyor. Donanımsal olarak çalışmaya başlayan bilgisayar daha sonrasında işin yazılımsal kısmına geçiyor ve işletim sisteminiz uyanmaya başlıyor. İşin bu noktasında bilgisayarınızda yüklü olan programlardan tutun çerezlere kadar her şey bu açılış hızını etkiliyor. İşte adım adım bu süreci hızlandırma rehberi.
1- Windows başlangıcında çalışan gereksiz uygulamaları kapatın
Bilgisayar açılış hızını etkileyen en büyük faktörlerden biri bilgisayar açıldığı anda çalışmaya başlayan uygulamalardır. Örnek olarak bilgisayarınızı açtığınız anda karşınıza çıkan Spotify, Steam gibi uygulamalar bilgisayarınızın açılış hızını düşürecektir. Bu yüzden:
- Ctrl+Shift+Esc tuşlarına basarak Görev Yöneticisi’ne gidin.
- Başlangıç Uygulamaları sekmesine tıklayın.
- Başlangıçta sizin için gereksiz olan uygulamaları sağ tıklayara Devre Dışı Bırak seçeneğini işaretleyin.
2- Kullanmadığınız donanımları kapatın
Bilgisayarınız her açılışta eklemiş olduğunuz donanımların sürücülerini teker teker yükler. Bu durum bilgisayarınızın açılış hızını azaltır ve daha uzun süre beklemenize sebep olarak. Bu donanımlara örnek olarak kullanmadığını disket sürücüleri, Bluetooth sürücleri vb. örnek verilebilir. Bunu önlemek için:
- Aygıt yöneticisini açın.
- Karşınıza gelen listede kullanmadığınız donanımları bulun.
- Kullanmadığınız donanımların üzerine sağ tıklayarak “Devre Dışı Bırak” butonuna tıklayın.
3- Farkında olmadığınız gereksiz dosyaları temizleyin
Bilgisayarınız siz farkında olmasanız da arka planda çalışırken gereksiz ön bellek dosyaları ve çerezler biriktirir. Bu dosyalar hem bilgisayarınızın yavaşlamasına sebep olur hem de açılırken sizi uzun süreler bekletebilir. Bu durumu önlemek için:
- Arama çubuğuna %temp% yazın.
- Çıkan klasörün içini tamamen temizleyin. Silemediğiniz dosyalar için atla seçeneğini işaretleyin.
- Ardından masaüstünde Win+R tuşlkarına basın.
- Çıkan klasörün içini tamamen temizleyin. Silemediğiniz dosyalar için atla seçeneğini işaretleyin.
4- Windows disk temizleyiciyi kullanın
Windows aslında sizler için herhangi bir yardımcı uygulama kullanmadan disk temizliğinizi yapabilme özelliği sunmuş durumda. Bu özelliği arama kutusuna “disk temizleme” yazarak kullanabilirsiniz. Bu da bilgisayarınızın diskinde göze çarpmayan gereksiz dosyalarınızı temizlemenizi sağlar.
5- Ana ekran widget’larından ve hareketli arka planlardan kaçının
Bu madde diğerleri kadar etkili olmasa da gerçekten eski sistem bilgisayarlarda oldukça işe yarıyor. Masaüstünüzü güzelleştirmek için kullandığınız bazı widget ve uygulamalar bilgisayarınızın geç açılmasına sebep olur. Bu yüzden bu uygulamaları olabildiğince minimum şekilde kullanmanızı ve animasyonlu duvar kağıtlarını kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.
Evet bu listemizde sizler için basit ve pratik şekilde bilgisayarınızın açılma hızını arttırma yollarını gösterdik. Buradaki maddeler tüm bilgisayarlarda işe yarayacaktır. Fakat bilgisayarınız donanım olarak gerçekten eski sayılabilecek bir cihazsa bu adımları uygulamanız etkisini tam olarak göstermeyecektir. Peki siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…
SSD takmak dışında bu maddelerden herhangi biri gözle görülür bir fark oluşturuyor mu?
YES
hayır
hdd kalmadı artık sadece usb bellek gibi yüksek boyutlu dosyaları depolamak için kullanılıyor. ssd alınca ben bu zamana kadar ne kullanmışım diyeceksin.birde okuma yazması hızı yüksek kalite bir ssd alırsan deme keyfine. gözle görülür değil vücutla hissedilir. 10 senelik laptopumu bir 10 sene daha sevecek hızı verdi bana
Boş kalınca bula bula bunu mu buldunuz. Bari faydalı birşeyler yazaydınız
Ssd dışındakiler boş bence. Oda bir nebze. Donanım eskidikçe doğru orantıda yeni yazılımlara göre yetersiz kalmaya başlıyor bilgisayarlar.
Çözümü duygusal. Yeni bilgisayar alacaksınız 😉
Yaw kardeşim yıllardır aynı haberi yapıyorsunuz ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyorsunuz hiçbiri öyle aman aman bişeye yaramıyor.
Editörün aklını sorguladım.
Zaten sizin de sorguluyorum sdn.
Türkiye’nin teknolojide en rezil sitesi oldunuz artık.