Face ID ile beraber iPhone X yüz tanıma teknolojisi, hayatımızda daha da aktif bir rol oynayacak. Peki, yüz tanıma teknolojisi en kötü kabusumuz olabilir mi?

Sanat, tasarım ve teknoloji konusunda YouTube kanalıyla dikkat çeken Barış Özcan, Apple’ın yüz tanıma teknolojisi Face ID‘ye farklı bir açıdan bakıyor.

iPhone X’te Face ID nasıl çalışıyor?

Yüz tanıma teknolojisi en kötü kabusumuz olabilir mi?

Bundan 10 yıl önce kimse cebinde parmak izi okuyuculu telefonları hayal etmiyordu ama artık parmak izi okuyucu demode olmaya başladı bile. Yerine geçecek olan yüz tanıma teknolojisi peki, gelecekte hayatımızı nerelere sürükleyebilir?

iPhone X İnceleme – iPhone X ne kadar farklı?

iPhone X İnceleme – iPhone X ne kadar farklı?

iPhone X, dünyada ilk olarak ShiftDelete.Net'te kutusundan çıkmıştı. Şimdi de detaylı iPhone X inceleme videosuyla karşınızdayız.

Dilerseniz sizleri, Barış Özcan’ın Hakkı Alkan’ın da yer aldığı videosuyla baş başa bırakalım. İyi seyirler…

Videonun tam metnini de aşağıda okuyabilirsiniz:

Bu video iPhone X’in teknik bir incelemesi değil. Eğer bu amaçla geldiyseniz sizi teknoloji kanallarına alalım. Onlar binlerce dolar harcayarak bu incelemeleri benden çok daha iyi yapıyorlar.

Yeni iPhone’da gördüğüm en önemli özellik hakkında konuşacağım. Yüz tanıma teknolojisi. Çünkü bu teknoloji hayatımızı öyle ya da böyle derinden etkileyecek. iPhone kullansak da kullanmasak da! Yüzümüz kimliğimiz olacak.

Önce akıllı telefonumuzu açmaya yarayacak, sonra banka hesaplarına girmemizi. Bunun arkasındaki teknoloji bizi sokakta bile takip edebilecek. Yüzünüzü bu kadar iyi tanıyabilen bir teknoloji sizin sokaktaki hareketlerinizi de tanıyacak. Davranışlarınıza göre sizi kategorize edecek. “The Economist”in hazırladığı rapora göre 2018’den itibaren pek çok alanda kimlik beyanı için yüzümüzü kullanmaya zorlanmaya başlayacağız.

Size çok garip gelmiş olabilir. Ama bundan 10 yıl önce herkesin elinde parmak izini tanıyabilen bir cihaz olacağını söyleselerdi buna da inanmazdık. Ondan da önce şöyle bir soruyu soranlara mahallenin delisi gözüyle bakıyorduk: “Zeki Müren de bizi görecek mi?” Artık Zeki Müren de bizi görebiliyor.

Sadece öbür taraftan değil, rahmetli yaşıyor olsaydı cep telefonundan görüntülü görüşebilecektik demek istiyorum. İşte “Yüz tanıma teknolojisi”yle artık sadece insanlar değil makineler de bizi görüp tanımaya başlayacak. Size de enteresan gelmiyor mu? iPhone X’deki parmak izi tanıma teknolojisi kaldırılıp yerine yüz tanıma teknolojisi getirildi. Ve haberlere bakılacak olursa parmak izi meselesi bir daha geri gelmeyecek.

Yüz tanıma teknolojisi başka telefonlar tarafından da kullanılmaya başlamıştı ama iPhone’un geleceğindeki tek teknoloji olması demek bunun “ana akım haline gelmesi” demek. Şu parmağın izini uzaktan tespit edemezsiniz ama yüzleri yüksek çözünürlüklü kameralarla metrelerce öteden tanıyabilirsiniz. O kameraların arkasındaki öğrenen makinelerle davranış analizleri yapmaya başlayabilirsiniz.

Buralar komplo teorisi kokmaya başladı ama bu söylediklerim teori değil. Bazı alışveriş merkezlerinde bu teknolojiler kullanılarak müşteri davranışları analiz edilmeye başlandı. İngiltere’deki bir okulda öğretmenlerin boş zamanlarında ne yaptıkları izleniyor. Çin’de bu konu çok daha ileri bir noktaya geldi. Hükümetin elinde Çin nüfusunun yarısının, yaklaşık 700 milyon kişinin yüz bilgilerinden oluşan bir veritabanı var. İnsanlar restoranlarda ödeme yaparken bile yüzlerini kullanıyorlar.

Hatta umumi tuvaletlerdeki tuvalet kağıtlarını çalanlar bile bu yolla takip edilebiliyor. İnsan yüzünün inanılmaz özellikleri var. Birisinin yüzüne baktığınızda onun hakkında pek çok şeyi öğrenebilirsiniz. Doğuda ilm-i sima olarak bilinen “fizyonomi”nin tam olarak bilim mi yoksa sanat mı olduğu binlerce yıldır tartışıla dursun bugün konuyla ilgili kurulan teknoloji şirketleri var.

:: Sizce yüz tanıma teknolojisi hayatımızda köklü değişiklikler getirir mi?