Almanya’daki ikinci el kullanılmış elektrikli otomobiller, özellikle SUV’lar hakkında endişe verici bir eğilim ortaya koyuldu. Bu araçlar, satın alındıktan sonra hızla değer kaybediyor. Yeni elektrikli araçların satış fiyatları düşerken, az kullanılmış 2. el elektrikli araçlar, pazarda ciddi bir değer kaybı yaşıyor.
Almanya’daki 2. el elektrikli otomobil sektörü çıkmaza girdi
Sıfır elektrikli otomobillerin satış fiyatları gittikçe düşerken, genç kullanılmış araçların değeri ciddi oranda azalıyor. Örneğin, yeni fiyatı 43 bin 600 Euro olan bir elektrikli araç, üç yıl ve 60 bin kilometre sonunda sadece 18 bin 800 Euro’ya düşüyor.
Bu, yüzde 57 gibi dikkate değer bir değer kaybı anlamına geliyor. Alman danışmanlık firması Berylls‘in analizine göre, bu durum özellikle yeni model 2. el elektrikli araç piyasasını zor durumda bırakıyor. Berylls, elektrikli araçlardaki bu değer kaybının nedenlerini inceliyor.
Volkswagen, elektrikli otomobil planını iptal etti! Talep yok
Elektrikli araçlara olan genel talebin düşüşü, bu değer kaybında önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Ayrıca, daha ucuz ve daha yüksek menzilli yeni modellerin piyasaya sürülmesi, 2. el elektrikli otomobillere olan talebi azaltıyor.
Özellikle büyük ve pahalı elektrikli SUV’ler, genç 2. el araç piyasasında en çok etkilenen segment olarak göze çarpıyor. Bu araçların yeniden satışı giderek zorlaşıyor. Berylls, 2023 yılında Almanya’da kayıt edilen 524 bin yeni elektrikli otomobilin, toplamda yaklaşık 3 milyar Euro değer kaybettiğini hesaplıyor.
Bu, araç başına ortalama yaklaşık 5 bin 700 Euro’luk bir kayıp anlamına geliyor. Berylls’in analizine göre, mevcut BEV (Battery Electric Vehicle) neslinin 2. el araç piyasasında umut vaat etmediği görülüyor.
Bu durum, kullanılmış elektrikli araç piyasasında ciddi bir talep daralmasına yol açıyor. Berylls, otomobil üreticileri, bayiler ve leasing (kira öder gibi sahip olma yöntemi) şirketlerine, iş modellerini yeniden gözden geçirmeleri önerisinde bulunuyor.
Berylls’in önerisi, otomobil bayilerin satış yerine leasing ve abonelik modellerine yönelmeleri yönünde. Uzmanlar, şu anki durumda yalnızca zararların azaltılabileceğini belirtiyorlar.
Elektrikli araçların satış yerine leasing veya abonelik yoluyla sunulmasının, bu araçların değer kaybını azaltabileceği ve satıcılar ile alıcılar için daha sürdürülebilir bir çözüm oluşturabileceği belirtiliyor. Bu yaklaşım, piyasadaki dalgalanmaları hafifletebilir ve 2. el elektrikli araç piyasasının daha dengeli bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunabilir.
Kullanılmış elektrikli araç pazarındaki bu dramatik değişimler, elektrikli otomobil endüstrisinin geleceğine dair önemli soruları gündeme getiriyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Biz bunları söyledik tekrar, tekrar anlattık…
Araba, bilgisayar cep telefonu gibi belirli bir ömrü olan ve kullan at teknoloji haline gelecek. Her kes cep telefonu yada bilgisayar alınca aynı değerde kalmayacağını 2 sene sonra satmaya kalksa zarar edeceğini bilir ama almaya devam eder. Çünkü tüketici alışkanlığı o şekilde kodlanmıştır. Otomobillerde de artık 10 yıl ömür biçilecek şekilde düşünülmesi planların buna göre yapılması gerekir.
Doğrusu da bu zaten. Beyaz eşyalar bile on yılda bir yenileniyor artık. Araba fiyatlarının global olarak düşmesi ve ömrünün de10 yıl hadi Türkiyede en fazla 15 yıla düşmesi lazım. Sokakta hala 30 yıllık arabalar var 250000 TL para istiyorlar bir de utanmadan
Doğru söylüyorsun abi 40 yıllık renolara 200binlira para istuyorlar
Doğan selexl 200bin diyorlar asgai ücretle çalışan nasıl alsin bu arabayi
Senin maaşın kaç para da goçum böyle bol keseden işkembeden sallıyosum. Metal bir eşyanın en az 40 yıl ömrü olmalı. Yoksa harcanan değerler ile elde edilen fayda orantılı olmaz.
Zaten ona göre yapılıyor.
Pil ve sürüş sistemine 10 yıldan az değil berilen garantiler.
2 sene önce 3800 liraya aldığım telefon bugün 10.000 lira… 😂
Elektrikli araç satışları bir yeni bir teknoloji olması sebebiyle piyasada bir heyecan doğurarak hızlandı. Ancak bekleneni karşılamadı. Bataryaların zamanla performansı düştü, menzil kısalmaya başladı, sarj için bekleme süreleri kullanıcıları bezdirdi. Bu şartlarnaltında ikinici el olarak satışa sunanların satış sebepleri ,ikinci el olarak satın almak isteyenleri ürküttü.
Otomobillerin de ekonomik ömürleri vardır zaten. Bu süre kullanım kılavuzlarında belirtilmiştir (Ortalama 10 yıl). Ama… kullanım kılavuzu neydi?
Noooo Turbo no
Bu haberde ciddi bir sorun var, içten yanmalı motorlu geleneksel araçların aynı dönem içinbdeğer kaybı ile karşılaştırma yapılmadan bu haber anlamlı değil. Aynı dönemde alınan sıfır benzinli veya dizel araçtaki ikinci el değer kaybı daha mı az?
Evet şimdilik daha az. Almanyada içten yanmalı herhangi bir araç 5 senede filan yüzde 50 değer kaybeder. Elektrikliler 2 senede filan yarı değerine düşüyor. Ama bunun nedeni teknolojisinin yeni olması ve sıfırlarının daha ucuz ve yüksek teknolojili olması. Gelecek elektriklilerde her türlü
Gayet normal . İçten yanmalı araçlar da da zaten aynı değer kaybı her ülkede var. Anormal bir durum değil özetle bu iş. Git Almanya’da neredeyse sıfır ikinci el fiyatlarına bak aynı değer kayıp oranlarını görürüz..
Aynen katılıyorum
Kesinlikle kasıtlı yapılmış bir haber. Bir elektrikli araç düşmanlığı aldı başını gidiyor.
Evet daha az
Biz de de bu şekilde düşmesi lazım. Alıcı bilinçli olsa 2. El içten yanmalı, elektrikli fark etmez sıfıra yakın para ödemez.
elektrikli araç konusunda yine yeniden haklı çıkan ilk ve tek firma toyota çıktı. hibritten devam etti bence daha akıllıca yaptı. toyota bu işin piridir bu saatten sonra. heycana kapılıp elektrikliye bir kalemde geçmek gerçekten büyük zararlar açacak dünyaya.
Cok haklisin
Ve 2024 Corolla’yı hidrojen yakıt ile piyasaya sürerek, elektrik ve fosil yakıt olayını tamamen bitirecek…
Burada olaydı, açaydım gollerimi getme diyeydim. Ah ah ne diyeyim!
fakat orada 2. el bütün araçların fiyatları abartılı düşüyor, özellikle yerli olan.
İçten yanmalı motor teknolojilerini pazarlayan şirketlerin yaptırmış olduğu bir haber
Pil değer azalması 1. Etken
Fakat birşey çok uretildikce ucuza mal oluyor. Fiyat düşmesinin sebebi o.
Bir ara Tesla neredeyse batıyordu.
Mercedes hisse alarak kurtardı
Biz size otomobil yapamazsınız demedik. Yaptığınız aracı Türkiye de herkese satamazsınız dedik. Yandaşlar bile kara kara aldıkları araçlardan nasıl kurtulacaklarını düşünüyor. Türkiye karpuz gibi ortadan ikiye bölünmüş durumda. Potansiyel müşterilerin %50 sini daha en başta kaybettiniz bu işi siyasileştirerek.
Avrupa elektrikle binek araçlarında böyle sorunlar yaşıyorsa üçüncü dünya ülkesi Türkiye de elektrikli araç almak ve binmek aptallıktır. İçten yanmalı motorlu araçlarla hayata devam.
Başlıgı 2.el elektrikli otomobil olarak degistirmenizi tavsiye ederim fakat ne ikinci elde nede yeni sifir aracta fiyatlar düşmedi aksine her gecen gun artiyor hatta yeni cikacak olan kanuna gore de daha çok artacak
Bu yapılanlar hep bilinçli bir şekilde yapışıyor dünya yavaş yavaş kiralama dönemine geçiyor piyasalar da bilerek algı yartıyorla
Size katılıyorum. Al-sat yerine, kirala-değiştir dönemi gelecek gibi görünüyor. Aslında kulağa daha mantıklı geliyor, piyasaların vereceği cevaba bağlı tabi ki.
Keşke o yönteme geçilse. Avrupada aktif uygulanıyor. Aylık 500 euro’ya 5 yıl filan ödeyerek araca bütün sigorta vs masrafları dahil şekilde sahip olabiliyorsun.
Aynen çok dogru
Hidrojenin ayak sesleri
Bence elektrikli otomobil piyasası tam doğmadan , inişe geçti.
Aslinda 1890-1900 de Abd New York’ta araclarin yarısından çoğu elektrikliymis. Bu elektirikli araçların ikinci gelişi. Ve yine hüsran olacak gibi. Batarya ömrü. Maliyeti vs muamma . Kiralama işine dönecek evet.
Darısı başımıza 😂😂
Batarya değişim maliyetinin yüksek olması ve Batarya ömrü ikinciel fiyatlarını düşürüyor
Batarya performansı aracı aldıktan sonra düşmeye başlıyor. Batarya ömrü motor ömrü gibi uzun olursa elektrikli araç piyasası hareketlenir. Bir de en önemli konu menzil. Güneş paneli veya daha farklı yöntemlerle elektrikli araç menzili uzarsa talep artar.
Bir anda bu kadar cok elektrikli oto arzi olunca sonuc bu olur tabii. Komplike bir motor teknolojisi olmadigi icin patir patir, adi sani bilinmeyen markalar cikip otomobil satmaya basladi. Olan yine tuketiciye oldu.
Bizdede kötü şahin 150 200bin şaka gibi
Elektrikli araçlarda Çin ile baş edemiyecegini bilen Almanlar in algı haberi olmuş …..
2030 dan sonra almanlar nene blnecek
Elektrikli araç teknolojisi dayatma ve pandemi etkisi ile acele ile ortaya çıkan bir oluşum fakat sağlıklı değil elektrikli araçlar coptur çöp olacak hibrit ve hidrojen teknolojiye sahip araçlar gelecekte fosil yakıtların yerini alacak
İçten yanmalı araçlar sanki çok mu ucuz?
Bu hesaplamalarda araç sahiplerinin aldığı 5-7.000€ ‘luk teşvikler göz ardı edilmiş. Bizde yok diye kimsenin almadığı anlamına gelmez.
600 km menzil olan elektrik arac sadece 250 km menzil kullanabilir buda bi ise yaramaz. 1000 km menzil olcak 650 km menzil anca yetiyor bunu bilerek arac alın
Elektrik li araç lar beş ila on yıl içerisinde beş para etmez olacak en iyi ihtimal söyleyeyim beş yılda ortalama bir araç yarı yarıya değer kaybeder lityum pil Lerde Sıfır aracın yarı fiytina denk olduguna göre gerisini siz hesaplayın yani bir milyonluk beş yaşın üzerinde ki araca yüzbin bile çok dolayısıyla hurda olur
Yazı çok bilgilendirici. Teşekkürler.
Ancak; örneğin “ 2023 yılında Almanya’da kayıt edilen 524 bin yeni elektrikli otomobilin” cümlesinin bir anlamı yok. Ama eğer, aynı zaman diliminde, toplam araç sayısını da verseydiniz bir anlam ifade ederdi “benim için”. Vb.
Bu sahipsizlestirme politikası elektrikli araba tamamen küreselcilerin projeleri elektrikli araba içten yanmalı göre çevreyi daha çok kirletiyor. Telefonlarda olduğu gibi insanları ko trol etmek için.
Normal süreç bunu gerektiriyordu zaten, pahalıya satın almaktansa ihtiyacın olduğunda kiralamak daha mantıklı
Yakıta ödenen bedel 1/10 elektrikte.
3 yılda benzin/mazota verdiğiniz bedel arkadaki farkı çoktan kapatır. Dünya otoya bizdeki gibi yatırım aracı gibi bakılmaz.
Bizde herşey tuhaf.
Şarjı ve kış aylarındaki performans kayıpları nedeni ile düşdüğünü düşünüyorum,birde Toyota nın hidrojen yakıtı ile daha az masraf ve daha uzun testleri olumlu sonuç verirse yakında parlamadan sönen ateş olacak gibi elektrikli araçlar.
2.el oto ithalatı serbest olsun. Hem AB hem de Türkiye piyasası rahatlar.
Bu sonuç kaçınılmaz. Çünkü gün sonunda bu bataryalar ne olacak. Bir elektrikli araç furyası geçmiş ve bitmiş olacak.
Alacak param olmadığı için düşünemiyorum.
Burada önemli olan çok düşük yakıt sarfiyatı yapacağı ve bu harcamanın pilin yenileme fiyatını karşılayıp karşılamadığıdır. Sürekli şehir içi kullanan ve şarjı evinde yapanlar kârda olacaklardır. Ayrıca araçlar performans olarak gayet iyi.
Elektrikli araç satışları bir yeni bir teknoloji olması sebebiyle piyasada bir heyecan doğurarak hızlandı. Ancak bekleneni karşılamadı. Bataryaların zamanla performansı düştü, menzil kısalmaya başladı, sarj için bekleme süreleri kullanıcıları bezdirdi. Bu şartlarnaltında ikinici el olarak satışa sunanların satış sebepleri ,ikinci el olarak satın almak isteyenleri ürküttü.
Menzil ve şarj istasyonu en önemli problem servis yayginliginin olmayışına cabasi
Bu habere inanmıyorum
2 el elektrikli araç ithalatı serbest bırakılsın. Bari biz faydalanalim
Elektirikli araçlar dahada düşecek. Sıfırları düştüğü için insanlar ikinci el almıyor. Fosil yakıtlılar daha iyi olduğu için değil. Gelecek elektirikte ama değişim zor. İnsanlar direnmeye devam ediyor. Ben bugün Araç değiştirsem elektirikli alırım.
2. El elektrikli arabayı alanın aklına şaşarım 8 sene sonra çöp bu araba veya bir araba parası ödeyip yeni pil takacaksın saçmalık
Yine Alamanya Bizi Kıskaniii mi 🤔
😴😴😴
Elektrikli araçlarda pillerin bir ömrü var yeni piller çok pahalı ve yerleri standart olmadığı için her pil bataryası o bölgeye uymaz.orjinali gibi olması lazım
Ayrıca bataryalar arası kablo bağlantıları,motorlar arası kablo bağlantılarının ve motorlari kontrol eden sürücü devrelerinin de bir ömrü var bunları düşünürsen astarı yüzünden pahalı ya gelir.
Elektrikli araçların değer kaybetmesi gayet normalçünkü zaten aracın kalbi durumdaki batarya ömründen yemiş oluyor değer kaybı burdan kaynaklanıyor batarya maliyetleri düşük olmadığı sürece elektrikli hatta hibrit araçlar bile uygun değil
Bize versinler Biz bineriz ona akü uydururuz
Almanya’da o kadar düşmesi normaldir, diğer içten yanmalı 2.el araçlar da o kadar düşüyor. Eğer sıfır araç ile 2. El araç arasında 10 bin euro gibi bir fark olsa o zaman gider herkes sıfırını alır, bundan dolayı 2-3 yaşına girmiş araçlar da %40-50 değer kaybı olur, sonraki yıllarda bu değer kaybı yavaşlar yani o kadar çok olmaz. Fakat Türkiye’de bu kadar düşmesi şu an imkansız aksine bizde üstüne koyarak gidiyor.🤗
Bataryalardaki sıkıntı devam ediyor iklim koşullarına göre verimlilik düşük. Çok soğuk be çok sıcakta verimsiz. Elektrikli arabalar için dönem erken …
Bı araba kaç para bilüüünmü
İddiam odur ki Elektrikli arabaya karşı çıkan onu karalayan herkesin Arap ülkeleri tarafından fonlandığını düşünüyorum.
Elektrikli araçlar daha sonraki yıllarda çok kazalara sebebiyet verecek sessiz olduklarından dolayı çünkü çok insan onun yaklaştığını duymayacak.yiprandıkca elektrik kaçıntiları olacak ve tehlike arz edecek.kullanılmaz hale gelecektir.
Haber yanlış Avrupalılar Çinlilerle rekabet edemiyor bu yüzden çöküyorlar. Avrupa elektriklide geri kaldı ve Çinle ve ABD ile rekabet edemiyor. Çinlilerke 1000 km menzile ulaşmış Avrupa 300 400 km menzilde dolaşıyor.
Bu yoruma katılıyorum. hem fiyat hem de menzil konusunda Avrupa çok geride kaldı.
elektrikli arabayi ilk alanlar almanlardi, yakinda türkiyede anlar neden almamasi gerektigini
Gelsin Elektrikli otomobili Erzurum’un kışında -35° derecede kullansın veya bir gün dışarda bıraksın, Andersen’den masallar…
Ben Norveç te kullanıyorum 😂
Yanlış,kullanamiyorsun,yada öyle sanıyorsun
emin misin ? bak Erzurum’da kullanmadığı halde fikir sahibi olan arkadaştan iyi mi bileceksin ?
Erzurumlu kullanmamış olabilir ama doğru söylemiş. Bilim diye bir şey var. Batarya yatı yarıya düşer. Eksi 30 da o arabayı ısıtmak için harcar enerjiyi
Bataryaları 2 sene sonra eski perfonmaslarini surdurmediğinden bu nedenle tecil ettmem
Geleceği hiç de parlak degil
Elektrikli Sıfır araçların fiyatlarını yukarıya çekmek ve yıllık elektrikli araçların yıllık kiralama ücretlerinde makul artışlar yapılırsa,2.el elektrikli araçların değeri çok az düşecek. Buda 2.el elektrikli araçların piyasasını hareketlendirir diye düşünüyorum.
Eltrikli araçlarda batarya değişimi çözülmeden hiç bir sorun çözülmez.
4 5 yılda bir sıfır araba almak zorunda bırakıyor
Satın alma kirala işine bağladılar. Siyonizm’in planı bunlar. Satın alıp zarara girme. Kirala zararı biz karşılarız demek isteniyor.
Buradan birleyen tikkatinizi çekmek istiyorum öncelikle Avrupa’da ikinci el araç biyasası zaten düşük bu başlı başına bir oyun sundukları çözüm ise bir tuzak bu alkıyı petrolden nemalanan kitlenin oyunu velevki böyle bir problem var çözüm eski pataryaları yenilenmiş pataryalarla değişim yapılsın uygun bir ödeme sunulsun eletrikli otomobile olan güveni müşteriye doğru bir şekilde anlatılsın ve problem çözülsün eletrikli artık bir tercih değil zorunlu olacağını bunuda üreticide tüketicide kabullenecek çünkü içden yanmalı yani fosil yakıtlı araçlar çevreye çok zarar veriyor bu sistemden birileri besleniyor diye bunu dayatmanın kimseye faydası yok lütfen yorumları bilimsel yapalım belki bir işe yarar saygılar hoşçakalın
Çevreci olduklariyla ilgili tereddutlerim var.Şarj olmak zorundalar ve bunun icin elektrik kullaniyorlar.Pillerin ömrü bittiginde ne olacagi da muamma.
Bu başlı başına siyonistlerin ve petrol devlerinin bir alkısıdır hiç kimse kusura bakmasın bu dünya kimsenin malı değil fosil yakıtlı araçlar dünyaya çok büyük zarar veriyor bunun telafisi yoktur onun için eletrikli araç veya bunun gibi dabiadı kirletmeyen araçlar zorunlu olmalı eksiği neyse giderilecek herkes eğerki lüksünü konforunu düşünüyorsa bunun bir bedeli var ödeyecek . Avrupa’da Amerika’da ikinci el araç zaten ucuz bu yeni olan birşey değilki birde siyonistler ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar neymiş kirala zarar etme madem müşterinin zarar etmesini istemiyor çözümü var pataryanın ömrü bitince daha yeni uzun menzilli ile uygun bir bedelle değişim garantisi versin.
PİYASYA ARZ ARTTIKÇA, GÜN GELECEK ELEKTRİK ÜRETİMİ BÜYÜK SIKINTIYA GİRECEK.
Ne diyorsun vatandaş
Sen kimsin
Cevap ver vatandaş
Yorum yapıyoruz beğenmedinizmi
Elektrikli araç çöp, alınmaz. Batarya ömrü bittiğinde çöpe gider. 2ci el alıcısı bizde de yok. Olanlara bakın bütün TOGG lar satışta alan yok