Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest, ABD’nin Amerikan sistemlerine girdiği suçlaması yaptığı Rusya’ya orantılı bir cevap vermeye hazırlandığını açıkladı. Earnest saldırının önceden duyurulmayacağını kaydederken “Başkan daha önce ABD hükümetinin hem kendi sistemlerimizi korumak, hem de diğer ülkelere siber saldırılar yapmak anlamında önemli bir kabiliyetimiz olduğunu söylemişti. Bu nedenle karar vereceği bir dizi karşılık üzerinden, orantılı bir cevap vermeye hazırlanıyoruz” şeklinde devam etti.
Kota harcaması için mantıklı çözümler sunuluyor
Amerika, Rusya’ya karşılık verecek
Aylarca çeşitli yorumlar ve spekülasyonlar yapıldıktan sonra ABD geçen hafta Rusya’yı politik hedeflere siber saldırı yapmakla resmen suçlamıştı [1]. Hatırlanacağı üzere, Demokratik Partinin Ulusal Komitesinin sunucularına yapılan saldırı ile mailler ortaya saçılmış ve komite başkanı Debbie Wasserman Schultz ve bir kaç üst düzey yöneticinin istifası ile sonuçlanmıştı. Ama asıl önemli olan, Clinton’a yakın olan komitenin maillerinin açıklanmasının, partinin Philadelphia’daki başkan adaylık açıklamasından bir kaç gün önce meydana gelmesiydi.
Dahası, bununla da kalmadı, önceki Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Clinton kampanyasının başkanı John Podesta’nın mailleri de ortaya çıktı.
Geçen hafta Ulusal İstihbarat Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada “Bütün bu hırsızlıklar Amerikan seçim sürecine müdahele edilme niyetini gösteriyor. Bu hareketler Ruslar’ın Avrupa ve Avrasya’da kullandığı taktiklere ve tekniklere benziyor. Halkın fikirlerini etkilemeye yönelik” demişti.
Buna karşılık Rus konsolosluğundan yapılan açıklamada suçlamalar reddedilmişti : “Anlamsız suçlamalardan bir başkası. Putin’in web sitesi her gün onbinlerce hackerın saldırısına uğruyor. Takip edildiğinde, bu saldırılardan çoğunun da Amerikan topraklarından geldiği görülüyor. Ama biz gidip bunlar için Beyaz Saray ya da Langley’i suçlamıyoruz”
Amerikan halkı gelişmeleri takip ediyor. Ne tür bir yaklaşım geleceği yani ambargo uygulama mı, yoksa siber bir saldırı mı yapılacağı merakla bekleniyor.
ABD Daha önce Kuzey Kore, Çin ve İran için benzeri suçlamalar yapmıştı. Kuzey Kore, Sony firmasının bilgilerinin hacklenmesi ile ilişkilendirilmişti. Sonuçta Kuzey Kore’ye ambargo uygulaması gelmişti. Çin için, Amerikan firmalarının ticari sırlarını çaldığı suçlaması yapıldı. İran için ise New York’taki bir barajın kontrolünü ele geçirmeye çalıştığı iddiası yapılmıştı.
Kaynak: TechInside
Karışık işler
Türkiye ye saldırınca ne olduğunu gördüler zaten.
Amerika nin ABD sistemlerine girmesi gayet normal degil mi
Her şeyde her taşın altında Amerika Amerika Amerika
Amerikan iran düşmanlığı tamamen yalan
rusya haklı
Amerika ABD nin sistemlerine girmiş demek.