Reklam
    Reklam
    Popüler Bilim

    ABD Yeni Biyolojik Silah mı Üretiyor?

    Dünya genelinde var olan salgın hastalıkları önleme gibi başlıca amaçlara sahip olan biyolojik laboratuvarlarının, bu bağlamda biyolojik virüs elde etme yönünde çalışmalarda bulundukları biliniyordu.

    Fakat süreç içerisinde yalnızca salgın hastalıkları önleyici bir panzehir yapmakla kalmayan laboratuvarların, kitle imhasına sebep olabilecek türde biyolojik silahlar ürettikleri de iddia ediliyordu.

    Reklam
    Reklam

    Yani, salgın hastalıkları önlemeye yönelik panzehir yapımında bulunan laboratuvarlar, aynı doğrultuda salgın hastalık yayabilecek potansiyeldeki virüslerin de üretimini gerçekleştiriyorlardı.

    USA Today’da yer alan günümüzdeki habere göre ise, ABD merkezli biyolojik laboratuvarlar kapsamında büyük merkezlerden biri olan CDC Laboratory’nin artık biyolojik virüs üretiminde bulunmaktan kaçındığı belirtildi.

    Daha önceki süreçte biyoterör içeren patojenler ile çalışırken ciddi güvenlik ihlallerinin yaşandığı belirtilen haberde, artık bu tip bulgulara rastlanmayacağı dile getirildi.

    Reklam
    Reklam

    Nitekim CDC Laboratuvarlarında 2003 yılında bu yana 6 kez güvenlik ihlali tespit edilmiş, laboratuvarın deneyleri izinleri tedbirli olarak askıya alınmıştı.

    CDC Tekrar Çalışmalara Başlamıştı

    Ebola, Japon Ensefaliti gibi büyük kitleleri ilgilendiren salgınlar konusunda 2007 yılı itibariyle izinleri tedbirli olarak askıya alınan CDC Laboratuvarı, 2010 yılında iznine tekrar kavuşmuş, çalışmalarını devam ettirebilmişti.

    Laboratuvar Biyolojik Silah Üretti Mi?

    Yetkililer, öldürülmemiş patojenler kapsamında 3 kereye mahsus olmak üzere laboratuvar bünyesinde potansiyel kimyasal silah bulgularına rastladıklarını belirttiler.

    Reklam
    Reklam

    ABD’de günümüz itibariyle 100 laboratuvar, federal yaptırımlarla karşı karşıya durumda. Geçen yıl çıkan “Bilgi Edinme Yasası” ile birlikte söz konusu laboratuvarların çalışmaları ifşa edilmek suretiyle kamuoyuna açıklanmış durumda.

    CDC ve benzeri laboratuvarların tüm bu durumlar ışığında çalışmalarına devam edip etmeyeceği bilinmez; fakat geniş kitlelerin geleceklerini ilgilendirecek biyolojik, kimyasal silahlar söz konusu olunca, yetkililer bu konuda gevşek davranmamaları gerektiğini farkında olsa gerek.

    :: ABD merkezli olarak çalışmalarını sürdüren laboratuvarların biyolojik silah üretimine devam edeceklerini düşünüyor musunuz?

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    5 Yorum

    1. SDN Okuru

      Sonuç ürettikleri (ebola, h1n1, kuş gribi, kırım kongo vs gibi) biyolojik virüs ve zararlıları afrika ve yoksul müslümanlar üzerinde deneyerek laboratuvar da geliştirerek zararın diğer bir boyutuna biyolojik bomba yapımına başladılar. Dünya 3-5 zalimin elinde can çekişiyor elbet eden ettiğini bulacak ilahi adalet tecelli edecektir.

    2. SDN Okuru

      Önce laboratuvar da yeni virüs üret ve yay sonra aşı ve ilaçını üret ve sat (örneğin domuz gribi,ebola vs) alçak bunlar

    3. SDN Okuru

      Nükleer bomba üretim Hiroşima ve Nagazaki'ye acımadan atan bir zihniyet elbette biyolojik silahta üretecektir hatta üretmiştir bile.

    4. SDN Okuru

      nedense avrupa hele amrikada bu hastalıklar yok. Uzakdoğu ile afrika, ortadoğu deney sahası.

    Diğer yorumları gör (4) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    Mobil Versiyondan Çıkış Yap