Bugün sizlere, başlangıçta ABD donanmasının göz bebeği olarak görülen ama sonunda ciddi bir baş ağrısına dönüşen Zumwalt sınıfı muhrip gemilerden bahsedeceğiz. Adeta bir Hollywood bilim kurgu filmini andıran bu gemiler, tasarımı ve teknolojisiyle sözde muhteşem bir gelecek vaat ediyordu. Ama finalde ne mi oldu? Gelin birlikte neler olduğuna bakalım…
Zumwalt sınıfı muhrip gemiler ABD donanmasının kabusu oldu
ABD donanması için üretilen Zumwalt sınıfı muhrip gemiler, ilk etapta tam 32 gemilik dev bir filo olarak planlanmıştı. Ama işler hiç de planlandığı gibi gitmedi. Projenin maliyeti adeta göğe ulaştı ve pratikteki başarısızlıklar yüzünden siparişler üç gemiyle sınırlandırıldı. Her biri 8 milyar dolarlık bu koca yatırım, beklenen faydaları sağlayamadı.
Bu muhrip gemilerin en çarpıcı özelliği, düşük radar kesitine sahip olmaları ve ‘tumblehome‘ adı verilen, su hattının üstünde daralan özel bir gövde tasarımına sahip olmalarıydı. Sözde bu özellikler, düşman radarlarından saklanmalarını sağlayacaktı. Peki işler planlandığı gibi gitti mi dersiniz? Kıyıya yakın bölgelerde operasyon yaparken bu avantajlar tabi ki yeterli gelmedi. Neticede, Zumwalt sınıfı bu muhrip gemiler bir kere ateş açtığında düşman için onu bulmak çocuk oyuncağı haline geldi.
Mavi Vatanın Çelik Kılıcı olan AKYA Torpidosu, seri üretime başlıyor!
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye’nin Mavi Vatan’daki Çelik Kılıcı olacak olan AKYA ağır sınıf harp torpidosu seri üretimine başlıyor!Bu talihsiz muhrip gemiler, başta ABD Donanması için büyük umutlarla dolu bir rüya iken, maliyetleri ve performans sorunları nedeniyle tam bir kabusa dönüştü. En sonunda, donanma daha geleneksel ve ceplerine daha uygun Arleigh Burke sınıfı muhrip gemilere geri dönmeye karar verdi.
Bu süreçte, donanma ve kongre üyeleri yüksek maliyetler ve stratejik değerlendirme hataları üzerine ciddi sorgulamalar yaptılar. Proje, savunma alım sisteminin ulusal güvenlik ihtiyaçlarını karşılamada giderek daha az etkili hale geldiğini ortaya koydu. Tüm bu sonuçlarla birlikte bu muhrip gemiler, savunma projelerinde maliyet, fayda ve stratejik değerlendirme arasında nasıl bir denge kurulması gerektiğine dair ABD Donanması’na ciddi bir ders vermiş oldu.
Yani özetle, Zumwalt sınıfı muhrip gemiler “parlak fikirler her zaman işe yaramaz” mottosunu bizlere bir kez daha hatırlatmış oldu. Peki siz ne düşünüyorsunuz, bu tür dev projelerde dikkatli olmak mı gerekiyor, yoksa risk alıp büyük oynamak mı? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
türkiye ile abd arasindaki fark abd bu projeye ilerleme olarak bakarken biz israf olarak görüyoruz. bizden bisey olmaz
Türkiye ile ABD arasındakifark 1trilyon dolarlık gayrısafihasıla farkı bizim boşa atacak mermimiz yok
Sendeki bu ezik ruhu mankurt hali olduğu sürece senden bir şey olmaz bu doğru midemi bulandırıyorsunuz şu ezik ruh hallerinizle Madem bizden bir şey olmaz git o zaman bu ülkeden *** * *
Türkiye nın daha alacağı çok yol var, ihalarda başta satın aldığımız Heron lardan yediğimiz kazık sayesinde bu gün bu noktaya geldik, MMU Kaan da böyle, ilk çıkan uçak 4,5 nesil olacak, gün gelip yerli motor yapıldığı zaman inşallah 5. nesile ulaşırız
Adamlar vazgeçmiş bu halen ülkesini karalamak peşinde, kendini zeki sanıyor ilerici arkadaş
Sivri zekalı arkadaş, abdnin 8 milyar dolara yaptığı gemi radara yakalanmamak Özelliğini kullanmayınca normal gemi olmuş o fiyata çin ve Türkiye 5 er tane savaş gemisi yapar aynı ayarda okuduğunu anlamıyorsun astarlı yorum yazıyorsun.
Bizim Kaan projesini düşündürdü bana…
Paramızla ihtiyaçlarımızı alamadık; bizi kaana mecbur ettiler, devam edeceğiz
Yani israf diyorsun. Bir de Bizim diyerek bizden miş gibi yapma yemezler. Dağ kadronuzun uykuları kaçıyor biliyoruz. Ha bide senin burada yorum yapman bizi durdurmaz.
Hocam futbol severler bu kadar fanatik değil valla
Çok başarılı da olabilirlerdi denemeden yapmadan bir şey olmaz ABD bence bunu daha geliştirip en iyisini yapmaya devam edecektir
Aynı sorun yine görünmezlik teknolojisi üzerinden B2 bombardıman uçaklarda da yaşanmıyormu? O projede çöp oldu. Bu şımarıklıkda çöp…
Benim düşüncem , hiçte detay yoktu ,başlığı döndüre döndüre satirlarca yazı çıkmış , içi boş bir yazı olmuş
ABD ye ***
Başta gemi sadece üretim maliyeti ile değil aynı zamanda işletme giderleri ilede sorun olur. Ayrıca radara görünmemesi de zor çünkü boyutları çok büyük uçaklara kıyasla. Yani füze ve topları ateşlendiğinde çıkarılan ses duman geminin yerinin belirlenmesini sağlar bence. Ayrıca bu kadar pahalı bir tek geminin batırılması müthiş bir kayıptır. Her bir tekniği karşıt yeni teknolojilerin ortaya çıkmasını sağlar. Oysa bu kadar parayla hem daha ucuz ama aynı işleve sahip daha fazla gemi üretilebilir hemde çatışmalarda vurulan gemiler daha az zarara mal olurdu. Sonuçta yüz milyar dolarlık gemide olsa vurulamaz diye bir şey yoktur. Ama vurulduğunda ise tek bir gemi çok büyük bir mali kayba neden olur. Yani 8 milyar dolar söz konusu.
G63 Mercedes jip’e boşuna para veriliyorsa zumwalt’larada boşuna para veriliyor demektir. Çünkü bu gemiler başka gemilerin sahip olmadığı kabiliyetlere sahip. NATO kafa Nato mermer!
Kardeşlerım boş söze gerek yok sıze ata sözumuzü hatırlatırım at sahıbıne göre kışner on defa düşün bır defa kes türkler dünyada eşı benzerı görülmemiş pıratık zekalı ve akıllı ve merhametlı ısanlardır
pıratik zekalı ve akıllı ve merhametli ısanlardır (Keşke Türkçe yazabilseydin, ne iyi olurdu.)
Kardeşlerım boş söze gerek yok sıze ata sözumuzü hatırlatırım at sahıbıne göre kışner on defa düşün bır defa kes türkler dünyada eşı benzerı görülmemiş pıratık zekalı ve akıllı ve merhametlı ısanlardır kendınızı kücümsemeyın.
Muhrip gemiler diye birşey olmaz. Muhripler olur. Muhrip eskiden birlikleri koruyan küçük savaşanlara denirdi (Tahrip eden) atıl kurt misali. Bugünlerde destroyer en büyük savaş gemisine deniyor. Dolayısı ile destroyer yazmak da daha uygun
Amerika kurdugu bozuk sistemle dünyayı sömürerek bu gibi şeylerden dönüş yapmasi normal ama amerika dediğiniz devlet ne kültür, ne ırk, ne din, nede amerika milliyecciğili olan bi devlet yani amerikadan görecegiz bi b…..k olmaz