Trump yönetimi, tehdit olarak gördüğü Çinli şirketlerin ülke çapındaki ağlardan ve dijital hizmetlerden uzaklaştırılması için geniş kapsamlı bir program başlattı. Temiz Ağ olarak adlandırılan program, Alibaba, ZTE, Badiu, Huawei, Tencent gibi telekomünikasyon firmalarını ve uygulama geliştiricilerini de topun ağzına koyuyor.
Temiz Ağ programı Çin’i devre dışı bırakacak
Amerika Birleşik Devletleri Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo Çinli telekomünikasyon tedarikçilerini ve uygulama geliştiricilerini hedefleyen Temiz Ağ programını geçtiğimiz gün duyurmuştu. Komünizmle yönetilen Çin’i Amerikan teknoloji altyapısının dışında tutmayı hedefleyen program bu sayede Çinli firmaların hiper ölçekte istihbarat toplanmasını engellemeyi amaçlıyor.
Program bunun yanında ABD içinde gizliliği tehdit eden ve virüsleri çoğaltıp dezenformasyon yaydığı iddia edilen Çinli uygulamaların da ülkede kullanılan telefonlar ve dijital mağazalardan kaldırılmasını da içeriyor. Bu tür uygulamaların kaldırılmasıyla ‘Clean Store’ ve ‘Clean Apps’ girişimlerini de hayata geçirmek isteyen Washington yönetiminin önündeki en büyük engel olarak Google ve Apple gözüküyor. Çinli yazılım geliştiricileriyle derin bağları bulunan iki firmanın böyle bir karara evet demesi halinde geniş kapsamlı sıkıntıların ortaya çıkacağı düşünülüyor.
Amerika’nın Temiz Ağ programını hayata geçirmek için en az 30 ülkenin desteğine sahip olması gerektiği iddia ediliyor. Bu yılın başından beri TikTok ve WeChat gibi uygulamaların Çin’in komünist rejimine kullanıcı verilerini aktardığını iddia ederek yasaklama girişiminde bulunan hükumette en sert sözleri de Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo dile getirmişti. Pompeo en son yaptığı açıklamalardan birinde “vatandaşlarımızın verilerinin etrafına temiz bir kale inşa etmesi uluslarımızın güvenliğini sağlayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.
ABD hükumetinin temiz bir iletişim ağı sağlamak için birden fazla seçeneği bulunuyor. Güvenilen telekomünikasyon tedarikçileri arasında Nokia, Ericsson ve Samsung’u işaretleyen hükümetin Orange, Telefonica, O2, SK Telecom gibi alternatifleri de bulunuyor.
Bu sefer destekliyorum yalan yok doğru bir karar
Çünkü iPhoneların orijinal olmayan versiyonlarını Çinliler üretiyor Buda iPhoneların prestijini düşürüyor Trabzon böyle bir şey planlaması gerçekten doğru bir karar tebrik ediyoruz Amerika Birleşik Devletleri başkanı trampa beş ah sınıfından Donald Trump yakışıyor
Google Facebook WhatsApp instagram sanki aktarıyor verileri yaprama bak Çin bizi ezip geçecek demiyoda
Kimsin lan sen , destekliyormuş bak bak
Özellikle xiaomi Miui yazilimi yasaklanmalı tamamen kisisel veri hirsizi bir sistem aşırı guvensiz hantal ve pil düşmanı. Telefona aosp rom kurdum baya hizli ve stabil şimdi tavsiye ederim xioami kullananlara.
Sanki facebook twitter instagram cok temizde satilmadik yer birakmadilar simdi cine bahane buluyolar ama
bana sen kimsin lan diyen arkadaşa aynı soruyu iade ediyorum sen git TikTok benzeri uygulamaları kullanın derim onları destekle amerika bu sefer doğru adımı atmış ben de sevmiyorum ama bu sefer desteklemekte yarar görüyorum bana efelik taslama sonu iyi olmaz!
Sosyal medya tasarısını iyice okuyun derim zira Amerikalı şirketler özellikle Facebook, Twitter, Instagram gibi şirketlerinni veren temsilci açmak zorunda kaldıklarını söylüyor ama Twitter kabul etmiyorsa ülkemizden çekilecek Facebook işlerini yürütmek istiyorsa gereken hükümlikleri yerine getirmek zorundalar aksi taktirde cezai işlem uygulanacak
oo yeahh , siber savaşlar başlıyor