Avrupa Birliği, iki yıl önce Google’a kestiği ceza sonrası hem iOS hem de Android, ön yüklü uygulama politikaları değişmişti. Ancak yeni bir düzenleme ile birlikte teknoloji devleri ön yüklü uygulamalar yasağı ile karşı karşıya kalacak gibi görünüyor.
Avrupa Birliği ön yüklü uygulamalar yasağı için hazırlık yapıyor
Uzun süredir AB, büyük teknoloji şirketlerinin Avrupa’da tekel haline gelmemesi için bir dizi önlem alıyor. Google’a kesilen 5 milyar dolar ceza sonrası şimdi de bu uygulama yasa haline gelecek. Dijital Hizmet Yasası olarak adlandıran yasa ile birlikte Avrupa ülkelerinde ilk defa dijital hizmetler için için büyük bir düzenleme yapılmış olacak.
Apple iOS 11 ile birlikte ön yüklü gelen iOS uygulamalarını silebilme imkanı sağlamıştı. Yine iOS 14 ile birlikte artık varsayılan uygulamaları da değiştirmek mümkün hale geldi.Google ise akıllı telefon firmalarının istediği uygulama için ayrı lisans alabilmesi imkanı getirmişti.
Bu yasa taslağına göre AB, tüketicilerin akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojik ürünlerde hangi uygulamaların ön yüklü olarak geleceğini seçebileceği bir platform kurulması isteniyor.
Ancak yasa taslağına göre sadece akıllı telefonlar değil aynı zamanda bilgisayarlar için de ön yüklü uygulamalar yasağı geleceği ortaya çıktı. Yasa taslağına göre aynı şekilde Microsoft’ta bilgisayarlara ön yüklü olarak Edge tarayıcı ekleyemeyebilir.
Ayrıca taslağa göre Google ve Apple gibi teknoloji devleri platformlarında elde ettikleri verileri ticari amaçla kullanamayacak. Tabii ki bu verileri aynı alanda iş yapan firmalar için erişilebilir hale getirdiklerinde, bu yasak da kalkmış oluyor.
Euronews’e göre Dijital Hizmet Yasası yıl sonuna kadar yürürlüğe girecek. Peki siz ne düşünüyorsunuz, Android ve iOS ön yüklü uygulama değişiklikleri bu yasa için yeterli olacak mı? Türkiye’de de tüketicilere böyle bir imkan tanınmalı mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.
kesinlikle iyi yapıyor ab. önyüklü uygulama olmamalı, kim neyi istiyorsa kendi yükleyebilmeli.
Çok faydalı yasa olur ayrıca bataryalar da değiştirilebilsin telefonlarda bu yasa da çıksın …
Facebook , Google , Twitter Biri bunlara dur demeli işin boyutu çok ciddi Anlamak isteyenler Social dilemma Filmini izleyebilir 🙂 Türkçesi Sosyal ikilem
Önyüklü uygulama olmamalı isteyen kendi tercihiyle yüklemeli
ön yüklü olmasında sorun yok. bence bunu yasaklamak saçma. Mercedes araba yapıyor siz diyorsunuz ki kendi motorunu takamazsın rekabete aykırı. dijital ortamda da bir farkı kalmıyor. bence yapılması gereken kaldırılamayan uygulamara düzenleme getirmek. ben telefonumda iki ayrı uygulama tutmak istemiyorum. gerektiğinde sistem uygulamasını silebilmeliyim. yani yasak değil özgürlük getirilmeli
Anlamadığım şu edge olmazsa biz nasıl google chrome indirip kuracağız ?
Mecburmuyuz Danroid in dandik ön yüklü uygulamalarını, dünya para vererek aldığım telefonda görmeye. 15-20 tane işe yaramaz uygulamayla geliyor, silip kurtulamıyorsun, telefonun bir yerlerinde kalıyor, bir de işe yaramaz samsung uygulamaları da var.
Ön yüklü olup olmaması çok sorun değil. Asıl önemli olan; yüklü gelen uygulamayi kaldıramamak. Yüklü gelebilir fakat kullanıcı istemezse, uygulamayı kaldırabilsin.
Bence mantıklı gereksiz uygulamalar güle güle 👋 hafıza gereksiz dolmayacak artı ne güzel oldu
Bloatware uygulamalar can sıkıcı. İşletim sistemiyle doğrudan etkileşim içinde olan uygulamaları bilemem ama cihazds gereksiz alan ve ram işgal ettiği gibi marette sistem uygulamasından çok daha stabil ve kullanışlı uygulamalar var.