Konvansiyonel multirotorlu drone’ların dörtlü, altılı hatta on sekizli rotorları aynı yatay düzlemde konumlandırılıyor. Halen yaygın olan bu tasarımdaki mekanik basitlik, uçağın itme vektörünü bir yönde sınırlıyor. Yeni oktokopter tasarımı, rotorları farklı açılarda konumlandırıyor ve drone’un itme gücünün üç boyutlu olarak bağımsız şekilde kontrol edilmesini sağlıyor.
Açılı rotor düzeni
ETH Zurich’deki Dinamik Sistemler ve Kontrol Enstitüsü araştırmacılarının geliştirdiği “Alma Omnicopter” rotorları yatay düzlemde toplamak yerine, açılı bir rotor düzeni sunuyor. Benzersiz rotor düzeninde hassas ve verimli yörünge kontrolü için geliştirilen ve belirli bir zaman aralığında drone’un başlangıç konumundan bitiş konumuna yönlendiren algoritma, saniyede yaklaşık 5.000 yörünge üretebiliyor.
Hedefe en kısa yoldan gidiyor
Drone’ların teslimat işlerinde verimli bir şekilde kullanılabilmesi için istenilen hedefe en hızlı şekilde ve en kısa sürede ulaşması gerekiyor. Açılı rotor tasarımı ve geliştirilen algoritma drone’un en kısa ve en hızlı şekilde istenilen hedefe ulaşmasını sağlayarak diğer tasarımlara kıyasla üstünlük sağlıyor.
#video_14759#
:: Açılı rotor düzeni hakkında ne düşünüyorsunuz?
Tek kelimeyle, Dahice…
Ilgincmis. Gerci hic drone almadim, almayi da planlamiyorum ama ilginc.
hedefe
en hızlı şekilde ve en kısa sürede
ulaşmak aynı şey demek.