ADSL teknolojisi, şu anda dünya çapında da oldukça yaygın kullanıma sahip olan, bakır kablolar üzerinden veri aktarımın için özel olarak geliştirilmiş bir veri aktarım teknolojisidir. Temel olarak telefon hatlarının çalışabildiği bakır kablo çifti üzerinden veri aktarma esasına dayanan ADSL, klasik modemlere göre kat kat fazla veri aktarabiliyor.

Frekansları ayırın

ADSL’in hem internet bağlantısı sağlaması hem de analog ses aktarabilmesi, tabii ki tamamen kablo üzerinden kullanılan frekansların, ses ve veri aktarımı için ayrı ayrı kullanılmasıyla mümkün oluyor. Bu sebeple modemlerle telefona giden hattı ayıran bir sistem mevcuttur.

Splitter (Türkçe karşılığıyla ayırıcı) kablodaki sinyalleri yüksek ve düşük frekans olarak ayırır. Düşük frekanslı sinyaller kullanıcıların sesli görüşmeler yapması için kullanılırken yüksek frekanslar ise veri aktarımı için kullanılıyor. Araya ise güvenli bir boş bant bırakılıyor ve sinyallerin karışmaması sağlanıyor.

ADSL’in hız sınırları

ADSL teknolojisi, aslında yalın olarak DSL olarak anılıyor ve çeşitli türleri mevcut. Ülkemizde kullanılan DSL teknolojisi, Asimetrik DSL anlamına gelen ADSL ve yakında kullanıma girmesi beklenen VDSL2’dir. ADSL’in hız sınırı teorik olarak santral veya en son tekrarlayıcı şebekeye olan mesafeye göre belirlenir. Mesafe uzadıkça bakır kablo çiftinin taşıyabileceği anlık veri miktarı da azalır.

ADSL hatları, santralden birkaç kilometre uzağa adar çekilebilir ve en ideal bağlantı mesafesi ise 1-2 kilometre arasındadır. Bu mesafelerde çeşitli santral türleriyle teorik 12 Mbit/s hızlara çıkılabilir. Ülkemizde ADSL için son kullanıcılara sunulan en yüksek veri aktarım hızı şu sıralarda 4 Mbit/s seviyesindedir.

ADSL gönderme Sınırı

12 Mbit/s indirme hızına karşın, asimetrik yapısı sebebiyle, gönderme hızı genellikle 1 Mbit/s ile sınırlıdır.Dolsyısıyla bugünün teknolojisiyle 8 Mbit/s hatlarla bile sadece 1 Mbit giden bağlantı hızı sağlanması standardın özünden gelen bir şey. Hatta ADSL2+ standardı bile birçok modülasyonda kullanıcılara  1 Mbit/s hızından fazla bağlantı imkanı vermiyor.

Alternatifi yok mu?

Her ne kadar günümüzdeki neredeyse  standartlaşmış bağlantı biçimi de olsa, ADSL’in uygulamada rakipleri mevcut. Uygulamada eski bir yöntem de olsa kablo internet olarak anılan sistem, veri aktarım hızları açısından oldukça başarılı sonuçlar vermekte, sadece  bakır kablo çiftine değil, tam bir eş eksenli TV yayın antenine ihtiyaç duyduğu için çok daha sorunsuz biçimde çalışabilen bir sistemdir.

Her ne kadar ülkemizde UyduNet olarak pazarlansa da temeli, kablo TV şebekesi üzerinden çalışan veri hattına dayanır. Bu sistemde bütün bilgisayarlar geniş bir LAN içerisindedirler fakat bağlantı modülasyonu, özel uzak mesafe modemlerle, televizyon şebekesi üzerinden sağlanır.