Miras ve soy ağacı sorgulama gibi özellikler, ülkemizde bolca konuşulmuştu ve bunlara bir yenisi daha eklendi. İnsanlar, evlerinin adreslerine göre deprem riskinde olup olmadığın görebilecek. AFAD Deprem Sorgulama Sistemi kullanıma sunuldu.
AFAD Deprem Sorgulama Sistemi nasıl çalışıyor?
Yaşadığı bölgeye göre deprem riskini öğrenmek isteyen vatandaşlar, “https://tdth.afad.gov.tr” sitesinden bu bilgilere ulaşabilecek. Sistem ise gördüğü yoğun talep sonrasında kısa bir süre içerisinde kitlendi. Sisteme giren insanlar, adres ve koordinat bilgilerini sisteme girerek, yaşadığı yerin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu öğrenebilecek.
Bu risk yapısı ise . deprem hattına göre değil, zemin yapısına göre belirleniyor. Bununla birlikte, risk belirleme şeklide değişti. Eski sistem yerine, Amerika’da ve Avrupa’da uzunca bir yıl kullanılan “ivme” sistemine geçildi. Ayrıca, haritaya baktığınızda kırmızı alan artışında eskiye göre arttığını da görüyoruz.
Bilindiği üzere, ülkemiz deprem konusunda üzücü bir geçmişe sahip. Son yıllarda ise özellikle İstanbul civarında büyük bir deprem bekleniyor. İnsanlar ise bulunduklar bölgenin depreme karşı ne derece riskli olduğu konusunda yeterince bilgi sahibi değil.
Kullanıma sunulan AFAD Deprem Sorgulama Sistemi ise bu bilgi eksikliğini tamamen ortadan kaldıracak. Sistem, insanlara mahalle bazlı deprem risk bilgisi verebilecek. Oluşturulan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması, kolay arayüzü ile de dikkat çekiyor. Şu anda ciddi bir sistem yoğunlu var ancak, ilerleyen günlerde daha sağlıklı kontroller yapabilirsiniz.
:: Bulunduğunuz bölge deprem riski altında mı?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}