400 milyon yıl öncesine ait ilk bulgulara sahip lamprey (agnatha) balığının modellemesi yapıldı. Çenesiz balıklar ya da çenesizler olarak geçen balık türünün şu an yaşayan türlerinde gövde pulları ve çenesi bulunmuyor. Kan emici özelliğe sahip çenesiz balık, şimdi AgnathaX robotuna ilham veriyor.
Uçabilen insansı robot tanıtıldı!
Hem yürüyebilen hem de uçabilen insansı robot ilgi çekti. Caltech araştırmacılarının geliştirdiği robot, yeni bir çalışmaya tanıtıldı.AgnathaX, neden balıktan ilham aldı?
Biorobotik şirketi KM-Robota‘nın CEO’su ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Lozan’da doktora sonrası araştırmacı olan Kamilo Melo, robot hakkında bilgi verdi. AgnathaX, esin kaynağı olan lamprey için, balığın omurilik ve sinir sistemi yapısını anlamaya yardımcı olmak amacıyla modellik edecek.
Kamilo, bu robotun bize insan anatomisi hakkında birçok bilgi vereceğini düşünüyor. Çünkü araştırmalar, balığın omurilik ve perifenik sinir sisteminin birkaç yüz yıllık evrim boyunca değişmediğini gösteriyor. Bu evrimsel sabitlik ile lamprey bir bakıma uzak akrabamız sayılıyor.
AgnathaX, esinlenilen balığın yapay omuriliğini oluşturan birbirine bağlı 10 modülden oluşuyor. Bu nedenle Roma rakamlarında 10 olan X harfi, balığın latince isminin yanına eklenmiş oldu.
Robotun fonksiyonları neler olacak?
Geliştirme ekibi, yüzme robotlarının, merkezi ve periferik sinir sisteminin kontrolü hakkında sinir bilimi alanına büyük katkıda bulunduğunu söylüyor. Robot, hareketleri koordine etmek için nasıl etkileşime geçtiği hakkında önemli bilgiler veriyor.
Kamilo, bu proje için gelecek adımlardan söz etti. Araştırmacı, robotun daha çalkantılı sularda yüzme kabiliyetini ve yönlendirme fonksiyonlarında bozulma olup olmayacağını test etmeyi düşündüklerini söyledi. Melo, AgnathaX‘in okyanus araştırmalarında yararlı olacağını düşünüyor. Ayrıca gelecekteki yüzme robotiklerinin gelişimine ışık tutabileceğinden bahsetti.
Siz 400 yıllık bir fosilden esinlenilen AgnathaX hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz…