Kaliforniya Teknoloji Enstitüsündeki mühendisler iki ayaklı bir insansı robot geliştirdi. Ancak bu, biraz farklı. İki ayaklı robotlar, insanlar gibi yürüyebilir, koşabilir, zıplayabilir. Fakat engebeli arazilerde, merdivenlerde hareket kabiliyetleri oldukça zayıflar. Caltech mühendisleri de bu zorluğun üstesinden gelerek bir sistem geliştirdi.

Hakemli bir bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre bu robot uçabiliyor. Drone özelliği sayesinde zorlu arazilerde uçan robot ilgi çekti.

Bu böcek, soğutma teknolojileri için ilham oldu!

Bu böcek, soğutma teknolojileri için ilham oldu!

Bilim insanları çevre dostu soğutma teknolojileri geliştirmek için bir böcek türüne odaklandı; yanardağ bölgesinde hayatta kalıyor.

İnsansı robot, hem uçuyor hem de yürüyor

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) araştırmacıları, iki ince bacağının üzerinde yürüyebilen ve hatta uçabilen ürkütücü bir robot geliştirdi. LEONARD (LEgs ONboARD drone) veya kısaca LEO isimli insansı robot, aslında uçan bir drone’a bağlı.

Uçan insansı robot

Araştırmacıların bu projeyle amacı ise, tehlikeli işleri tamamlamak ve ulaşılması zor yerleri keşfetmek. Ekip, Mars veya Satürn’ün uydusu Titan da dahil olmak üzere diğer gezegen ve uydulara bilimsel yük taşınabileceğini söylüyor. LEO, ayrıca kaykay ve slacklining de yapıyor.

Caltech ekibi, çalışmayı Science Robotics dergisinde yayımladı. Makalenin baş yazarı Soon-Jo Chung, robot hakkında konuştu. Chung, “Doğadan ilham aldık. Kuşlar yürümek ve uçmak arasında hareket ederken karmaşık ama ilgi çekici bir davranış ortaya çıkarıyor. Bunu anlamak ve öğrenmek istedik.” dedi.

Ekip için en büyük zorluklardan biri, robotun uçabilmesi için yeterli enerjiyi korurken aynı zamanda yerde de belirli bir mesafe kat etmesiydi. Ortak yazar Patrick Spieler, “Aşması gereken engel türlerine bağlı olarak, LEO yürümeyi veya uçmayı ya da ikisini gerektiği gibi karıştırmayı seçebilir. Ayrıca, LEO, esnek bir çizgide yürümek ve kaykay yapmak gibi insanlarda bile bir denge ustalığı gerektiren hareket manevraları yapabiliyor.” şeklinde konuştu.

Ardından ekip, LEO’nun ağırlığını azaltmayı ve pervanelerinin itişini artırarak daha hızlı hareket etmesini sağlamak istediklerini açıkladı.