Şimdiki dünyada üç yıl öncesine kıyasla çok ileri seviyede yolculuklar yapılabiliyor. İnsaoğlu interneti daha hızlı şekilde kullanıyor ve teknoloji her şeyin daha hızlı şekilde yaşanabilmesine olanak tanıyor. Teknoloji söz konusu olduğunda pazarlanabilir daha çok şey var ve globalleşme eskiye göre daha basit. Kültür değişiyor ve çok yönlü insanlar artık daha fazla.

İnsanoğlu, hayatında neyin önemli neyin daha az önemli olduğuna dair hesaplamalar yapıyor ve zaman kavramı da her geçen gün daha önemli bir hal alıyor. Bu konumuzda teknolojinin bir işi daha kısa zamanda yapabilmeye olanak tanıma ve o, asla içerisinde herhangi bir limit barındırmayan güdüsünün “ev içinde” bizlere neler sunabildiğine odaklanacağız.

Yaşam alanlarının, evin oturma odasının, mutfağının, bahçesinin ve diğer her yerinin daha iyi teknoloji cihazları ile çevrelendiği çağımızda; daha iyi çözünürlüğe sahip TV’ler, daha az su ve enerji tüketimi ile çalışan bulaşık makineleri gibi “teknolojik yardımcılar” olmazsa olmazlar arasında. Üstelik yaşam alanlarındaki kalite standartları da her geçen gün tüketicilerin karşısına çıkan parlak fikirler sayesinde sürekli genişliyor. Peki ev kapsamındaki cihazların kontrol edilebilirliği konusundaki teknolojilerde durum hangi noktada?

Otomasyon yani insan etkisinden uzakta işleyen teknolojilere olanak tanıyan ve insan gücünden bağımsız olarak ilerleyen teknoloji süreçlerinde günümüzde ulaşılan noktada her türlü yaşam alanı daha akıllı hale gelebiliyor. Akıllı ev otomasyon sistemleri, hem maliyet, hem de konfor açısından ciddi avantajlar sağlıyor. Böylece yaşam alanınızda ideal konfor şartları sağlanırken, rutin olarak tekrarlanan işlemler kendiliğinden gerçekleştiriliyor, arızalar ve tehlikeler önceden bildirilebiliyor.

Akıllı evlerde aydınlanma, ısıtma-soğutma, perde, panjur, güvenlik, intercom(görüntülü diafon), eve giriş-çıkış, kamera sistemi, enerji sistemi, multimedya kontrolleri istenilen yerden yapılabiliyor. Evin dışında dahi olunsa herhangi bir bilgisayar, PDA, akıllı cihazlar üzerinden veya direkt taşınabilir akıllı ev kumandaları sayesinde biraz önce saydığımız kontroller gerçekleştirilebilir.

Teknolojide “bu fazla oldu” denilebilecek bir limite yer yok ve akıllı evlerde bunu gözlemleme şansı da gün geçtikçe daha yoğun şekilde ilgi görüyor. Akıllı ev teknolojilerl ile donatılmış konutlar hazırlanıyor ya da bireysel olarak tercih edilen akıllı eve dönük yapı taşları ile yaşam alanları adeta yalnızca cihaz bazında değil, yönetimsek olarak da yüzde yüz teknoloji ile donatılıyor. Şimdi akıllı evlerdeki teknoloji işleyişlerine, bazı kavramlar ve öneriler eşliğinde daha yakından bakacağız.

{pagebreak:::: 2}

Aydınlanma kontrolü

Beynin yüzde 30’luk bölümü görme duyusuna ayrılmıştır. Görmenin en önemli gerekliliği ise belki ironik bir tabirle gözün “kapsama alanının” yeterli düzeyde aydınlanmış olmasıdır. Aydınlanma kontrolleri ile evler istenildiği gibi aydınlatılabilmektedir. evdeyken İsterseniz tek dokunuşla bütün ışıklarınızı açıp kapatabilir, dilerseniz ışık seviyelerini ayarlayabilirsiniz. Dinlenirken, yemeğinizi yerken, kitabınızı okurken, film veya TV izlerken evinizin hangi kısımlarının ne kadar ve nasıl aydınlatılmasını istediğinizi tasarlayabilirsiniz. Aydınlanma akıllı evlerde sizin kontrolünüzdedir.

Burada bahsettiğimiz, yıllar öncesinin evlerinin, oda aydınlatmalarında döndürmeli bir kontrolle kullanıcı insiyatifine sunulan aydınlatma miktarı kontrolünün gelişmiş, evrim geçirmiş düzeyi olarak özetlenebilir. Tek bir dokunuşla ister evde olun ister olmayın evin diledğiniz yerlerini dilediğiniz miktarda aydınlatabilirsiniz.

Üstelik burada kastedilen ev, bahçe ve havuz gibi yaşamın diğer alanlarını da kapsayabilmektedir. Gece yatarken ışıkları tek tek kapatmanıza gerek yok çünkü tek bir iyi geceler senaryosu ile uzaktan istediklerinizi yakar istediklerinizi kapatır ve gönül rahatlığı ile uykuya dalabilirsiniz. Siz evde yokken hava kararmaya başladığında belirleyeceğiniz senaryoya göre ışıklar dilediğiniz gibi açıp kapatanır, ışık seviyeleri değişir. Böylece dilediğiniz zamanlarda evde olduğunuz izlenimini verebilirsiniz. Her şey bilgisayar, iPad ya da basit bir kontrolör vasıtasıyla gerçekleştirilir.

Perde ve panjurları elle kapatmak mı? Akıllı evlerde hayır!

Akıllı ev dendiği zaman kapsam, yaşam alanlarının o ince dokunuşlarından en temel yapı taşlarına kadar geniş bir alanı kapsar. Evlerin camları önemlidir, güneşin eve girmesi hem pozitif enerji anlamı taşır hem de dışarıda olup bitenleri görebilmeniz bu sayede mümkün olur. Camın kapatılmasını sağlayan perde ve panjurlar ise dışarıya karşı evi daha korunaklı hale getirir. Dışarıdan evin görünmesinin istenmediği anlarda ya da güneşin fazla olduğu günlerde devreye giren ve yüzyıllar öncesine dayanan perdeler ve daha yakın geçmişten günümüze taşınan panjurlar da akıllı evlerin teknolojiye odağı kapsamında ele alınan noktalar arasında.

Perde ve panjur yönetimi manuel yöntemle açılıp kapatılmanın ötesinde motor ve motorun yönetimine dayalıdır. Otomasyon altına alınacak olan perde veya panjur motorları, elektrik panosunda kullanılacak ve aynı data iletişim hattına bağlı akıllı kontrol modülleri ile kontrol edilir. Perde ve panjurların istenilen senaryoların içinde kullanılması olanaklı hale getirilir. Akşam otomatik olarak belirlenen oranda kapanan perdeler, sabah yine ön tanımlı şekilde açılır…

Perdeler tek tek kontrol edilebildiği gibi çoklu şekilde de kontrol edilebilir. Bazı senaryolarla evdeki perde ve panjurlar siz evdeymişsiniz hissi uyandırması açısından belli aralıklarla açılıp kapatılabilir; böylelikle güvenlik içinde parlak fikirleri devreye almış olursunuz.

{pagebreak:::: 3}

Isıtma ve soğutma ile pratikliğe ek olarak yüksek enerji tasarrufu

Soğuk ya da sıcak havanın fiziksel özelliklere sahip olması beraberinde önemleri de büyük. Yaşam alanlarının en önemli özelliklerinin başında soğuk havalarda sıcak bir yuva özelliği sergilemeleri. Bunun tam tersi de özellikle yaz aylarında serin yerlerin tercih edilmesi ile ortaya çıkıyor. En genel tanımıyla ısı ev için hayati önemli konuların başında geliyor.

Bu konunun akıllı evlerdeki kontrolü de oldukça ilgi çekici. Akıllı evlere dair ısıtma ve soğutma sistemleri; ısıtma/soğutma bilgilerini görebilme, belirlenen senaryolara göre ısıtma/soğutma sisteminin çalışması gibi faktörleri kapsıyor. Böylelikle gündüz ve gece sıcaklık farklarına göre evin ısıtma sistemini kendi insiyatifiniz dahilinde ister evin direkt içinden ya da uzaktan yönetebiliyorsunuz. İster bir dokunmatik panel sayesinde ister bir akıllı cihaz ile, temelde internet bağlantısı yoluyla işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebiliyorsunuz.

Evinize uygulanacak olan Isıtma/soğutma sisteminin belirlenmesinden sonra yapılacak olan çalışma ile evin iklimlendirme sistemi devreye girer. Kullanılacak olan termostatlar vasıtası ile evin ısısı adeta otomasyon altına alınabilir; böylece bölgesel kontrol yapılarak homojen bir iklimlendirme sağlanırken ciddi düzeyde (yüzde 30’lara varan oranlarda) enerji tasarrufu da sağlanmış olur.

Güvenlik

Hırsızlık vakaları yazlık evlerden tutunda arabalara, en yeni konutlardan en “fakir” görünümlülerine kadar hemen her ev sahibinin başına gelebiliyor. Evlerini hırsızlardan korumak için kamera ve alarm sistemlerine yönelen kişiler için akıllı evlerde durum çok daha güvenli bir noktaya ulaşıyor. Seçilen güvenlik fonksiyonları sayesinde hırsızlık haricinde, su baskını, yangın gibi riskleri de önüne çok daha parlak fikirlerle beraber geçilebiliyor.

Kamera sistemlerinin güvenliğe katkısı büyük önem taşır, kaydedilen görüntülerin istenilen bilgisayar, TV gibi ekranlara aktarılması ve sürekli olarak belirli alanların gözlenebilmesi mümkündür. Bu yönüyle kamera sistemleri akıllı evlere dair ülkemizde en çok kullanılan metotlar arasında gösterilebilmektedir.

İstenmeyen durumlarla karşılaşıldığında size uyaran çağrı veya SMS’ler, hatta kurulan sistemlerle güvenlik görevlilerinin uyarılması, istenmeyen olayın yaşandığı yere çağrılması mümkün olabilmektedir. Entegre şekilde çalışan kameralar, dedektörler ve alarm sistemlerinin sağlayacağı güvenin yanı sıra size özel güvenlik kartlarıyla çok daha korunaklı kapılardan giriş yapabilirsiniz.

{pagebreak:::: 4}

Akıllı eve giriş-çıkışlar

Access sistemleri olarak adlandırılan ve akıllı evlere giriş-çıkışları güvenlik temelinde geliştiren teknoloji yapılarının temeli önerilen kapsamlı bir geçiş kontrol sistemi, bilgisayar tabanlı ve interaktif grafik göstergeli yapılar ile ağ üzerindeki çok sayıda noktadan aynı anda kontrol ve izleme kapasitesine sahip sistemleri kapsar. Güvenli ve kontrol edilebilir mekanlar yaratan bu sistemlerde evlerde giriş-çıkışlar için kart, şifre gibi giriş yöntemleri kullanılır. Genişleyebilir ve kolay kullanımlı bu teknolojiler kullanılmak istenilen yere, güvenlik ihtiyacına ve kullanıcı sayısına göre özel olarak dizayn edilebilir.

Çamaşır makineleri

Çeşitli markaların akıllı çamaşır makinesi modelleri bulunuyor. Bu modeller, Wi-Fi ve NFC sayesinde kullanıcıyı yeni yıkama programı yüklemeleriyle ilgili teknik özellikler konusunda uyarıyor. Akıllı çamaşır makinelerinin çoğu durulama ve bebeğin çamaşırlarının sterilize edilmesi hakkında da kullanıcıyı bilgilendiriyor. Bu akıllı çamaşır makinesinin bilgileri kullanıcıya akıllı telefon aracılığıyla da vermesi mümkün. Diğer yandan sesle kumanda edilerek programları düzenlenebilirken TV’den de çalıştırılıp durdurulabiliyor.   

Buzdolapları

Akıllı evlerin üyeleri arasında şüphesiz buzdolapları en çarpıcı özelliklere sahip olanlar arasında yer alıyor. Android işletim sistemli buzdolaplarının yanı sıra, buzdolabının içindeki eksiklikleri sensörler yardımıyla tespit edip ev halkına bildiren modeller de şimdilik yüksek fiyat etiketlerine sahip olmalarına karşın gelecekt çok daha ulaşılabilir fiyat etiketleri ile tüketicilere sunulmayı bekliyorlar.

Tüketiciler, LCD panel ve akıllı telefonlarından buzdolabının kapısını açmadan içinde ne olduğunu görebiliyorlar. Kullanıcılar aynı zamanda, dolaptaki gıdaların son tüketim tarihlerine ulaşırken dolapta yer alan malzemelerle hangi yemeklerin pişirilebileceğini öğrenebiliyorlar.

{pagebreak:::: 5}

Akıllı kedi-köpeklere teknolojiler

Evinizde kedi-köpek gibi sevimli dostlarınız varsa Petzila adlı aygıt sayesinde onları uzaktan gözlemleyip besleyebiliyorsunuz. Android işletim sistemli veya iPhone Akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz bir uygulama ile yönetilen Petzila’nın Wi-Fi yoluyla internete bağlı olması gerekiyor; daha sonra nerede olursanız olun Petzila’yı yönetebilirsiniz. Petzila, sizin sesinizi hoparlörü sayesinde ev hayvanlarınıza duyurabiliyor ve onu cağırdığınızda bu kez de mamasını haznesinden yine uygulama üzerinden vereceğiniz komutla kedi veya köpeklerinize verebiliyorsunuz. Cihazın bir de kamerası var.

Kedi sahipleri iyi bilir; dışarı çıktıklarında kedileri eğer evde tek başınaysa canları sıkılır ve perdelere zarar verebilir ya da mobilyaları çiğneyebilirler. Bunu engellemek isteyen bazı çılgın fikirli teknoloji geliştiricileri bir aygıt tasarladı: Petcube. Petcube, uzakta olduğunuzda kedinizi eğlendirmeye yarayan ilginç bir aygıt. Lazer ışınlarını akıllı telefon kontrolleri ile değişik yönlere tutan aygıtın kediniz ışığın peşinde koştururken hareketlerini fotoğraflayan ya da video ile kaydeden bir de kamerası var. Böylelikle hem o eğleniyor hem de sahibi. Üstelik şanslı kedi sahibi, kedisinin fotoğraflarını veya videosunu dilediği sosyal medya platformlarında paylaşabiliyor.

Akıllı fırın

Akıllı evlerde konu yemek olduğunda da parlak fikirler devreye giriyor. Yemekleri akıllı şekilde pişirebilmek için tasarlanan akıllı fırın sayesinde kullanıcılar Wi-Fi üzerinden fırınlarının durumunu ve yemek tariflerini, pişirme şeklini öğrenebiliyorlar. Diğer akıllı ev aletlerinde de olduğu gibi bu akıllı fırın da LG Smart TV ve akıllı telefon aracılığı ile sesle kumanda edilebiliyor.


Akıllı kahve ve kokteyl robotları

iOS cihazından kontrol edilebilen Philips’in konsept espresso makinesi de geleceğin evlerine dair ilginç işaretler taşıyor. Sabah uyandığınızda sütlü kahvenizi hazırlamaya başlayan cihaz akşam da ön tanımlı olarak istediğiniz şekilde kahve versiyonları sunuyor. Yine benzer bir akıllı robot ise size istediğiniz seviyede kokteyler hazırlıyor.

Google’dan adım

Google, akıllı termostat ve yangın alarmı üreten Nest Labs‘i satın aldı. Bu adım, yazılım ve internet devinin akıllı evlere de ilgi duyduğunun çok ciddi bir göstergesi.

Benzeri konulara ilgi duyuyorsanız iOS cihazınız için buraya, Android için buraya tıklayın, SDN Teknoa Magazin‘i indirin.

:: Akıllı ev teknolojileri hakkında ne düşünüyorsunuz?