Utah Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Carlos Mastrangelo, herkes gibi gözleri bozulduğunda bir optik gözlük alıp takmadı, tamamen yeni akıllı gözlük geliştirdi. İşte, Mastrangelo’nun geliştirdiği, bakılan yere otomatik odaklanan akıllı gözlük!
Akıllı gözlük otomatik odaklanıyor!
50’li yaşlarına geldiğinde görme bozukluğu yaşayan Mastrangelo, 18. yüzyılda yaşamadığını ve bu durumda neden Benjamin Franklin’den kalma bir teknolojiyi kullanacağını kafasına takmış. İyi ki de takmış, çünkü bu kendisine önemli bir teknolojiyi geliştirme konusunda itici güç olmuş.
The Verge’e açıklamada bulunan Mastrangelo, gün içerisinde gözlük takmanın özellikle araba kullanırken kendisine sorun olduğunu söylüyor. Hem yola hem de GPS ekrana veya göstergelere bakmakta zorlanan bilim insanı geliştirdiği akıllı gözlükler ile bu durumun önüne geçmeyi başarmış durumda.
Sıvı lenslerden yapılan ve kullanan kişinin baktığı yerin uzaklığına veya yakınlığına göre otomatik odaklanan akıllı gözlükler, özellikle Mastrangelo gibi yakını iyi göremeyenler için oldukça kullanışlı olacak, çünkü sürekli olarak takıp çıkarılması gerekmeyecek.
Akıllı gözlük nasıl çalışıyor?
Akıllı gözlüklerin köprü kısmında bir uzaklık sensörü bulunuyor ve bu sensör gözlük ile nesne arasındaki mesafeyi kızılötesi ışık aracılığıyla hesaplıyor. Sonrasınaysa sensörler, aktüatörlere sıvı lenslerin nasıl yeniden şekil alması gerektiğini bildiriyor. Lenslerin eğriliğiyse, aynı gözümüzdeki gibi odak uzaklığını kontrol ediyor. Gözlüğün odağını değiştirmesi sadece 14 milisaniye sürüyor ve çerçevelerdeki şarj edilebilir bataryalar tek şarjla 24 saatten fazla kullanım sağlıyor.
Şu anki tasarımı hantal olan akıllı gözlüklerin daha ince, hafif, şık ve kullanışlı olması içinse çalışmaların sürdürüldüğünün altı çiziliyor. Hatta bu akıllı gözlüklerin ikinci neslinde göz takibi ve derinlik kamerasının yer alması düşünülüyor. Tabii bunlar daha fazla enerji gerektireceği için küçük ama yüksek kapasiteli bir bataryaya da ihtiyaç duyulacak.
Akıllı gözlük ne zaman çıkacak?
Mastrangelo, akıllı gözlüklerin 2 veya 3 yıl içerisinde 500 ile 1000 dolarlık fiyatlarla hayatımıza gireceğini düşünüyor ve sürekli net görmeyi sağlayacakları için fiyatına değeceğini vurguluyor.
Optik gözlük kullanmak zorunda kalanlar için oldukça sevindirici olan bu teknoloji umarız daha uygun fiyatlara hızla yaygınlaşır.
:: Optik yerine akıllı gözlük tercih eder misiniz?
iyimiş.
Daha çabuk çıkabilse keşke
Sonrasında bam bam bam patlama haberleri de gelecektir
Sonrasında bam bam bam patlama haberleri de gelecektir ve yüzümüzü parçalayacak
estetikten yoksun olacağını düşünüyorum…umarım olmaz…
Her şeyin akıllısı çıkıyor. Yakında akılsız tek insanlar kalacak.
Ben lenslerimle mutluyum.
Bu durum yeni goz kusurlarini da beraberinde getirir kanisindayim. Goz tembelligi diye bildigimiz hastalik basgosterebilir. Cunku gozun de calismasi gerek.
şarj edilecek bir ürün daha geliyor desenize
Fiyatı değilse gözlüğün hergün şarja takılmasının gerekmesi kötü. Güneş enerjili olabilirdi.
Bu optik değil mi? ışığı kırmıyor mu? nasıl başlık bu? azıcık dikkat
2000 Mah batarya gün içinde bitebilir 🙂 Dolum tankı taşımak lazım..
Şaka şaka..
Boyle os.ruk urunler tutmaz. Zaten para harcatmaktan baska bir ise yaramaz bu tip gereksiz seyler. Onun normal, hic elektrik harcatmayan versiyonu var zaten. Optikcilerde mevcut.
Akilli Cihazlar yada akilli adi verilen cihazlar cogalir. Ve dusunmeyen insan hayatina kaldigi yerden devam eder. Yada edemez akilli seylere muhtactir kendisi cunku.
ben optik gözlüklerimle mutluyum. şarj etmiyorum sabah uyanınca takıyorum iş bitiyo.
o zaman ben bu gözlüğe iyi davranıyım gelecekte belki antika diye satarım 😀
Altta bakır sargı ve demir üstte Bakır sargı ve demir zıt elektrik verdin mi hocam mıknatıslanma ile itip çekebilirsin araya da esnek içinde sıvı olan saydam balon gibi bir şey yap 3 d printerden parçaları çıkarıp arduino ile programlayıp aynısını bedavaya getirebilir yada geliştirebilirsiniz 😉 tarifi verdim hadi size kolay gelsin
androidteki gibi salak salak odaklanmayı beceremiyen lenslerden olmaz umarım