Digital Bond Labs araştırmacısı ve başarılı bir hacker olarak tanınan Corey Thuen, yeni projesi ile birlikte akıllı otomobillerin kontrolünün kolayca ele geçirilebilineceğini kanıtladı. Cihazların üzerine yerleştirilen ve yazılımın çalışmasını sağlayan dongle gibi arayüzlerin kolaylıkla hack’lenebildiğini söyleyen isim, Amerika’nın en büyük sigorta şirketlerinden birinden aldığı Snapshot adlı cihazı kullanmış. Ülkede 2 milyonun üzerinde otomobilde yer alan bu dongle, Thuen tarafından kısa sürede hack’lenmiş.

Forbes’da çıkan habere göre kendi Toyota Tundra model aracı üzerinde şahsi dizüstü bilgisayarı ile çalışan Thuen, kapıların kilitlerini açmayı, aracı çalışır hale getirmeyi ve motordan veri almayı başarırken, amacının kontrol edebilmek değil, böyle bir açığı kanıtlamak olduğunu söylüyor.

Dongle’daki yazılıma giren, tersine mühendislik yöntemiyle açıkları bulan Thuen, arayüzün güvenliksiz ve kolayca ele geçirilebilir olduğunun altını çizmekte. Yazılım güncellemeleri, güvenli boot seçeneyi ya da şifrelemenin söz konusu dahi olmadığını belirten araçtırmacı, kısaca ortada güvenliğe dair hiç bir şey yok diyor.

World Economic Forum: Küresel Riskler 2015’te paylaşılan raporda ise otomobillere yapılması olası dijital saldırılar dile getirildi. Raporda işin verileri ele geçirerek aracın nerede olduğunu öğrenmekten öte, kontrolü ele geçirerek hayatları tehlikeye atmak ile ilgili olduğunun altı çiziliyor.

Kaynak: TechInside.com 

:: Akıllı arabaların hack riski taşıması sizi korkutuyor mu?