Masaüstü ve dizüstü bilgisayar dünyası için Intel neyse akıllı telefon dünyası için de ARM aynı öneme sahip. Hatta belki daha bile önemli diyebiliriz.
ARM’ın çekirdek başına 2.5GHz sunabilen akıllı telefon kalbi diyebileceğimiz Cortex-A9 ve Cortex-A15 Eagle (Kartal) mimarisinden haberiniz olmuştur. Görünen o ki bu yeni yongalarla hiçbir şey imkansız değil.
Neden mi? Çünkü TSMC 28 nm üretim metoduyla ürettiği çift çekirdekli Cortex-A9 yongasıyla müthiş bir performansa imza atarak bir 3.1GHz hıza erişti.
Mobil yongaların birkaç yıl içinde akıllı telefon ve tablet devrimiyle bu denli gelişmesi inanılmaz. Yine 28/32nm sürecindeki Snapdragon S4 ve yeni Exynos’un olduğu gibi yonganın küçülmesi büyük avantaj sağlarken kullanıcıya güç tüketimi veya 3GHz’in üzerinde performansı tercih etmeye imkan verecek.
Gerçek şu ki telefon ve tablet üreticileri daha güçlü ve verimli işlemciler için binlerce saatlik işgücü harcıyorlar ancak 3GHz bariyerini aşan ARM tabanlı mobil yonganın ARM mimarisinin ne kadar esnek olduğunu kanıtladı.
ARM’ın mobil dünyanın ve bu ekosistemdeki işlemcileriyle böylesine verimli ve hızlı bir seviyeye yükselmesi Intel gibi bir devin mobil birimindeki yöneticilere parmak ısırtıyor olabilir.
:: Sizce Intel, akıllı telefon ve tablet dünyasında beklenen atılımı yapabilecek mi?
vay be… birkaç yıla 2-3 ghz leri göreceğiz galiba ceplerde ve tabletlerde. nereye gidiyor bu teknoloji..
gerek yok telefonda bukadar yuksek frekansa.
bundan once pil sorununa cozum bulunsun
süper haber
İlk Yorum Çok Güzel Bundan Böyle İnş. Ucuza Alırız 😀
Geleceği şimdiden görebiliyorum,Kol saatlerinde bile 2 Ghz hayal değil
Yalan 😀
ısınma sorunu ve güç tüketimi ne aşamada peki?
işlemciler, gpular, hd ekranlar da, pil teknolojisi nerede? Müdür fıkrası desem anlar mısınız?
Bildiğinin i3 işlemcinin hızında ve ondan çok daha küçük. Artık pil yerine cebimizde akü taşımaya hazırlanıyoruz
biride çıkıp batarya teknolojisini coştursa iyi olacak
Galaxy S3 satışlarını baltalamak için yapılan bir haber.
Artik tek sorun enerji problemi…
Dizüstü bile 3 üstünde çok ısınıyor bu yüzden 2.2 2.4 civarı yapıp gerektiğinde saat hızını arttıracak şekilde düzenliyorlar. 4.5-5.5 inç arası cihazlar bu işlemci hızına dayanacak kadar büyük soğutucuları yok sadece teoride kalabilir bu üretimler.
biri dur desin bence
nasıl ki nokia teknolojiye ayak uyduramayıp tahtından olduysa intelin gidişatı da aynı olacak. arm inteli bitirecek gibi geliyor. 2017’de görüşelim 🙂
vay anasini sayin seyirciler.. peki isinma problemi?
Birkaç seneden beri yonga üretiminin neden 22nm altına inmediğini tartışıyorduk. Şu anki imkanlarla 18nm altnıa inilebileceğini tahmin ediyoruz ancak işin pazarlama tarafı ağır bastığından hep raftaki teknolojiyi kullanıyorlar. Bugünkünü 3-5 sene sonraya sakladıklarından 10 yıllık bir zamanda teknolojiyi belki 30 sene engellemiş oluyorlar.
O zaman artık x86 işlemciler sona erecek demektir.
uyumlu programlarda çıksın, windows tahtını yavaş yavaş androide bıraksın. Bu düzenin değişmesi bana çok güzel şeyler olacak hissi veriyor. Diğer taraftan compact sistemlere dönüyoruz, uzak sunuculara bağımlı oluyoruz. PC’mizin bozulan yerini söküp değiştirdiğimiz dönemler geride kaldı.
Amma saçmalamış millet burda uçmuşlar resmen. Bir arkadaş birisi dur desin demiş
-DUR / STOP !
Bu sorunu çözdü sanırım. Önemli olan saat hızı yada pil değil; önemli olan kararlılık ve güvenilirlik… Bu sistemlerde transistor boyutları küçüldükçe kararlılık iyice azalıyor. Zamanın en büyük “Teknolojik” sorunu “KARALILIK” ve “GÜVENİLİRLİK” bence her yeni üretilen işlemci ve anakart ile bilgisayarların her yeni işlemci ilede telefonların kararlılığı gittikçe azalıyor bir noktadan sonra;
– Bu ne be kardeşim bu altler amma saçmaladı artık işe yaramıyorlar verdiğim paraya değmiyor diyeceğiz göreceksiniz…
Bırakın İşlemci Hızlarınıda Pil Sorununa El Atın Pil Pil