Fotoğraf, sadece kareyi oluşturma ya da doğru ışığı doğru zamanda yakalamak değildir. Fotoğrafçı aynı zamanda anlatmak istediği konuyu daha iyi anlatmak için bazı argümanlara sahiptir. Bunların bazıları donanımla ilgili olsa da (objektif, tripod, fotoğraf makinesi ve benzeri) bazıları da teknik konularla ilgilidir.
Fotoğraflanan konunun önünde ve arkasında oluşan net alana ‘alan derinliği’ adı verilir ve fotoğrafçının kontrol edebildiği özelliklerden biridir. Bu sayede mesela portre fotoğraflarında küçük alan derinliği ile konunun yüzü ön plana çıkarılabilir. Bir manzara fotoğrafında ise büyük bir alan derinliği ile bütün manzara gözler önüne serilir.
Alan derinliği temel olarak 3 farklı şekilde kontrol edilir: Diyafram, odak uzaklığı ve fotoğraf makinesinin konuya olan uzaklığı.
Diyafram: Alan derinliğinin büyüklüğü diyafram açıklığı ile ters orantılıdır. Yani düşük diyaframda (f2 ya da f2.8 gibi) alan derinliği az olur. Tam tersi durumda ise (f22, f16 ya da benzeri) alan derinliği büyük olur. Ancak alan derinliğini diyafram ile kontrol etmek yetersiz ışık şartlarından dolayı her zaman mümkün olmayabilir.
Odak uzaklığı: Alan derinliğini kontrol etmenin bir diğer yolu ile odak uzaklığıdır. Odak uzaklığı artıkça alan derinliği de azalır. Yani 25 mm bir objektifin alan derinliği çok büyükken, 300 mm’lik bir objektifin alan derinliği çok küçüktür.
Konuya olan uzaklık: Fotoğraf makinesinin konuya olan uzaklığı da alan derinliğini etkiler. Konuya yaklaştıkça alan derinliği azalır. Tam tersi durumda ise artar.
Alan derinliği yerinde ve uygun şekilde kullanarak anlatmak istediğimiz konuyu belirginleştirebiliriz. Bunun için yukarıdaki yöntemleri doğru bir şekilde kullanmamız yeterli olacaktır.
Şimdi sizleri bu bilgileri aktardığımız videomuzla baş başa bırakıyoruz:
#video_6936#
:: Fotoğraf makinenizde bu özelliği kullandınız mı?
teşekkürler Özgür abi
Fotoğraflarıalan derinliği kısa şekilde çekmek oldukça yanlıştır ya da olabildiğince ışık sınırlarını zorlayarak diyaframı kısmak gerekir çünkü arka planı çıkarmak istediğinizde görüntüden görüntü düzenleme programı kullanabilirsiniz ancak bulanık arka planı geri getiremezsiniz.
bilgilendirme için teşekkürler, güzel ve faydalı bir çalışma olmuş yalnız gösterdiğiniz resimler üzerinde, sayısal verileri de eklemiş olsaydınız, daha da faydalı olacağı kanısındayım….
Harika bir anlatım olmuş, teşekkürler.
Benim işimi gördü bu video..Hatta fotoğraf terimlerini bilmeyenler içinde yararlı video..Teşekkürler Özgür kardeş..
Eline dslr bir makine alaydın bari. Ultra zumlu kompakt bir makineyle hariçten gazel okuyormuşsun gibi olmuş. Ama anlatım güzel, teşekkürler.
diyafram en düşük değere gelince ortam ışığıda az ise sadece odak uzaklığı ile değil iso ayarı ile de bu durumdan kurtulma şansımız olur.
örneğinf 1.8 te çekilen bir fotografta ortamda loş ise ve fotograf karanlık çıkıyorsa f değerini değiştirmeden isoyu yükseltmek noiz oranı çok yükseliyor ve tam verim alınamıyorsa pozlama süresini orantılı biçimde uzatarak durumdan yararlanabiliriz.