Çinli yetkililer, iddia edilen tekelci uygulamaları inceleyen anti-tröst soruşturmasını bitirdikten sonra Alibaba’yı 2.8 milyar dolar para cezasına çarptırdı.

Hatırlayacağınız üzere Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi Aralık ayında e-ticaret devinin “şüpheli tekelci davranışına” karşı soruşturma başlattı. Özellikle de tüccarları kendi platformlarında satış yapmaya zorlayan ve rakip e-ticaret web sitelerinde satış yapmalarını engelleyen politikası hakkında başlatılan soruşturma, Alibaba’nın aleyhine sonuçlandı.

Jack Ma geri döndü, Alibaba’nın hisseleri fırladı

Jack Ma geri döndü, Alibaba’nın hisseleri fırladı

Kendisiyle ilgili farklı komplo teorileri üretilen Çin merkezli dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, 2 ay sonra ortaya çıktı.

Alibaba cezayı ödemeyi kabul etti

Watchdog’un web sitesinde yayınlanan bir açıklamada, yapılan araştırma sonucu uygulanan politikanın, ülkedeki rekabeti ortadan kaldırdığı, kısıtladığı ve çevrimiçi perakende platformu sektöründeki yeniliği engellediği belirtiliyor.

Alibaba Trump yönetimi ile gerginliği azaltmaya çalışıyor

Verilen kararın sonucu olarak düzenleyici Çin‘in tekel karşıtı yasasına göre şirketi cezalandırdı. Düzenleyici yasadışı faaliyetlerini durdurmasının yanı sıra ülkedeki yurt içi satışlarının yüzde 4‘üne eşdeğer bir ceza ödemesini emretti.

2.8 milyar dolarlık para cezası Alibaba’nın mali durumunu tehlikeye atmıyor. Ancak Çin hükümetinin antimonopoly yasasını ihlal ettiği için 2015’te Qualcomm‘a uyguladığı 975 milyon dolarlık cezayı aşıyor.

NYT’ye gönderilen bir açıklamada Alibaba, cezayı kabul edeceğini ve “sosyal sorumluluklarını daha iyi yerine getireceğinden” emin olacağını ifade etti.

Çin, geçen yıl teknoloji devlerini daha yakından takip etmeye başladı ve milletvekilleri antimonopoly yasasında kendilerine özel kurallar eklemek için bir güncelleme önerdi.

Son dönemde özellikle Jack Ma, bir finans zirvesi sırasında gereksiz krediler verdikleri için Çin bankalarını “devlete ait rehin dükkanları” olarak adlandırdıktan sonra kendi ülkesinde hedef haline geldi. Hatta yöneticileri, düzenleyicilerle günlük olarak ilgilenmek için bir görev gücü oluşturmak zorunda bile kaldı.