RPG’ler, kullanıcıları uzun süreler bilgisayarın ya da oyun konsollarının başına bağlayan, sürükleyici yapımlardır. Türün deneyimli isimlerinden Obsidian Entertainment, Neverwinter Nights 2 ve Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords gibi önde gelen RPG’lere imza atmış bir ekip. Şimdilerde Fallout: New Vegas ile uğraşan firma, bu kült isimden hemen önce Alpha Protocol‘u geliştirdi.

Rol yapma oyunu, yani RPG türündeki yapım, Obisidian’ın fan’ları tarafından merakla bekleniyordu. Zira Alpha Protocol’de, türün sıklıkla karşılaşılan özelliklerinden büyüye rastlamıyoruz! Evet, Alpha Protocol bir RPG ama içeriğinde öyle doğa üstü olaylar yok. Yapım, klasik ajancılık serüveninin RPG alt yapısıyla buluşturulmuş hali!

{pagebreak::Sıfırdan Başlayalım}

Sıfırdan Başlayalım

Son derece basit bir menü tasarımıyla karşılıyor bizi Alpha Protocol. Options sekmesine tıklayıp, görsel ayarlarına baktığınızda, gayet detaysız oldukları göze çarpıyor. Tüm hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra ise, Agent History menüsü ekrana geliyor. Burada karakterimize bir geçmiş seçmeliyiz. Soldier, Field Agent, Tech Specialist ve Freelancer gibi seçenelerin yanında, kendiniz şekillendirebileceğiniz Recruit ve Veteran da mevcut.

Tercihinizi yaptıktan sonra ise, Skills seçenekleri önünüze geliyor. Stealth, Pistols, Submachine Guns, Shotguns, Assault Rifles, Sabotage, Technical Aptitude, Toughness, Martial Arts gibi özelliklerden, puanlarınız elverdiği ölçüde geliştirme yapabiliyorsunuz. Devamı ise, yetenek puanları kazandığınızda düzenlenebiliyor.

{pagebreak::Serüven Başlıyor}

Serüven Başlıyor

Seçiminizi yaptıktan sonra klasik bir giriş videosuyla yapım start alıyor ve Alpha Protocol o noktada başlıyor. Özel bir tesiste karakterimiz uyanıyor. Kilitli tutulduğumuz odadan kolayca çıkıyoruz. Tabii bunun için dövüş yeteneklerimizi kullanıyoruz. Eli silahlı adamları da birbir avladıktan sonra, Alpha Protocol’e kabul edildiğimiz açıklanıyor. Ardından da ajancılığa sıfırdan başlıyorsunuz. Fikir kulağa hoş gelse de, maalesef uygulamada bazı soru işaretleri var.

Yapımda diyalog sistemi mevcut. Yani bir karakter ile konuşurken, vereceğiniz yanıtlara kendiniz karar veriyorsunuz. Ancak bu seçimi yapmak için fazla vaktiniz yok. Zira kısa bir süre sonra standart durumda hangi seçenek aktif ise o söyleniyor ve konuşma devam ediyor. Bu yüzden çok dikkatli olmalısınız. Ayrıca yapımda cevaplarınızı, karşı taraf sözünü tamamlamadan da söylemeniz belirtmeniz konusu. Bu sayede, gerçekçi bir diyalog anı yakalanıyor.

{pagebreak::Her Görevden Önce Alınacak }

Her Görevden Önce Alınacak

Yapımda görevlerden önce mühimmatlarınızı belirliyorsunuz. Özellikle silah çeşitliliği bakımından Alpha Protocol çoğu oyuncuyu tatmin edecektir. Hatta bunlara ek olarak geliştirmelerin de mevcut olduğunu belirtmek gerek. Bu sayede epey silah alternatifine sahip oluyorsunuz.

Oyunda sıklıkla şifre kırma gibi mini oyunlar yer alıyor. Maalesef bunları aşamazsanız, devam da edemiyorsunuz. Dolayısıyla bu küçük uğraşılardan iyi sonuç almanız gerekiyor. Ancak birkaç defadan sonra bu tür mini oyunlar can sıkıcı bir hale gelebiliyor.

{pagebreak::Kamera Hataları}

Kamera Hataları

Geliştirdiğiniz özelliklere rağmen oynanış kendini tekrar etmekten geri kalmıyor. Aslında genel toplamda yapacaklarınız aşağı yukarı aynı. Sizi cezbedecek şey ise, finale giden yolda karşınıza çıkanlar. Ancak yapımın teknik problemleri, bu süreci de kusurlu ve olması gerekenden daha zayıf bir hale getiriyor. Örneğin kameranın anlık kilitlenmeleri ve genç yanıt vermeleri gibi problemler, yönünüzü tamamen şaşırmanıza yol açıyor.

Bu can sıkıcı hatanın yanında, teknik yönlerden de başarısız görünüyor Alpha Protocol. Görsel olarak günümüz grafik seviyesinin çok altında bir oyun. Yakın zamanın en popüler RPG’lerinden Mass Effect 2 gibi örneklerin yanında, Alpha Protocol maalesef ilkel gözüküyor. Unreal Engine 3 ile geliştirilmesine karşın, bu grafik motorunun bile tüm gücünü kullandığından şüphe duymamak elde değil.

{pagebreak::Görev Sonu}

Görev Sonu

Sesler ve müzikler açısından da yapım, bekleneni vermekten uzak kalıyor. Zira ne kulağa hoş gelen ve atmosferi tamamlayacı bir müzik duyuyorsunuz, ne de etkileyici bir ses efekti. Ortada sadece ana karakterimizi ses veren aktörün başarılı seslendirmesi var.

Genel olarak bakıldığında sıkı RPG oyuncularının denemesinde yarar var, fakat iyi bir sisteminiz olmalı. Zira ortalama makinelerde, basit grafiklerine rağmen takıla takıla çalışıyor Alpha Protocol. Eğer çok sağlam bir RPG hastası değilseniz, yapımı oynamasanız da pek bir şey kaybetmezsiniz.

:: Alpha Protocol oyunu hakkında ne düşünüyorsunuz?