Skype’ın Türkiye, İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Polonya ve Rusya olmak üzere 8 Avrupa ülkesinde yürüttüğü bağımsız araştırma, Redshift Research tarafından Kasım 2009’da toplam 1.200 Küçük ve Orta Boy işletmeyle yapıldı.
Katılımcıların yarıya yakını (yüzde 49), iş seyahatlerinin yerine hangi alternatif iletişim araçlarını kullandıkları sorulduğunda, birinci tercih olarak ‘Skype‘ kullandığını belirtti. Anlık ileti gönderme (yüzde 47), telekonferans (yüzde 40) ve videokonferans (yüzde 32) en çok tercih edilen diğer iletişim araçları oldu.
Video tabanlı iletişim, iş seyahatlerinden vazgeçilmesiyle en çok tercih edilen iletişim aracı olma özelliğini elinde bulunduruyor. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 54’ü iş görüşmelerinde daha fazla görüntülü arama kullanmayı planladığını söylerken, yüzde 48’i de iş seyahatine çıkmak yerine Skype üzerinden görüşme yapmayı tercih edeceklerini belirtti.
Türkiye sosyal ağlarda, Rusya video tabanlı iletişimde ilk sırada
‘En etkili diğer iletişim araçları‘ sorusunu katılımcıların yüzde 74’ü ‘e-mail’ olarak cevapladı. 8 Avrupa ülkesinden e-mail kullanmayı en çok tercih eden ülke yüzde 84 ile Polonya oldu. Rusya yüzde 50 oranında görüntülü arama ve yüzde 73 oranında Skype’ı tercih ederek video tabanlı iletişimde ilk sırayı aldı.
Sosyal ağların kullanım sıklığına bakıldığında ise ilk sırada yüzde 23’le Türkiye bulunuyor. Fransa ise yüzde 2 ile sosyal ağları en az kullanan ülke olarak belirlendi. Alman KOBİ’ler de gelenekçi davranarak yüzde 65 oranında sesli çağrıları tercih ediyor.
Türkiye’de KOBİ’ler arasında en sık tercih edilen iletişim araçları % 80 ile e-mail, % 52 ile anlık ileti gönderme ve %51 ile sesli arama olarak belirlendi.
Yurtdışı ile iletişime geçme sıklığı sorulduğunda, araştırmaya katılan kişilerin yüzde 24’ü hergün mutlaka yurtdışında bulunan müşterileri, ortakları ve tedarikçileri ile iletişim kurduğunu belirtiyor. Katılımcıların yüzde 40’ı haftada en az 1 kere yurtdışıyla bağlantı kuruyor.
Araştırmada yer alanların yüzde 45’i ortalama 2-3 farklı ülke ile görüşürken yüzde 26’sı 4-5 ülke ve yüzde 15’i de en az 6 farklı ülkeyle iletişim kuruyor. En az 6 ülkeyle görüşen ülkeler arasında Almanya yüzde 25 ile ilk sırayı alırken Türkiye yüzde 20 ile ikinci ve İngiltere de yüzde 16 ile üçüncü sırayı alıyor.
Türkler konuştukları kişinin resmini görmek istiyor, e-maillerde gecikmeden hoşlanmıyor
Araştırma, yurtdışı ile görüşmelerde en çok şikayet edilen noktaları da ortaya çıkardı. Şikayetlerin başında yüzde 42 ile farklı zaman dilimlerinde yer almak gelirken İspanya bu konuda en fazla şikayet eden ülke konumunda. Fransa, İtalya ve Türkiye ise telekonferans ile görüşme yönteminden en fazla sıkılan milletler olarak belirlendi.
Polonya, Türkiye ve Almanya e-maillerde gecikmeden şikayet ederken, Türkler ve İspanyollar görüştükleri kişinin fotoğrafını göremeyince hoşnutsuzluk duyuyor. Türklerin en çok mustarip olduğu noktalar; yüzde 48 ile e-maillere geç cevap verilmesi, yüzde 43 ile farklı zaman dilimlerinden kaynaklanan uyumsuzluk ve yüzde 43 ile konuştukları kişinin profil fotoğrafını görememek olarak belirlendi.
:: En sık kullandığınız iletişim araçı hangisi?