Dünyaca ünlü e-ticaret sitesi Amazon, son yıllarda dijital içerik platformlarından yapay zekaya kadar pek çok farklı alanda yatırımlarını genişletti. Aynı zamanda dünya çapında yaptığı satış oranlarını yükseltmeye devam eden şirket, Clubhouse ve Twitter Spaces gibi uygulamalara rakip olacak bir platform geliştirdiğini duyurarak yatırımcılarını heyecanlandırdı. Ancak şirkette işler uzaktan göründüğü gibi toz pembe gitmiyor.
Amazon’dan Clubhouse ve Twitter Space’e rakip uygulama!
Amazon bombayı patlattı! Bilinen radyoculuğu baştan yaratarak, dileyen herkesin DJ olarak yayın açmasına olanak sağlayacak.Amazon, Wall Street tahminlerinin altında kaldı!
Şirketin hisseleri, üçüncü çeyrek için beklenenin altında kalan sonuçlarından sonra, uzun vadeli işlemlerde yüzde 4.3‘ten fazla düşüş yaşadı. Yılın dördüncü çeyreği içinse Amazon’un 130 milyar dolar ila 140 milyar dolar arasında bir satış yapması bekleniyor. Bu sebeple yüzde 4 ila yüzde 12 arasında bir büyüme bekleniyor. Ancak FactSet tarafından ankete katılan analistler, gelirin yıldan yıla yüzde 13 artarak 142.1 milyar dolara çıkmasını bekliyorlardı.
Amazon’un yeni CEO’su Andy Jassy, şirketin işgücü kıtlığı, yükselen çalışan maliyetleri, küresel tedarik zincirindeki kısıtlamalar ve özellikle pandemi süreciyle birlikte artan nakliye maliyetleri nedeniyle yılın son çeyreğinde birkaç milyar dolarlık ekstra maliyet üstlenmeleri gerekebileceğini söyledi. En yoğun dönemlerden biri olan tatil sezonuna giriyor olmalarına rağmen, tüm zorlukların üstesinden gelebileceklerini belirtti.
Amazon, tedarik sorununu çözmek için yeni adımlar atıyor
Amazon’un CEO’su Jassy, yaptığı açıklamanın devamında “Kısa vadede bizim için pahalı olacak. Ancak müşterilerimiz ve iş ortaklarımız için yapmamız gereken doğru öncelik bu olacaktır” diyerek ilerleyen günlerde yapılacak yatırımların sinyallerini erkenden verdi.
Şirket var olan nakliye planlarına, yeni istasyonlar ve limanlar eklemeye hazırlanıyor. Ayrıca tedarik zincirini desteklemek için kamyon ve uçak filosunu da güçlendirmeye çalışıyor. Bu sayede maliyeti artacak olsa bile satışlarda ve nakliye işlemlerinde herhangi bir bahane olmadan işlerini yapabilecekler.
Ayrıca Amazon, bu yılın 4. çeyreği için faaliyet karının 0 ila 3 milyar dolar arası olacağını söyledi. Bu durumu 2020’nin son çeyreğinde Covid-19 güvenlik önlemleri gibi sebeplerden gelen 6,9 milyar dolarlık maliyetle kıyaslarsak, büyük bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!