Reklam

Amazon, yüz tanıma konusunda sert konuştu!

0
Reklam
asdasdas

Amazon yüz tanıma sisteminin akıllı görüntü ve video analizi konusundaki yaptıkları, birçok kullanıcıyı şaşırtmaya devam ediyor. Doğru bir şekilde yüz analizi yapmak adına çok yüksek bir teknoloji altyapısı kullanan Amerikalı e-ticaret şirketi, yüz tanıma sistemlerinin doğru kullanılmaması konusunda kendilerini sorumlu hissetmediklerini açıkladı. Firma, ayrıca, yapay zekâ konusunda da birlik ve beraberlik için bir çağrıda bulundu.

Türk KOBİ’ler Amazon ile Avrupa’ya açılıyor

Amazon yüz tanıma teknolojisi konusunda kendini sorumlu hissetmiyor!

Amazon’un teknoloji inovasyonu departmanında baş editör ve başkan yardımcısı olarak çalışan Werner Vogels, yüz tanıma etiği hakkında çok net konuştu. İlk olarak Amazon’u nasıl gördüğünü açıklayan Vogels, daha sonra şirketin kurucusu hakkında şu sözleri sarf etti: “Amazon’u perakende satış yapan bir teknoloji şirketi olarak görüyorum. Jeff Bezos (ilgili firmanın kurucusu) bu işe başladığında, bir kitabevi mantığı ile çalışmayı düşünmüyordu. O, internetten gerçekten etkilendi.”

Amazon; Las Vegas’ta gerçekleştirilen Mars 2019 etkinliğinde yaptığı sunumlar sayesinde başarılı olursa, görünen o ki, halk ile olan ilişkisini değiştirmek şartıyla durumu yeniden gözden geçirecek. Makine öğrenimi, robotik ve uzay mevzularında yetkin ve etkin bir marka olmak isteyen Amerikalı şirket, kendisini başarıya odaklamış bir durumda. Peki, bu oluşumda yer alan üst düzey yöneticiler kendilerini nasıl konumluyorlar?

Reklam

amazon yüz tanıma

Bilindiği üzere birçok iş insanı tarafından inanılmaz ve sofistike olarak adlandırılan Amazon’un sistemleri, artık sadece iyi fırsatlar (hızlı teslimat süreleri veya ucuz olan web barındırma hizmetleri) için kullanılmıyor. Firmanın veri tabanı, şu an için polis kuvvetlerinin en önemli araçlarından bir tanesi. Yakında, orduların da bu bilgi depolarını kullanmaları bekleniyor.

Şartlar bu durumdayken, e-ticaret sitesi kendisini “her şeyin arkasındaki beyin” olarak konumlandırıyor. Yeni Amazon, insanların algılarında ve marka gücü eksenli konularda günümüzdeki Amazon’u ilginç ya da hoş bir hale getirebilir. Bu durumu daha ilginç bir hale getiren bir diğer faktör ise yöneticilerin yüz tanıma teknolojilerinin potansiyel tehlikeleri hakkında herhangi bir sorumluluk hissetmemeleri.

“Eğer herkes makine kullanımını öğrenirse bu iş her yere yayılacak!”

Basınla iletişim konusunda isteksiz bir ekip olarak bilinen perakende satış uzmanları, bu sefer, akşam yemeklerini ve şirketin tutkusu hakkında yapılan röportajları çoşkuyla karşıladılar. Zira Mars 2019 etkinliğindeki konuşmacılardan ikisi olan Jeff Bezos ve Werner Vogels, oldukça keyifliydi. Amazon’un kurucusuna göre Vogels, şirketin gerçek vizyonerlerinden birisi. Bunun sebebi, tecrübeli editörün Amazon Web Servisleri konusunda son derece çalışkan olması.

AWS Summit New York 2016 – Teknoloji baş editörü

Buradan hareketle Vogels, markaya ait olan internet sağlayıcılarının altyapısını oluşturan bilişim teknolojileri (BT) mimarisinin bir numaralı kişisi olarak biliniyor. Kendisi, ayrıca, BT alanı şefi Andy Jassy’i binlerce kurumu Amazon’un servislerini kullanma hususunda ikna etmesi adına motive etti ve ona yardımcı oldu. Bu çalışmalar, mevyesini verdi ve AWS (Amazon Web Service) şu an şirket kârının çoğunluğunu oluşturuyor. Böylesine bir başarı, AirBnB ve Netflix gibi büyük holdinglerin arkalarını buraya yaslamalarıyla birlikte daha da palazlandı.

Apple, Amazon karşısında daha fazla dayanamadı

E-ticaret platformunun seçkin bir ismi olan Werner Vogels, makine öğrenimi ile çok yakından ilgileniyor. Bu altyapıyı kullanmaktan gurur duyduğunu söyleyen Amerikalı editör, günümüzü şöyle tanımlıyor: Kendileri için yeni algoritmalar oluşturmanız gereken belli bir sorun kümesiyle uğraşıyoruz. Şirketler, Amazon’u kullanmalılar. Eğer herkes makine kullanımını öğrenirse, bu iş her yere yayılacak. Biz, şirketlere üretemedikleri teknolojilere ulaşmaları için bir fırsat tanıyoruz.”

Jeff Bezos – Amazon’un İcra Kurulu Başkanı

“Yüz tanıma teknolojisini kötüye kullanmak bizim fikrimiz değil”

Sivil haklar hareketi grupları, Amazon’a çok tepkili. Zira bu teknolojiyi “belki de şimdiye kadar geliştirilen en tehlikeli gözetim teknolojisi” olarak adlandıran grup, yüz tanıma projesine karşı çıkıyor. Tepkili topluluklar, Amazon’un bu teknolojiyi devlet kurumlarına ve özellikle de polis kuvvetlerine satmasını istemiyor.

Bu olayın üstüne bir konuşma yapan Vogels, şunları dile getirdi: “Rekognition” teknolojisinin doğru veya etik bir şekilde kullanıldığından emin olmak, Amazon’un sorumlulukları arasında değil. Ben de böyle bir sorumluluk duymuyorum. Zira bunu o şekilde kullanmak benim kararım değil. Bu teknoloji, birçok yerde iyi işler için kullanılıyor. Hangi şartlar altında hangi teknolojinin uygulanabilir olduğuna karar vermek toplumların seçimidir. Bu bir toplumsal söylem ve toplumsal bir karar. Örnek vermem gerekirse bebekler için hayati derecede önemli olan kuvözün kullanımında çelik kullanılıyor öyle değil mi? Bu işe bir de diğer yönden bakalım. Bebekler için kullanılan çelik, aynı zamanda silah yapımında da kullanılıyor. Bu durum bizi ilgilendirmez ve bununla ilgili herhangi bir vicdan azabı da duymuyoruz. Amazon’un yüz tanıma teknolojisi ile ilgili takındığım tavır çok açıktır.

 

 

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version