Yıllar önce başlayan Intel – AMD rekabeti, tüm hızıyla devam ediyor. Performans krallığı bir dönem AMD’nin elindeyken, bir dönem de Intel tahta geçti. AMD’nin daha çok fiyat / performans işlemcilerine yöneldiği günümüzde ise giriş, orta ve orta-üst seviyede Intel ile çekişme sürüyor. AMD’nin son kozu olan Bulldozer mimarisine ait yeni işlemcilerden FX-8100, test merkezimizin konuğu oluyor. Bakalım AMD bize ne gibi özellikler ve nasıl bir performans vaat ediyor…
{pagebreak::2}
AMD’nin çiçeği burnunda işlemci ailesi Bulldozer, 8 MB L2 önbelleği içeriyor. Bu miktar, her iki çekirdek için 2 MB anlamına geldiğini belirtelim. L2 önbelleğinin yanısıra, yine her iki çekirdek için 2’şer MB de L3 önbelleği yer alıyor. Tabi buradan anlaşılabileceği gibi, işlemcimizin toplamda 8 çekirdeği bulunuyor. 8 çekirdek, desteği olan uygulamalarda ciddi anlamda bir performans sağlayabilir. Zira son dönemde çıkan yazılımların bir çoğu, çok sayıda çekirdeği destekler durumda. Fakat tek veya az sayıda çekirdek kullanan yazılımlarda AMD normal şartlarda biraz geri kalıyor. AMD de durumun farkında olacak ki, bir hayli eğlenceli bir çözümleri bulunuyor.
AMD’nin çekirdek desteği düşük seviyede olan yazılımlara hazırladığı çözüm, normalde tüm çekirdeklere uygulanan Turbo modunun biraz daha farklı sürümü gibi çalışıyor. Eğer uygulamalarda az miktarda çekirdeğe ihtiyaç duyuyorsa, işlemcinin 4 çekirdeği komple iptal ediliyor. Tabi bunun beraberinde “Kalan sağlar bizimdir!” diye sahiplenilen 4 çekirdek, Turbo modundan daha yüksek saat hızına çıkarak sayı azlığına rağmen daha çok iş yapabiliyorlar.
{pagebreak::3}
İlk göze çarpan FX-81xx işlemcilerden 8100, en düşük saat hızını vaat eden model oluyor. 2.8 GHz saat hızına sahip olan işlemci, Turbo moduna geçince 3.1 GHz’i görüyor. Biraz önce Max Turbo olarak tanıdığımız sistemde ise FX-8100, 3.7 GHz saat hızına ulaşabiliyor. Diğer modeller FX-8120 ve FX-8150 ise hem normal modda, hem Turbo modunda, hem de Max Turbo modunda daha fazla saat hızı vaat ediyorlar.
Gelelim işlemcinin testlerine… Testlerimizi, MSI’ın üst seviye anakartı olan 990FXA-GD80, AMD FX-8100’ün testlerinde bize eşlik eden başlıca bileşen oldu. Everest’ten PCMark’a, Cinebench’ten 3DMark’a, işlemciyi zorladığımız tüm testleri, aşağıdaki test sisteminde gerçekleştirdik.
Anakart: MSI 990FXA-GD80 (İncelemesi çok yakında…)
Ram: 2 x 2 GB Team Xtreem DDR3
Güç Kaynağı: Cooler Master 1000 watt
Ekran Kartı: AMD Radeon HD5770
Sabit Disk: Seagate Barracuda 1.5 TB
{pagebreak::4}
{GRAPH::1277}
{GRAPH::1278}
{pagebreak::5}
{GRAPH::1280}
{GRAPH::1281}
{GRAPH::1282}
{pagebreak::6}
{GRAPH::1283}
{GRAPH::1284}
{GRAPH::1286}
{pagebreak::7}
{GRAPH::1288}
{GRAPH::1290}
{pagebreak::8}
{GRAPH::1290}
{GRAPH::1291}
{pagebreak::9}
{GRAPH::1293}
{GRAPH::1295}
{GRAPH::1296}
{pagebreak::10}
{GRAPH::1297}
{GRAPH::1298}
{pagebreak::11}
Toparlamak gerekirse…
AMD, son dönemde uyguladığı politikayı devam ettirerek ortaya fiyat / performans oranı yüksek bir işlemci çıkarmış. Ürünün fiyatının Amerika’da 200 doların altında olması bekleniyor. Phenom II serisine son veren Bulldozer’ler, çok yüksek performan vaat etmiyor olsalar da, yine orta seviyede ilgi çekebilecek özelliklere ve performansa sahipler. FX-8100, orta seviye bilgisayar toplamayı düşünen kullanıcılara yeni bir alternatif olarak düşünülebilir.
Bilgi için: AMD
Telefon: 0216 688 52 83
:: AMD’nin yeni Bulldozer’leri hakkında ne düşünüyorsunuz? Uygun fiyata 8 çekirdek ilginizi çekiyor mu?
Aynı anakart ile yabancı sitelerde yapılan incelemeler daha farklı,ayrıca daha yüksek bir ekran kartı yokmuydu?Şu an giriş seviyesi sayılacak bir ekran kartı ne kadar uygun düştü?ne kadar sağlıklı sonuçlar verir,tartışılır.
yinede inceleme için teşekkürler.
Testlerde düşük gibi sanki ?
Beklenenden düşük. Olmadı amd.
Arkadaşlar testler konusunda söylemek istediğim birşey var. Kimse töhmet altında kalmasın fakat, bu test yazılımları konusunda AMD nin rakibi olan dünya devi firmanın, test yazılımını üreten firmaları ayarladığını ve kendisine özel bir şekilde yaptırdığını duydum. Güvenilir ve piyasada tanınan bir isim bunu söyledi, kendisi de AMD nin rakibi olan firmadan, birinci ağızdan duymuş.
AMD nin rakibi olan firma her daim testlerden başarı ile geçecek yani. Ben özellikle oyun performansını gördükten sonra AMD diyorum.
Ruşen Bey, AMD FX-8100’den kastınız nedir? FX-8150 mi, FX-8120 mi? zira FX-8100 diye bir işlemci yok!<
tmm
fx-8100 var rstbora kardeş
Buradan bakabilirsin:
http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldo…20FX-8100.html
sanırım bir sonraki sürümlerlerle piyasaya çıkacak.
testler okadar da kötü olmamasına rağmen b eklentileri karşılamadı
daha çok çalış amd…
amd 965 vardi bende. renderde kullaniyorum. cinebench x cpu 11000 puani var. fx8100 un ise 16000 puani var. yani 0 hizli bu islemci. yine de iyi is cikarmislar. ama intelin 2600 u 18 bin puanda @ performansli. o kadar bekledim. artik beni bir intel almaktan kimse ali koyamaz. keske intelle ayni performansi yakalayan, ayni fiyatli islemcileri olsaydi da su an bir i7 2600 almasaydim.
fx-4100’ü gözüme kestirmiştim. Biraz daha beklemek gerekir heralde.
benim anlamadığım olay herkesin dilinde ”5 senelik beklenti boşa çıktı” sözü geçiyor 5 sene önceye gidelim AMD nin Bulldozer mimarisini gündemine aldığı zaman AMD o zamanlar işlemci üreticisiydi ve durumu iyi idi 2006 daki 5.6 milyar dolara ATi’nin alınmasından sonra zaten maddi anlamda zorlanan firma iki şirketin satın alınmasına takiben 16 çeyrek hep zarar açıkladı soruyorum arkadaşlar
Hep zarar açıklayan bir şirket arge çalışmasını ne kadar verimli yapabilr.
Gpu ve Chipset diye 2 kol daha açılmışken kaynaklarını nereye verecekti
Gpu ve Chipset kısmını HD 4000 ve 780G serisi yongalarla 2008 de sağlamlaştırdı.
bu kadar zorda olan firmanın Bulldozer e ortaya attığı zamandan daha geç başlaması olası gözükmüyormuş. Phenom I ve Phenom II geliştirmelerini saymadım bile bana göre bu mimari 2008 den snra geliştirilmeye başlanmış özellkle GPU ya yatırım yapılınca hep ikinci planda kalmış bişi.
kısacası işin özü işlemci tarafında Intelle ekran kartı tarafında Nvdia ile kapışan bi AMD var ayrıca Nvidia nın elinden Chipset portföyünü aldı şuan zaten adam akıllı chipset olarak iki üretici var via sis gibi üreticiler çekildi devlerin arasında.
farklı ürün guruplarının arasında 2 tane büyük rakibi mevcut bence başarısızlık olarak görmemek gerek hem yazılımlar modül mantığınada tam anlamıyla uyumlu değil zaten globalfoundaries fabrikalarında 32 nm üretim sıkıntısı olduğu biliniyor verimlilik noktası daha oturmadı bile AMD nin nm rik değişimi hep sancılı olur ama taşlar yerine oturduğu zamanda sağlam kaya gibi olur 65 ten 45 e geçtiğinde de böyle idi durum.
Kısacası not vermek için ben çok erken görüyorum….
Beyler ciddi bir dh müdavimi olarak size elimden geldiğince açıklamak istiyorum.bir neden ark ın dediği gibi test yazılımlarının intele optimize edilmiş olması.esas nedenlerse şöyle.1.amd işlemciyi habire geciktirdi.daha hızlı olması için uzun süredir işlemcilerinin üretiminin bir kısmında el değil otomatik cihazlar kullanıyor.bu yüzden maliyet,zar büyüklüğü %20 artıyor,ama üretim de %20 hızlanıyor,işlemci ise %20 yavaşlıyor(bunu eski amd mühendisi sölüyor).örnek olarak bellek kontrolcüsü vb diğer bileşenler için tam 800milyon transistör ayrılmış hatalı olarak.karşılaştırma olarak; phenom 2 x4 te 758m, x6 da ise 938m civarı transistor var.normalde 100-150m arası olması gerekiyor.2.amd modül sistemine geçti.her modül 2 çekirdekten oluşuyor.ama günümüz yazılımları ve işletim sistemi çekirdek bazlı çalışır.yani yazılımlar komutu gönderiyor ama nereye gittiği belli değil.dolayısıyla yazılımların ve win7 nin modül sistemi için güncelleme yapması gerek.esas nedenler bunlar.ama amd büyük ihtimal 1. nedenden kurtulmak için üretimi tsmc firmasına vermeyi düşünüyor.ama orada 32nm değıl 28 nm var.belki de yeni revizyonlar böyle ûretilir,süper olur.ama bu kadar kötü nedenlere rağmen modül tasarımı sayesinde çok da kötü olmadı.hatta pek çok overclok rekoru kırıldı.sırf bu yüzden intel bile ılerde bu tasarımı kullanabilir,böyle olursa yazılım desteği çabuk sağlanır.bir testte çekirdekleri kapatılan buldozer jet olmuş,çok hızlanmış.yani amd yazılım çağının ilerisinde gitmesinin sıkıntılarını yaşıyor.bir de şunu diyeyim,işlemciler oyun gibi uygulamalarda hala çok iyi,ve fiyatları da intele göre çok uygun.tavsiyem perf isteyen buldozer fx x8,x6 alsın.ortahalli veya ofis pc isteyen fusion liano cpu alsın.artı buldozer sayesinde phenom fiyatları düşük pek çok yerde.bi de amd indirim yaptımı phenomlar kapış kapış gider.
Beyler ciddi bir dh müdavimi olarak size elimden geldiğince açıklamak istiyorum.bir neden ark ın dediği gibi test yazılımlarının intele optimize edilmiş olması.esas nedenlerse şöyle.1.amd işlemciyi habire geciktirdi.daha hızlı olması için uzun süredir işlemcilerinin üretiminin bir kısmında el değil otomatik cihazlar kullanıyor.bu yüzden maliyet,zar büyüklüğü %20 artıyor,ama üretim de %20 hızlanıyor,işlemci ise %20 yavaşlıyor(bunu eski amd mühendisi sölüyor).örnek olarak bellek kontrolcüsü vb diğer bileşenler için tam 800milyon transistör ayrılmış hatalı olarak.karşılaştırma olarak; phenom 2 x4 te 758m, x6 da ise 938m civarı transistor var.normalde 100-150m arası olması gerekiyor.2.amd modül sistemine geçti.her modül 2 çekirdekten oluşuyor.ama günümüz yazılımları ve işletim sistemi çekirdek bazlı çalışır.yani yazılımlar komutu gönderiyor ama nereye gittiği belli değil.dolayısıyla yazılımların ve win7 nin modül sistemi için güncelleme yapması gerek.esas nedenler bunlar.ama amd büyük ihtimal 1. nedenden kurtulmak için üretimi tsmc firmasına vermeyi düşünüyor.ama orada 32nm değıl 28 nm var.belki de yeni revizyonlar böyle ûretilir,süper olur.ama bu kadar kötü nedenlere rağmen modül tasarımı sayesinde çok da kötü olmadı.hatta pek çok overclok rekoru kırıldı.sırf bu yüzden intel bile ılerde bu tasarımı kullanabilir,böyle olursa yazılım desteği çabuk sağlanır.bir testte çekirdekleri kapatılan buldozer jet olmuş,çok hızlanmış.yani amd yazılım çağının ilerisinde gitmesinin sıkıntılarını yaşıyor.bir de şunu diyeyim,işlemciler oyun gibi uygulamalarda hala çok iyi,ve fiyatları da intele göre çok uygun.tavsiyem perf isteyen buldozer fx x8,x6 alsın.ortahalli veya ofis pc isteyen fusion liano cpu alsın.artı buldozer sayesinde phenom fiyatları düşük pek çok yerde.bi de amd indirim yaptımı phenomlar kapış kapış gider.
———- Post added at 03:04 ———- Previous post was at 02:59 ———-
Ben yatcam.telefondan bu kadar yazıyı zor yazdım.inanın sırf bilginenin diye,başkaları gibi bilgi cimrisi değilim.hem forumun gelişimine de katkıda bulunmak lazım.
hocam ben piyasa olmadığını yazdım. satışa sunulan modeller belli. hadi diyelimli yıl sonunda çıkacak bir model var (8170 gibi). piyasaya sürülen modeller belli. @engerex ‘in dediği gibi daha çıkmamış bir işlemci nasıl test edildi? mühendislik örneği mi yollandı sdn ekibine? o zaman bunu haberde belirtmeleri lazımdı.
eğer böyle bir durum varsa ben özür dilerim. sdn yi sıkça takip eden biri olarak umarım eleştirimde yanılmışımdır. Ruşen Bey’in bu konuda birşeyler söylemesi lazım.
yazdıklarını dh den bizde okuduk, hatta eski bir amd mühendisi de aynılarını açıklamıştı. oradan copy-paste yapabilirdin,
ancak, biz yeni modül tasarımı nedeniyle mevcut yazılımlarla yerlerde sürünen bir işlemciye neden tonla para sayalım.
ileride yazılımların güncellenmesini beklersek, ivy bridge ler gelip piyasayı alt üst ettiklerinde biz 2600K karşısındaki x6 lar durumuna düşmeyecekmiyiz.
ama yinede ben amd ciyim 990FX e tonla para saydım ve yeni buldozerleri bekliyorum ancak sdn gibi bağımsız firmalardan daha fazla testler gerekiyor. 8100 performansı beni ikna etti video render işi ile uğraşmadığım ve 3D mark oynamadığım için
rstboranın dediklerine de katılıyorum, eleştirmek için söylemedim, bende sdn yi tebrik ederim mühendislik numunesini iyi bulup test etmişler, başka bir sitede test görmedim ve 8100 bile oyun oynayan benim gibileri için fazlaca yeterli hatta 4100 bile yeterli….
dalgacı amd senigidi seni: pisletmiş ortalığı yine 😀
Haberi kaynak gösterip burada paylaşırsan sevinirim. Verdiğin bilgilerde istemeden yanıltıcı şeyler yazmışsın.
amd sonuçta oyunlarda yüksek performans sunan bir işlemci. diğer test kriterlerini pek kayda değer bulmuyorum: pc mark falan… ancak video çevirme olsun yazma okuma hızları olsun; bunlar önemli bence.
yav bu testi yapmak için amd fx boldozeri nerden bulduysanız bizede söleyin bizda alalım test yapalım 😀 piyasada yok yavhu! pc toplsyscsğım biişlemci yüzünden toplayamıyoz 🙁
Yaa arkadaşlar!Bu yeni işlemciler hakkında çok şey yazıldı,söylendi.Yazılanlara çoğunlukla katılıyorum.Inteli öven arkadaşlar da var ama adamlar 1050$ KDV ye i7 işlemci satıyorlar.Performans olarak ta paranın hakkını vereceğini sanmıyorum.Intel hep tok satıcı olmuştur.2000TL ye bir işlemciye para vereceğime AMD sistem toplarım,makinem uçar ve her türlü oyunu en yüksek detaylarla uzun süre oynarım.AMD ekran kartları da daha ucuz ve performanslı.Daha düne kadar çift çekirdekli AMD işlemcimle, 2GB DDR2 ram ile (HD4850 ekran kartıyla) Full HD oyunları yüksek detaylarla oynuyordum.Şimdi ise sadece ekran kartımı HD6850 ile değiştirdim.Tabii bazı oyunlarda hafif kasma olsa da örneğin Elder Scroll Skyrim 5 ile Battlefield 3 ü ultra detaylar ile Full HD de gayet akıcı şekilde oynayabiliyorum.Birde yeni şlemci yüksek DDR3 ram ve iyi bir anakartım olsa makinem şahlanacak.Önemli olan aynı segmentteki ürünleri karşılaştırıp fiyat/performans açısından en iyi olanı seçmek.Bunun içinde daha çok erken olduğunu,revize edildikten sonra FX serisi işlemcilerin hem performans açısından iyileştirileceğini hem de fiyatının düşeceğini ve oyun severleri tatmin edeceğini düşünüyorum.Bir de arkadaşın dediği gibi benchmark siteleri maalesef yanlı ve Intel nerdeyse bütün dünyayı ele geçirmiş durumda çünkü maddi gücünü kullanıyor.Bazı dergiler bile yanlı davranıp sürekli Intel haberi yapıyorlar AMD platformundaki gelişmelerden,yeni ürünlerden ise hiç haber verilmiyor.Demek ki bazıları Intelden para yiyor.
Neyse bana göre asıl sorun işlemcinin 12 Ekimde satışa çıkmasına ve nerdeyse aradan 1.5 ay geçmesine rağmen hala Türkiye de FX işlemcinin bulunmamasıdır Hiçbir yerde yok ve fiyatı bile ülkemizde kesin olarak belli değil.Acaba üretim hızı mı düşük?Yoksa bizim distribütörler mi ağırdan alıyorlar anlamış değilim?Sonuç olarak bilgisayarcımdaki elemanların ve bazılarının tespitine göre AMD işlemcileri oyun için fiyatına göre daha performanslı imiş ama diğer işler içinse Inteli öneriyorlar..
buralarda hep deniyor ki amd paralel işlemlerde intelin gerisinde kalıyor sanal çekidek yüzünden peki o sanal çekirdeklerin 4 ü geçtiğinde hata yüzdelerinin 20 yi bulduğundan kimse bahsediyor mu? hayır. abiler bakın inteller her zman işi hızlı yaptığını iddia ediyor ama nedense ben intel p4 olsun çift çekirdek olsun ya da sanal çekirdek olsun bir videoda küçültüp fps oranlarını kurcaladım mı bir de kalite oranı falan onları da oynadımmı nedense video kesik kesik ses veriyor neden? çünkü hata yapıyo video karelerini birleştiremiyor. ama amd 3000 işlemci ile (bilmeyenlere söyleyeyim 2001 yapımıdır 2.01 hz işlemcisi 800 mhz bus hızı vardır ddr 400 ile neler yaptığına şaşarsınız) bunları yaptığımda nedense en ufak takılma yok ya da oyun meselesine gelirsek dark messiah and might and magic oyunu var 2006 yapımı nedense i3 ler 4 sanal çekirdek açıkken oyunu oynamıyor açamıyor. ekran kartı hatası değil oyun başlangıç ekranınıa gelmiyor. oyunu oynamak isse hak getire insan kafayı yiyecek gibi oluyor. oyunu oynayanlar bilir o oyun source fizik motoru ile yapıldı bir sürü efekti vardır mesela yürürken etrafın aşağı yukarı inip kalkması kibu sizin gerçekten yürüdüğünüzü hissettiriyor. ama bu olay manyak işlemci gücü istiyor. zten oyunu açmakta zorlanan-ki 15 dakikaya yakın oyunu açsın diye bekledim amd nin 5 dakika da geçtiği yerde çünkü ilk açılış sistemi tanıması için ama gene de çok bekledi.- i3 o yürüyüş efektinde kendinden geçti. sonra arkadaşa masaüstü topladık onun içine athlon ıı x4 640 ve 4850 ekran katı ile corsair 4 gb ddr3 1600 ram yerleştirdik. inanır mısınız bilmem ama her çekirdeğe bir oyun atıp her birini aşağı alsak birinden sıkılsak öbürüne bir saniyede geçebileceğimiz manyak bir işleci imiş hem de 2 mb bellekle. normalde bu işi yapabilen bir işlemcinin benchlerde i5 i katlayıp i3 e yüklemesi beklenir ama nedense böyle olmadı o zaman aklıma iki seçenek geldi bir: tek exe üzerinden paralel işleme uygun programlar ki bu intelin işine yarıyor. ama hiçbir program tek exe üzerinden paralel işlem yapmıyor bench testleri harcinde ki bu yüzden normal kullanımda intel nal toplar ama bench testlerinde işi götürür. iki intel gerçekten de sahtekarlık yapsın iye bu firmalara para veriyor.
arkadaşlar intel para vermiyorsa bile tek exe üzerinden çalıştığı için benchlerde haliyle yüksek puan alır. ama siz diyelim bir photoshop ve ya başka bir program çalıştırırsanız mesela ulead video stüdyo o zaman amd almadığınıza pişman olursunuz. çünkü ulead aynı zamanda flash playerden destek alır en basitinden format factory programı bile çalıştığı zaman altta başka bir codec exesi çalıştırıyorki gene amd kazanır. hele oyunlar tek exeüzerinden hayatta çalışamaz çünkü gereken codecler farklı exe üzerinden sağlanır. hele emülator ile çalılşan oyunlar mesela dark messiah ya da pes intelde muhakkak taılma yaşar. ki zaten i7 ler ilk çıktığı zaman nasıl da millet bağırıyodu flash player açıkken bilgisyar ısınıyo diye aslında bunun nedeni dediği olay 2. yüksek işlem isteyen exe de intel kafayı yer. ama ikinci nesilde bunu biraz engellemişler ama merak etmeyin yüksek oyunlarda düşme yaşar illaki
amd testlerden hep düşük puan almıştır ama merak etmeyin her programı açar ve sorunsuz çalıştırır. ve şu ısınma muhabeti hiç başlamasın lütfen bir kaç yıl öncesine kadar ben masaüstünde amd dizüstünde intel derdim çünkü dizüstünde çok performans aramam o kadar geri değilim. ama masaüstünde amd den şaşmam bir fan fazla atarım süper olur işlemcim. inteline güvenen gelsin bakalım her çekirdeğine ayrı bir program atalım bakalım nasıl çalışacak?
eski bir habere yeni bir yorum… 3 seneden beri amd phenom 2 X4 955BE işlemci 4GB ram 1TB HDD, 4890 ekran kartı ile en son çıkan oyunlar ki Skyrim dahil, 1920*1080 ekran çözünürlüğünde tüm ayarlar en sonda kasılma olmadan, dikkat kare atlama filan zaten yok ta en yoğun sahnelerde dahi kasma olmadan çok rahat oynuyorum. 4GB’lık bir DVD filmini 15dk’da oluşturabiliyorum… intel i7 makine alsam farkı ne olur. hadi oldu diyelim aradaki fiyata değer mi merak ediyorum. işlemci ısınıyor diyenlere ise gerek Athlon X2 3800 gerek Phenom II X4 955’te bir gün bile ısınma sıkıntım olmadı. Bu arada 5 senelik AMD Phenom II X2 4400 işlemci ve HD 6870 ekran kartı ile 1680*1050 çözünürlükte kasmadan SKyrim oynayabiliyorsunuz bilginize.
Sen şalvarlar, parti giyim takım elbise, Bollywood koleksiyonu, pamuk Kurtis, Anarrkali takım elbise, Bollywood sari ve diğer birçok ürün bizim geniş ve çeşitli koleksiyonundan satın alabilirsiniz …..
Daha Bütçeniz For You Bazı var …
Plz ziyaret edin: –
Sen şalvarlar, parti giyim takım elbise, Bollywood koleksiyonu, pamuk Kurtis, Anarrkali takım elbise, Bollywood sari ve diğer birçok ürün bizim geniş ve çeşitli koleksiyonundan satın alabilirsiniz …..
Daha Bütçeniz For You Bazı var …
Plz ziyaret edin: –