Geçtiğimiz haftalarda dünyanın en değerli şirketi haline gelen NVIDIA, yıllar önce AMD tarafından satın alınmak istemişti. Yapay zeka çipleriyle dünya çapında büyük işlere imza atan donanım devi, rakip firmayla görüşmeler gerçekleştirdi. Peki AMD, NVIDIA’yı satın almaktan neden vazgeçti?

Eski çalışanların açıklamasına göre AMD, grafik yongası üreticisi ATI’yi satın almadan önce 2006 yılında NVIDIA ile görüşmelere başladı. Bu kapsamda şirket, grafik işleme pazarında yer edinmek istiyordu. NVIDIA’nın GeForce ürünleriyle birlikte pazar lideri olabileceğini düşündü.

Ancak donanım devinin kurucusu ve CEO’su Jensen Huang, şirketi birleşik olarak yönetmek istedi. Yani AMD, NVIDIA’yı satın almasına rağmen idari yönetimde ayrılıklar olacaktı. Bu baskı ise AMD’nin anlaşmalardan çekilmesine yol açtı.

Honor Magic V3 canlı kanlı karşımızda! İşte tasarımı ve özellikleri

Honor Magic V3 canlı kanlı karşımızda! İşte tasarımı ve özellikleri

Honor'un yeni katlanabilir telefonu Honor Magic V3, lansman öncesi canlı görselleri ile karşımıza çıktı. İşte Honor Magic V3'ün son hali...

Anlaşmanın olumsuz sonuçlanması üzerine AMD, birkaç ay sonra ATI’yi 5,4 milyar dolara satın aldı. Ancak entegrasyonda büyük zorluklar yaşandı ve NVIDIA’nın yeni ürünlerle birlikte grafik pazarında büyümesinin önü açıldı.

AMD kendi grafik yongalarıyla pazara giriş yapmış olsa da, rakibinin güçlü ürünleriyle rekabet etmek zorlandı. NVIDIA ayrıca çok hızlı şekilde mobil yongalara yöneldi. Microsoft, Windows 8 mobil GPU’larını Qualcomm’un yanı sıra NVIDIA’dan almayı tercih etti.

nvidia-kisisel-yapay-zeka-asistani-chatrtx

Günümüzde NVIDIA’nın hisse değeri 3,10 trilyon dolarken, AMD sadece 278 milyar dolarda kalmış durumda. Bu da yapay zeka ve mobil yongaların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.