DirectX 11 destekli ikinci nesil ekran kartlarının dev üyeleri boy göstermeye başladı. Çift grafik işlemcili yeni nesil ekran kartı modelini ilk piyasaya çıkaran isim ise AMD oldu.

AMD Radeon HD 6990 adı verilen kartta iki adet grafik işlemci bulunuyor. HD 6970‘te bulunan Cayman işlemcisinin biraz daha düşük sürümü olan bu grafik işlemcilerin standart çekirdek frekansı 830 MHz olarak ayarlanmış. Bu da HD 6970′in 880 MHz‘lik değerinden düşük.

Bu durum çift GPU‘lu kartlarda alışık olduğumuz bir şey çünkü firmalar yüksek frekanstan kaynaklanacak güç ve sıcaklık artışının önüne geçmek için daha düşük değerler kullanıyorlar.

Aslına bakılırsa AMD bu sefer biraz daha cesur davranmış. Bu cesaretin kaynağını anlatmadan önce kartın diğer teknik özelliklerine bakmaya devam edelim.

Kartta 4 GB GDDR5 bellek bulunuyor

Teknik Detaylar

Kartın en etkileyici özelliklerinden biri toplamda 4 GB GDDR5 belleğe sahip olması. 1250 MHz frekansta çalışan bu bellekler 256-bit‘lik arayüz kullanıyorlar.

Kartta toplam 3072 adet stream işlemci ve 64 adet ROP bulunuyor. 40 nm süreciyle üretilen Antilles kod adlı grafik işlemcilerde toplam 5,28 milyar adet transistor yer alıyor. Kartın harcadığı ortalama güç ise 350 Watt civarında.

HD 6990, Eyefinity 6 sistemine uyumlu olarak geliyor. Kartın üzerinde 4 adet mini DisplayPort ve 2 adet de DVI girişi bulunuyor. Böylece kart aynı anda 6 monitöre birden görüntü verebiliyor.

{pagebreak::Daha da Yüksek Hız İçin}

Daha da Yüksek Hız İçin

AMD Radeon HD 6990 sahip olduğu bu özelliklerin yanında daha fazla güç isteyenler için de bazı imkânlar sunuyor. Bunun en başta geleni ise karttaki çift BIOS özelliği.

Kartın üzerinde bulunan küçük bir düğme ile BIOS‘lar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. BIOS aylarlarından birinde standart çekirdek frekans değeri varken, ikinci BIOS‘ta ise daha yüksek bir değer kullanmış.

İlk sayfada belirttiğimiz cesaret konusu da işte tam olarak bu. Hız aşırtmalı BIOS’ta çekirdek frekansı HD 6970‘teki gibi 880 MHz‘e çıkarılıyor. Bu da elbette kartın harcadığı gücü ve sıcaklığı artırıyor.

Öyle ki, yaptığımız testlerde kartın sıcaklığının 72 dereceye kadar çıktığını gördük. Harcanan güç ise ortalama 415 Watt seviyesine geldi.

HD 6990’da iki adet BIOS arasından seçebiliyorsunuz

PowerTune

AMD yüksek güç sarfiyatı yapan kartlarda performansı dengelemek için PowerTune adını verdiği bir sistem geliştirmiş.

300 Watt ve üzeri kartlarda grafik işlemcinin soğutulması için gereken gücü belli bir seviyede sabit tutan bu sistem ile yüksek güç harcayan kartların performansı daha güvenli bir şekilde artırılabiliyor.

{pagebreak::Soğutma Sistemi}

Soğutma Sistemi

AMD bu güçlü kartı soğutmak için de yeni bir sistem sunuyor. Kartın tümü ısıyı iyi dağıtan bir yapıya sahip.

Orta kısımda tek bir fan bulunuyor. Bu fanın iki yanında bulunan grafik işlemcilerin üst kısmında buhar odası (vapor chamber) adı verilen yapılar yer alıyor. Bu kadar güçlü bir kart için soğutma performansının iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Sadece hız aşırtmalı BIOS’ta yük altında kartın biraz ısındığını gördük. Soğutma sistemi ile ilgili söylenmesi gereken bir diğer şey ise gürültü. Orta kısımda bulunan tek fanın zaman zaman çok gürültülü çalıştığını söyleyelim.

30 cm’lik boyuyla HD 6990 her kasaya sığmayabilir

Boyutlara Dikkat

Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta ise kartın boyutları. Kasada iki slotluk yer kaplayan kartın uzunluğu ise 30 cm. Bu da bu kartı almadan önce kasanızı kontrol etmeniz gerektiği anlamına geliyor, zira kart her kasaya rahatlıkla sığacak boyutlarda değil.

Ayrıca en az 650-700 Watt’lık bir güç kaynağı kullanmanızı da tavsiye ediyoruz. Kartın üzerinde iki adet 8-pin PCI-E güç bağlantısı bulunuyor.

AMD Radeon HD 6990‘ı yakından tanıdıktan sonra, şimdi de kartın gösterdiği performansa bakalım:

{pagebreak::Test Sistemi}

Test Sistemi


Anakart: Gigabyte X58A-UD5
İşlemci: Intel Core i7 XE 965
Bellek: 3 x 2 GB Team Xtreem DDR3
Güç kaynağı: CoolerMaster 1000 watt
Sabit disk: Seagate Barracuda 1,5 TB
Optik Sürücü: LG 22X DVD yazıcı

{pagebreak::3DMark Vantage – High}

{GRAPH::1084}

{GRAPH::1085}

{pagebreak::3DMark Vantage – Performance}

{GRAPH::1086}

{GRAPH::1087}

{pagebreak::Unigine Heaven}

{GRAPH::1088}

{GRAPH::1089}

{GRAPH::1090}

{GRAPH::1091}

{pagebreak::3DMark 11}

{GRAPH::1092}

{GRAPH::1093}

{pagebreak::Crysis}

{GRAPH::1094}

{GRAPH::1097}

{pagebreak::FarCry 2}

{GRAPH::1095}

{pagebreak::World in Conflict}

{GRAPH::1096}

{pagebreak::Sonuç Olarak}

Sonuç Olarak

AMD Radeon HD 6990‘ın şu an için piyasada satılan en güçlü ekran kartı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kart her yönüyle tam bir ağır sıklet boksör gibi.

Heybetli görüntüsü, gösterdiği inanılmaz performansı ve harcadığı güç ile HD 6990 tüm ekran kartlarının şu anki kralı görünümünde.

Gösterdiği performansın beklentilerimizin de üzerinde olduğu söyleyebileceğimiz HD 6990‘a yakın bir kart bile olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle DirectX 11 kullanan Heaven ve 3DMark 11 testlerinde gösterilen performans takdire şayan.

İkinci BIOS‘a geçip daha yüksek frekansla çalıştığında ise arada çok büyük bir fark olmadığını söylemek gerek. Bu seviyede daha fazla ısınıp, daha yüksek ses çıkarak kartı standart BIOS‘unda kullanmanızı tavsiye edebiliriz.

HD 6990’dan daha güçlü bir ekran kartı şimdilik

Ağır Sıklet

Henüz ülkemizde piyasaya çıkmayan kartın yurt dışındaki fiyatları ise 800 $‘a kadar ulaşıyor. Yani kartın fiyatının da performansı kadar yüksek olduğu aşikar.

Sonuç olarak, AMD Radeon HD 6990 şu an bileğinin hakkıyla performans tacını başına geçirmiş bulunuyor. NVIDIA’nın cevabını görene kadar da o tacı kimseye kaptırmayacağını söyleyebiliriz. Rakibinin işinin ise epey zor olduğunu söylemek gerek.

:: HD 6990 sizce performans tahtında ne kadar oturur?