AMD, bazı Ryzen işlemcilerini etkileyen güvenlik açıkları tespit etti. Şirketin paylaşımına göre bu açıklar, bilgisayar korsanlarının sistemlerin kontrolünü ele geçirmesini sağlayabilecek düzeyde. Sorunların, AMD işlemcileriyle anakartlar arasındaki Seri Çevresel Arayüz (SPI) bağlantısından kaynaklandığı belirtildi.
AMD, Ryzen işlemciler için güvenlik açığı uyarısı yayınladı
AMD, güvenlik açıklarını gidermek için anakart üreticileriyle birlikte çalıştı. Bu kapsamda popüler birçok marka için yeni ürün yazılımı sunmaya başladı. Ancak henüz tüm anakart BIOS’ların düzeltmeleri içerecek şekilde güncellenmediği belirtildi.
Güvenlik açıkları ilk olarak bu yılın başlarında rapor edilmeye başlandı. AMD ise bunları çözmek için AMD Generic Encapsulated Software Architecture (AGESA) güncellemeleri sundu. SPI güvenlik açıklarının tüm Ryzen işlemcilerini etkilemediğini de belirtmek gerekiyor.
Ancak BIOS güncellenmesi almamış birçok eski modelin hala risk altında olduğu belirtildi. Bunların arasında 4000G ve 5000G APU gibi birçok AMD işlemcisi bulunuyor. Anakart tarafında ise 400 ve 500 serisi modeller yer alıyor. Şimdiye kadar BIOS güncellemesi almayan bu modellerin, savunmasız kalmaya devam ettiği aktarıldı.
AMD, kullanıcıların hangi anakartın BIOS güncellemesini aldığını öğrenmek için üreticilerin sayfasını kontrol etmeyi öneriyor. Bu kapsamda güncelleme alan kullanıcıların yeni BIOS paketlerini yüklemeleri tavsiye ediliyor.
Güvenlik açıklarının ayrıntıları detaylı şekilde açıklanmamış olsa da, kötü niyetli kişilerin güvenliği ihlal edebileceği belirtildi. Bu da Ryzen’li bilgisayarlarda uzaktan kod çalıştırabilecekleri ve bilgisayara sızabilecekleri anlamına geliyor.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
benim internete falan girmediğim sadece kod yazmak için kullandığım intel işlemcili laptop’um bios virüsü ile biosunu sildiler, virüs korg pa80 org vardı bende onada bulaşmıştı onunda anakartını falan bozdu oda çöp oldu, bu dediğim olay 2019 yılında başıma geldi baya zarara girdim. silyal veya frekans olan heryerdeki bilgisayara dışardan bağlanabiliyor, parola veya virüs programları falan hepsi hikaye. işletim sistemine çok saldırı oluyordu normal virüslerle birşey yapamayınca bios virüsü ile saldırdılar, ben IBM’denen sinsi şirketten şüpheleniyorum bu normal bir olay değil çünkü.