Yeni bir bilgisayar sistemi kurmak istediğinizde, ilk olarak düşünmeniz gereken şey hangi anakartı alacağınızdır.

Bilgisayar bileşenlerinin tümünü üzerine yerleştirdiğiniz anakartlar, bu bileşenlerin birbirleri ile uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlarlar.

Çok sayıda farklı model arasında nasıl karar vereceksiniz?

Çok Sayıda Model

Yapacağınız anakart tercihine göre, bilgisayarınız için alacağınız diğer tüm bileşenler değişiklik gösterir. Bu sebeple, öncelikle hangi anakartı alacağınıza karar vermeden diğer bileşenlere geçemezsiniz.

Piyasada bulunan çok sayıda model arasında kafanızın karışması gayet normal. Yaşayabileceğiniz bu kafa karışıklığını gidermek için kolları sıvadık ve en temel bilgilerden oluşan bir anakart satın alma rehberi hazırladık.

{pagebreak::İşlemci Uyumu}

İşlemci Uyumu

Piyasada bulunan çok sayıda anakart modeli aslen iki ana kategoriye ayrılır. Intel ya da AMD işlemcilere destek veren modeller yapısal olarak birbirlerinden çok farklıdır. Aynı anakarta hem Intel, hem de AMD işlemci takmanız mümkün değil.

Elinizde bir işlemci yoksa, bunun tercihini anakart ile beraber yapabilirsiniz. Intel ve AMD tabanlı anakartlar arasında yapacağınız tercih, işlemci tercihinizi de etkiler.

Gigabyte’ın AMD tabanlı anakartlarında AM3 soket bulunuyor

Eğer alacağınız anakartta daha önce kullandığınız işlemciyi kullanmak istiyorsanız, o işlemcinin hangi soketi kullandığını bilmesiniz.

Soketlere Dikkat

Elinizdeki işlemci AMD ise dikkat etmeniz gereken iki soket tipi var. Eğer işlemciniz AM2+ soketliyse yeni nesil AM3 soketli anakartlarla uyumlu olmayacaktır. Zaten bu anakartlara AM2+ soketli işlemci takmayı denediğinizde oturmadığını göreceksiniz. Elinizdeki AMD işlemci AM3 soketliyse, piyasadaki AMD tabanlı tüm anakartlarla uyumludur.

Gigabyte, Intel’in LGA 775, LGA 1156 ve LGA 1366 soketli modellerinden sunuyor

Intel’de ise durum biraz farklı. Intel hemen her işlemci serisi için farklı bir soket tipi sunduğu için eski işlemcinize uygun yeni bir anakart bulmakta zorlanabilirsiniz. İşlemciniz çok eski değilse, hangi soketi kullandığından emin olun ve ona göre bir tercih yapın.

{pagebreak::Yonga Seti}

Yonga Seti

Yeni bir anakart almak istiyorsanız, önem vermeniz gereken bir diğer şey ise yonga seti olmalı. İşlemci konusunda Intel ve AMD arasında marka tercihini yaptıktan sonra, hangi yonga setini seçeceğinize karar vermelisiniz.

Yonga seti tercihi yaparken, bilgisayarınızla neler yapmayı planladığınızı ve ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz.

Grafik kalitesi yüksek oyunlar oynamak, render yapmak ya da video işlemek gibi şeyler yapmayı planlıyorsanız üst seviye bir yonga setini tercih etmelisiniz.

890FXA-UD7 modeli Gigabyte’ın AMD tarafındaki en üst modeli

Üst Seviye Modeller

AMD tarafındaki en üst seviye yonga seti 890FX’tir. Bu yonga seti 6 çekirdekli işlemcilere destek vermesinin yanı sıra aynı anda 4 adet ekran kartının çalışmasına da olanak tanır.

Intel’in en üst seviye yonga setinin adı ise X58. Bu yonga seti, Intel’in 6 çekirdekli işlemcilerine destek verdiği gibi üç kanal bellek kullanımına da olanak tanıyor.

Fiyat performans dengesi uygun bir anakart arayanlar ise başka yonga setlerine yönelmeliler. Intel’in P55 ve AMD’nin 870 ve 880 serisi yonga setlerini tercih edebilirsiniz. Bu yonga setleri, üst seviye modellerden bazı işlemcilere destek, bellek miktarı ve çoklu ekran kartı desteği konusunda ayrılır.

Gigabyte GA-H55-UD3H modeli Core i5 600 serisi işlemcilerdeki grafik yongasını çalıştırıyor

Grafik Yongası

Eğer bilgisayarınızla oyun oynamak ya da grafik performansı gerektirebilecek başka bir şey yapmayı planlamıyorsanız, bünyesinde grafik yongası bulunduran ya da içinde GPU da bulunan işlemcilere destek veren bir anakartlardan birini tercih edebilirsiniz.

Intel tarafında bunun için H57 ve H55 yonga setlerini kullanan anakartları düşünmelisiniz. Bu anakartlar, Intel’in Core i5 600 serisi işlemcilerde bulunan grafik yongasını çalıştırabiliyorlar.

AMD tarafında ise, yonga setinin kod adının içinde G harfi olanlarda tümleşik olarak grafik yongası bulunur. Anakarta entegre olarak gelen bu grafik işlemciyi, işlemcinin modeli fark etmeksizin kullanabiliyorsunuz.

Bu grafik yongalarının grafik performansı gerektiren uygulamalar içi yeterli olmayacağını hatırlatalım.

{pagebreak::Giriş, Çıkış ve Slotlar}

Giriş, Çıkış ve Slotlar

İşlemci ve yonga setine göre tercihinizi belirledikten sonra, sıra anakartın üzerindeki giriş çıkışlara bakmaya geldi.

Bu konuda karar verirken yine öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Burada en çok dikkat etmeniz gereken noktalar USB, SATA girişleri ve PCI-Express slotlarıdır.

USB Türü ve Sayısı

Yeni nesil anakartların neredeyse hepsinde artık USB 3.0 girişi bulunuyor. USB 3.0 girişi olması tek başına yüksek veri aktarım hızı anlamına gelmiyor. Eğer elinizde USB 3.0 destekli bir cihaz yoksa ya da alacağınız anakartı kullandığınız süre içinde USB 3.0 destekli bir cihaz almayı düşünmüyorsanız, bu girişi özellikle aramanıza gerek yok.

Yeni anakartlarda USB 3.0 girişi giderek yaygınlaşıyor. Bunlardan biri de Gigabyte GA-X58-USB3

USB girişlerinde sayıya daha çok dikkat etmelisiniz. Artık neredeyse tüm cihazlar USB üzerinden bağlandığından, bilgisayarınızla beraber kullanacağınız cihazları düşünerek, yeterli sayıda USB girişi olan bir anakart tercih etmelisiniz.

SATA Bağlantısı

Sabit disk ve DVD sürücülerini bağladığınız SATA portlarında da önem vermeniz gereken iki nokta var. SATA II ve SATA III olmak üzere iki tip SATA portu bulunuyor. Bu ikisi arasındaki fark hızdan kaynaklanıyor.

Gigabyte’ın çoğu modelinde SATA III girişleri bulunuyor

İkinci dikkat etmeniz gereken şey ise SATA portlarının sayısı. Kaç tane sabit disk ya da DVD sürücü kullanacağınızı belirleyip, ona yetecek sayıda SATA portu olan bir modeli tercih ederseniz sıkıntı yaşamazsınız.

Birden fazla ekran kartı kullanmak istiyorsanız ya da başka tip genişleme kartlarından takmayı planlıyorsanız, PCI-Express slotlarının sayısına ve tipine de dikkat etmelisiniz.

Bunların dışında eSATA, FireWire gibi veri bağlantılarına, Ethernet girişi sayısına, ses çıkışlarına da ihtiyaçlarınıza göre karar verebilirsiniz.

{pagebreak::RAM}

RAM

Anakartın RAM desteği de dikkat etmeniz gereken detaylar arasında bulunuyor. Yeni nesil anakartların hepsi artık DDR3 belleklere destek veriyor. Eğer elinizde DDR2 bellek varsa, DDR3 slotlarına bunları takamıyorsunuz.

Piyasadaki anakartların birçoğu çift kanal bellek desteği sunuyor. Bu tip anakartlara iki ya da dört adet RAM modülü takabiliyorsunuz. Intel X58 yonga setine sahip anakartlar ise üç kanal bellek desteği veriyorlar. Bu kartlara isterseniz üç ya da altı adet RAM modülü yerleştirebilirsiniz.

Intel X58 yonga setli Gigabyte GA-EX58-EXTREME modeli üç kanal belleğe destek veriyor

Frekansa Dikkat Edin

Anakartın en fazla kaç GB RAM’e destek verdiğinin yanı sıra hangi frekanslardaki belleklerle uyumlu olduğu da büyük önem taşır. Satın almayı düşündüğünüz belleğin frekansı, anakartın desteklediğinden fazlaysa, o bellekleri taktığınızda en fazla anakartın desteklediği frekansta çalışırlar.

{pagebreak::Diğer Özellikler}

Diğer Özellikler

Temel özelliklerin dışında, üretici firmalar kendi geliştirdikleri teknolojilere de anakart modellerinde yer veriyorlar.

Bu özellikler arasında en çok dikkat etmeniz gerekenler bileşenlerin dayanıklılığı ile ilgili olanlar. Bu sayede aldığınız modelin ne kadar uzun ömürlü olacağına dair fikir ediniyorsunuz.

Ultra Durable 3 ve USB Power gibi teknolojiler Gigabyte modellerinde bulunuyor

Teknoloji ve Uygulamalar

Bunun dışında, eğer hız aşırtma ile ilgileniyorsanız, buna özel teknolojilere ve uygulamalara sahip anakartları tercih edebilirsiniz.

Özel BIOS arayüzlerinden, USB üzerinden daha hızlı şarj imkanı sunanlara kadar birçok farklı anakart teknolojisi bulunuyor. İhtiyaçlarınıza uygun olanları belirleyip, o anakartları alırsanız çok daha memnun kalırsınız.

:: Anakart alırken nelere dikkat edersiniz?