Ekim ayında Galaxy Nexus ile tanıtılan Android 4.0 yavaş yavaş oturuyor. En son Nexus S’e gelen Android 4.0.3 güncellemesi ise şimdilik en stabil ve diğer cihazlarla en uyumlu sürüm olarak göze çarpıyor. 

Esasında incelemesi biraz geç geldi diyebiliriz. Pek inceleme de sayılmaz. Çünkü inceleme resmen çıkan yazılım ya da ürünlere yapılır. Biz HTC tarafından Sensation için hazırlanan Android 4.0.1 kullanmadık. Çünkü öyle bir yazılım yok.

Custom ROM diye tabir edilen Türkçe meali ile özelleştirilmiş yazılım bir ROM kurduk. HTC Sensation‘u, S-OFF yapıp Rootladık ve sonra bu yazılımı kurabildik. Bu ROM 125 MB civarında. HTC telefonlar nasıl S-OFF ve Root yapılır diye geçen hafta sizler için bir yazı hazırlamıştım. Buradan o yazıya ulaşabilirsiniz.

 

Lafı çok fazla uzatmadan Android 4.0′ın getirdiği yenilikleri anlatmaya başlayayım.

Android 4.0 ile beraber tuşsuz yapıdaki telefonlar artık hayal olmayacak. Çünkü Android 4.0 Ice Cream Sandwich, Android Honeycomb gibi tuşsuz kullanımı destekliyor. Altta duran bir barda geri, ana ekran ve uygulama butonları gözüküyor. Onlarında üzerinde 4 tane sabit simge bulunuyor. Tabi alt kısımda tuş bulunan telefonlarda o kısım kapanıyor. Bizim kullandığımız Sensation XEde tuş bulunduğu için o bar gözükmüyor.

İnceleme videosunu aşağıya ekledik. Videoyu izlemeden önce tekrar uyarımı yapayım. HTC Sensation XE‘ye kurduğumuz Android 4.0, resmi telefon için duyurulan bir sistem değil. Android 4.0.1‘în HTC Sensation’a portlanmış hali. Diğer sayfalarda ise detaylı inceleme yazılarımız bulunuyor.

#video_5981#

{pagebreak::2}

Tabi font ve arayüz değişiklikleri de Android‘i bayağı bir değiştirmiş diyebiliriz. Bazı kullanıcıların hoşuna pek gitmeyenAndroid Font‘unun yerini yeni bir fonta bırakmış. Bu font sayesine daha hoş bir görünüm var diyebiliriz. Tabi değiştirilen arayüz, daha kolay kullanım vaad ediyor. Bence de kolay olmuş. Pek teknolojiden anlamayan kullanıcılar için Android çok zor geliyordu. O açıdan iOS daha başarılı bir işletim sistemi. Teknoloji ile ilgisi olmayan birisi de ayarları yapabiliyor. Ama yazılardan ibaret karışık Android ayarları artık bulunmuyor.

 

Tabi sistem optimizesinden de bahsetmek lazım. Android 4, diğer Android sürümlerine göre bariz hızlı çalışıyor. Örneğin Galaxy Nexus, benzer donanımlı Android 2.3 cihazlardan daha hızlı. Bunun sebebi Android’deki iyileştirmeler. Ben bu ROM ile test yaptım. Ama Quadrant’daki skor düşük çıktı. Bunun sebebi stabil bir ROM olmaması.

Siz siz olun, Android 4 güncellemesi gelmeyen telefonları satmayın. Gidin Custom ROM kurun. Android 4.0Android Gingerbread‘ın çalıştığı her modelde rahatlıkla çalışabilir

Daha sonraki sayfalarda ise can alıcı özellikleri madde madde açıklayacağım.

{pagebreak::3}

Android 4 Ice Cream Sandwich’deki önemli değişiklikler :

Arayüz:

Android 4.0‘da en çok dikkat çeken kısım arayüz. Yeni Roboto adındaki yeni yazı fontu, görselliği olum yönde etkiliyor. Eski Android fontu bazı kullanıcıların hoşuna gitmiyordu.

Tabi ilk sayfamızda da bahsettiğim gibi tuşsuz tasarım da Android 4.0 ile gelecek. Tuş bulunmayan telefonlarda alt kısımda bir bar olacak. O barın üst kısmında da menüye giriş ve değiştirilebilir 4 tane uygulama bulunuyor.

Menü tasarımları, yeni widget sistemi, yeni eklenen seçenekler / ayarlar kısmı, yeşil siyah görünüm yerine mavi siyah görünüm gibi değişiklikler mevcut.

Widget ve Çoklu Uygulama :

Android 4.0’da çalışan uygulamalar arası geçiş ve bu uygulamaları kapatmak oldukça kolay. Menü tuşuna bastıktan sonra direk yukarıdan aşağıya doğru uygulamalar sıralanıyor. Bu uygulamaları parmak hareketlerinizle sağa doğru çekerseniz direk uygulamalar kapanıyor. 

Yeni Widget sistemi ise oldukça pratik olmuş. Menüde uygulamalar bittiği zaman Widget kısmı aktif oluyor ve hemen orada istediğiniz Widget’ı basılı tutup ekrana sürükleyebiliyorsunuz. Tabi ana ekranda Widget boyutlarını da ayarlayabiyorsunuz. Yani büyütüp, genişletebiliyoruz.

{pagebreak::4}

Yeni İnternet Tarayıcı :

Android 3.0 Honeycomb ile gelen sekmeli tarayıcı, kullanıcıların en çok sevdiği yönlerden biri olmuştu. Android 4.0‘da da geliştirilmiş bir tarayıcı bulunuyor. Adres girişinin yanındaki butona bastığınızda direk pencereler ortaya çıkıyor. Bu pencerelerde ise yeni pencere ekleyeyip, olan pencereleri de kapatabiliyorsunuz.

Tarayıcı ayarları da oldukça detaylı. Ayarlar ve ayarlar menüsüne giriş fotoğraflarını da ekleyelim.

Ayarlar kısmı en altta bulunuyor. Bu menüde siteyi kaydetme, sayfayı paylaşma, sitenin masaüstü versiyonunu görüntüleme gibi ek ayarlar bulunuyor. Ayarlar menüsünü açtığımızda da oldukça kapsamlı ayarlar gözüküyor.

{pagebreak::5}

Yeni Kamera Yazılımı :

Android 4.0′da geliştirilmiş bir kamera yazılımı bulunmakta. Bu yazılım sayesinde çeşitli efektler ekleyebilirken, HDR ve Panaroma çekim modları gibi özel modlar dahil edilmiş. Ayrıca fotoğraf çekme hızı da son derece arttırılmış. Otomatik netlemeyi kapattığınız zaman, iPhone 4S civarı hızlarda fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Ayrıca Android 4.0‘daki yeni düzenleme aracı ile fotoğraflarınızı en iyi şekilde düzenleyebiliyorsunuz. Kesip, efek verip yüzlere ya da varlıklara şekil verebilirsiniz.

Müzik Oynatıcı:

Açıkcası ben tam bir müzik hastasıyım. Dinlediğim ses sistemi ya da kulaklık bana her ses ayarını sunabilmeli. Android’in Müzik Çalar uygulaması bu zamana kadar pek tatmin edici değildi. Açıkcası ben ekolayzer’ı kullanırım. Müziğe göre elindeki donanım için en iyi sesi tuturmak gerekiyor. Android 4.0‘daki müzik oynatıcı bayağı değiştirilmiş. Bass güçlendirici ve stereo genişletme diğer bir değiş ile 3D ses efekti bulunuyor. Ayrıca ses ayarları için 5 bant ekolayzer kullanılmış.

Ses kaltitesini oldukça etkiliyor. Bence harici bir MP3 player yazılımına gerek yok.

Görünüm olarak da mavi ve koyu larcivert tonlarının kullanıldığı oynatıcı oldukça başarılı bir görüntü ortaya koyuyor. Ayrıca sık kullanılanlar kısmında çok dinlediğiniz müzikler konumlandırılıyor. Tabi son dinlediğiniz müziklerin de ayrı bir yeri var.

{pagebreak::6}

Android işletim sistemi 2.1 sürümü ile büyük bir yenilik sürecine girmişti. Fakat 2.1‘den 2.3.6‘ya kadar görsel olarak çok fazla bir değişiklik olmadı. Android 4.0 açıkcası benim hoşuma gitti. Çünkü Android‘de artık sıkıldığımız yanlar vardı. Mesela kamera yazılımı ve müzik oynatıcısı biraz geriden gidiyordu. Tabi performans iyileştirmeleri de oldukça başarılı olmuş. Pek lag ile karşılaşmadık ki bu tam sürüm değil.

Yeni arayüz, yazı fontları, kolay geçişler Android’in kullanımını kolaylaştırmış ve çekici kılmış. Tek kötü yanı ise sistem ayarlarına girmek ve telefonu sessiz moda almak. Esasında çok zor değil. Menüden ayarlara girmeniz gerekiyor. Fakat sadece tek tık ile sessize almam gerekiyor. O konuda biraz daha kolaykık sağlanmalı. Tabi bunu da telefon üretici şirketler ekliyor. Mesela HTC Sense arayüzünde mobil data ve ses profilleri widget olarak ana ekranlardan birine atılabiliyor.

Son bir ekleme daha yapmak istiyorum. Android 4.0 güncellemesini almayacak telefonların özelliklerine bakın. Mesela Samsung Galaxy S çok rahat bir şekilde Android 4.0‘ı kaldırabilir. Ama Samsung çıkarmayacak. O yüzden telefonlarınızı sonuna kadar kullanın. Özelleştirilmiş yazılımları tavsiye edebilirim. Gittikçe oturmaya başladılar.

::Android 4.0 Ice Cream Sandwich’i beğendiniz mi?