Google tarafından geliş mobil işletim sistemi Android, pek çok firma tarafından özelleştiriliyor. Firmalar tarafından çeşitli arayüzler ve uygulamalar yüklenen bu işletim sistemi, bir süre sonra akıllı telefonlarımızda yavaşlamalara neden oluyor. Telefonlarını hızlandırmak ve gereksiz uygulamalardan kurtulmak isteyen çoğu kullanıcı çareyi Custom ROM yüklemekte buluyor. Custom ROM sayesinde telefonlarını istedikleri gibi özelleştiren kullanıcılar, çeşitli overclock işlemleri de yapabiliyor.

Android işletim sistemli akıllı telefonlarınızda Custom ROM denemek ve çeşitli geliştirmeler yapmak isteyen kişiler, telefonları ile uyumlu ROM bulmaları şart. Uygun Rom’u bulduktan sonra Root işlemini gerçekleştiren kullanıcılar istedikleri ROM’u yükleyebilirler.

Unutmadan belirtmemiz gereken nokta Root ve Rom yükleme işlemleri telefonlarınızı garanti dışı bırakacaktır. Fakat bu işlemlerden sonra Orjinal ROM‘u tekrar kurar ve Root işlemini kaldırırsanız, garantide bir sorun yaşamazsınız. Ayrıca Google uygulamalarının yüklü olarak gelmediği Custom ROM’larda, uygulamaları kullanabilmek için Gapps dosyasını yüklemeniz gerekiyor.

CyanogenMod

Custom ROM üreticileri arasında belki en bilindik olanı Cyanogen’dir. Geliştiriciler tarafından oldukça geniş bir telefon listesine hizmet veren Cyanogen, OTA olarak güncelleme sunan sayılı Custom ROM‘lardan birisi. Firmalar tarafından güncelleme desteği sunulmayan telefonlara en güncel işletim sitemini sunan Cyanogen, birçok özelleştirme seçeneğinde beraberinde sunuyor. 

CyanogenMod ROM’larını indirmek için buraya tıklayın

15-12/02/cyanogen.jpg

{pagebreak::1}

Paranoid Android

CyanogenMod’a oldukça benzer özelliklere sahip olan Paranoid Android, stabil çalışan sayılı Rom’lar arasında. Hybrid Mode ve Pie Control olarak adlandırlan iki farklı özelliği barından Paranoid Android’de, uygulamaların nasıl çalışacağını belirleyebiliyorsunuz. Bildirim çubuğunu tamamen kapatabildiğiniz ROM’da, Pie Control adı verilen bildirim merkezini kullanabilirsiniz. Farklı bir tasarıma sahip olan Pie Control, yuvarlak bir menü üzerinden bütün işlemlerinizi yapmanıza olanak sağlıyor. 

Paranoid Android ROM’larını indirmek için buraya tıklayın

15-12/02/paranoidandroid.jpg

{pagebreak::2}

AOKP 

Android Open Kang Project’in baş harflerinden ismini alan Custom ROM, ortalama olarak 2 haftada bir güncelleniyor. Aylık olarak kararlı sürümleri yayınlanan ROM’da uygulamalara özel Led bildirimi, ses düzeyleri ve çeşitli geliştirmeler yapabilirsiniz. 

AOKP ROM’unu indirmek için buraya tıklayın

15-12/02/akop.jpg

{pagebreak::3}

MIUI

Çinli telefon üreticilerinden Xiaomi tarafından geliştirilen MIUI, diğer ROM’lara oranla farklı bir yapıya sahip. iOS ve TouchWiz arayüzüne benzeyen bir yapıya sahip olan MIUI, Açık Kaynak Kodlu yapıyı temel alıyor. Türkçe dil desteğinde ufak tefek problemlerin olduğu ROM, haftalık olarak güncelleniyor. 

MIUI Custom ROM’unu indirmek için buraya tıklayın

15-12/02/miui.jpg

:: Akıllı telefonunuzda Custom ROM kullanıyor musunuz ?