Apple, App Store modernleştirme süreci içerisinde iOS 11 ile birlikte uygulama mağazasının tasarımını tamamen yeniledi. Geliştiriciler içinse rafine bir abonelik modeli oluşturuldu. Öte yandan, App Store geliştiricileri bir isyan bayrağı çekmiş durumda. İşte, bu isyanın sebebi!
Apple ve Samsung davasında sürpriz gelişme!
Apple ve Samsung davası başlayalı 7 yıl oldu ve bu dava daha da sürecek gibi gözüküyor. Son olarak Samsung, tazminat ödeme ile ilgili olarak önemli bir hamle gerçekleştirmiş durumda.App Store geliştiricileri daha iyi gelir dağılımı bekliyor!
App Store, 2008 yılında geliştiricilere açıldığından beri en büyük değişiklikler başta da belirttiğimiz gibi iOS 11 ile birlikte 2017 yılında yapıldı. Bazı geliştiriciler ise bu durumdan memnun değil ve Apple tarafından uzun vadede App Store için daha fazlasının yapılmasını bekliyor.
Kendilerini The Developers Union (Geliştiriciler Birliği) olarak tanımlayan bir grup ise, Apple’a tam zamanlı geliştiricilerin geçimlerini sürdürmelerine yardımcı olunması için App Store’a bazı değişiklikler yapmasını isteyen açık bir mektup yazmış durumda.
Bu grubun şu an için herhangi bir resmiyetinin olmadığını da not olarak düşelim. Hedef ise bu hafta binlerce üyeye kavuşmak ve Haziran ayı başındaki WWDC 2018 etkinliğine kadar 20 bin üyeye ulaşmak.
Yapılması istenilen en büyük değişikliklerden birisi ise ücretsiz uygulama denemeleri özelliğinin sunulması. Google, Android için Goolge Play Store’da bunu yıllar önce sunmuştu. Bu özellik sayesinde geliştiriciler, uygulamanın ücretsiz tam özellikli versiyonlarını satın alım öncesinde denemeleri için kullanıcılara sunabiliyor.
Apple benzer bir özelliği aslında geliştiricilere sundu. 3 gün ile 1 yıl arasında değişen ücretsiz uygulama denemeleri yapma olanağı sunuluyor ancak bu sadece abonelik tabanlı uygulamalar için geçerli durumda. Yani, deneme süresinden sonra yalnızca bir kez ücret almak isteyen uygulamalar şu anda ücretsiz denemeler sunmaya uygun değil. Geliştiriciler tüm uygulamaların bu işlevselliğe kavuşmasını ve tanımlanmamış zaman uzunlukları gibi engellerin kaldırılmasını istiyor.
Diğer bir önemli nokta ise gelir kesintileri. 2016 yılında Apple, abonelik modelleri için geliştiriciler ve kendisi arasındaki gelir dağılımı ile ilgili politikalarında değişime gitmişti. Başta yüzde 70 geliştiriciye, yüzde 30 ise Apple’a giderken; ilk yıl sonrasında bu oran yüzde 85 geliştiriciye, yüzde 15 Apple’a olarak değişti. Birlik bu anlamda daha makul bir geliş kesintisi yapılması konusunu savunuyor.
Bakalım The Developers Union, Apple’dan istediklerini kopartabilecek mi? Belki de WWDC 2018 etkinliğinde şirket önemli açıklamalar ile geliştiricileri memnun da edebilir.
Satın alıyorum, deniyorum, beğenmezsem iade istiyorum.
İşleri güçleri sömürmek yeter artık
Kendi elimizle canavar yarattık. Bu saatten sonra ondan bir şey istemek bi hayal. O nerden diyorsa o.
Darısı Google Play Store’un başına insallah. Gelistiriciler muhakkak birlik olmak zorunda. Google Play’de yaşanan ikircikli tutumlar gösteriyor ki bunlar tam bir çete. Kendilerinden olmayana ille bi arıza çıkartıp önünü kesiyorlar. Çeteye dahil uygulamalarda eskiden beri ve mutemadiyen var olan herhangi bir şey sende olduğunda sorun teskil edip hesap banlanabiliyor. Ama çete üyeleri faaliyete devam ediyor.